Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20200301193825828
Koronavirus: Simptomi okužbe in zdravljenje

torek, 3. marec 2020 @ 12:38 CET

Uporabnik: Sonce

Ker gre za nov virus, natančnih informacij o poteku bolezni še ni, dosedanji podatki pa kažejo, da obolenje v 80 odstotkih poteka v lažji obliki, pri približno 20 odstotkov obolelih pa v težji. Smrtnost, ki jo povzroča virus, je po dosedanjih podatkih približno 2 odstotna. Večina umrlih je bila starejših in so imeli pridružene kronične bolezni.

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Za težji potek je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom ne moremo razlikovati od drugih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, samo na podlagi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev je potrebno mikrobiološko testiranje, ki ga v Sloveniji opravlja Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Točna inkubacijska doba še ni znana.

Covid-2019 se med ljudmi širi kapljično - s kapljicami sline ob kihanju in kašljanju. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, manjši od 1,5 metra. Za zdaj še ni zanesljivih dokazov, da bi se z novim koronavirusom okužili ob stiku z onesnaženimi površinami.

Prav tako ni dokazov, da bi se virus prenašal po zraku (aerosolno).

Vas skrbi, da ste okuženi?
Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), prosimo, da:

Če bolezenskih znakov ne opazite, ukrepi niso potrebni.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je vzpostavil posebno telefonsko številko 031 646 617, na kateri lahko dobite več informacij. Številka je dosegljiva vsak dan od 9. do 17. ure.

Pokličite 031 646 617

Testiranje
Testiranje se izvede le pri ljudeh z znaki okužbe (vročina, kašelj ali občutek pomanjkanja zraka), ki so v 14 dneh pred začetkom bolezni:

Odločitev o testiranju sprejme lečeči zdravnik. Samoplačniško testiranje v akreditiranih mikrobioloških laboratorijih ni na voljo.

Zdravljenje
Pri okužbi s koronavirusom se zdravijo le simptomi, saj zdravila ali cepiva za zdaj še ni. Bolniku se z zdravili poskušajo lajšati težave (npr. zbijanje vročine), ob težjem poteku bolezni pa z mehaničnim predihavanjem, dodajanjem kisika in nadomeščanjem tekočine tudi okrepiti delovanje pljuč.

Vse o koronavirosu na povezavi.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20200301193825828Domov
Powered By GeekLog