Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20191214115928743
Na Antarktiki odkrili najglobljo točko na Zemlji

torek, 17. december 2019 @ 12:08 CET

Uporabnik: Sonce

Prelomno znanstveno odkritje
Na vzhodu Antarktike, pod Denmanovim ledenikom, so odkrili najglobljo točko celinske Zemlje. Gre za z ledom napolnjen kanjon, ki sega kar 3,5 kilometra pod gladino morja. Samo najgloblji oceanski jarki segajo globlje.

Za primerjavo: za najnižjo depresijo na Zemlji velja obala Mrtvega morja, ki leži na -413 metrih nadmorske višine. Za najnižjo točko površja Zemljine skorje pa Marianski jarek, ki sega 11 kilometrov pod morsko površino.

Odkritje je že vneseno v novi zemljevid bele celine, ki razkriva obliko kanjona do najmanjše podrobnosti, kar bo znanstvenikom pomagalo tudi pri napovedih, kako se bo južni pol spreminjal v prihodnosti.

Novo odkritje denimo prikazuje do poprej neidentificirane grebene, ki bodo v vse toplejšem podnebju ovirali umik tajajočih se ledenikov, po drugi strani pa so znanstveniki odkrili tudi vrsto zglajenih terenov, ki bi umike lahko pospeševali.

"To je nedvomno do zdaj najtočnejši prikaz tega, kaj leži pod ledeno skorjo Antarktike," je povedal MathieuMorlighem z Univerze v Kaliforniji, ki je delal pri tem projektu šest let.

Pomoč poiskali v fiziki
Vrsto desetletij so znanstveniki z radarskimi instrumenti preučevali Antarktiko po dolgem in počez, a še vedno obstajajo obsežna območja, za katera je podatkov malo ali nič.

Morlighem se je zato pri svojem projektu zatekel tudi k fiziki in zapletenim preračunavanjem.

Kot navaja BBC, obstajajo sicer kanjoni, ki so globlji od tega na Antarktiki, denimo Veliki kanjon JarlungCangpoja na Kitajskem, a so tla teh kanjonov nad morsko gladino.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20191214115928743Domov
Powered By GeekLog