NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

četrtek 28-maj
 • S kajaki po reki Krki

 • petek 29-maj
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • sobota 30-maj
 • Vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

 • nedelja 31-maj
 • Dance Alchemy & Brunch

 • ponedeljek 01-jun
 • Ženske, duševno zdravje in procesi okrevanja

 • torek 02-jun
 • Motorizirana preteklost

 • sreda 03-jun
 • S kajaki po reki Krki

 • četrtek 04-jun
 • Zgodbe mojega kraja - natečaj za najboljšo zgodbo

 • petek 05-jun
 • Predstava Zgodba o Lipici

 • sobota 06-jun
 • Kraljevska ponudba knjig, zgoščenk, izdelkov

 • nedelja 07-jun
 • Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije (2019-2020)

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Poglobljeno doživljanje štirih adventnih tednov in božičnega časa 3.del   
  četrtek, 19. december 2019 @ 05:02 CET
  Uporabnik: Pozitivke

  POMOČ SKOZI DVANAJST SVETIH NOČI

  Velike pomoči telesno-vitalne obnove in duševno prenove, so k nam usmerjene tudi v dvanajstih Svetih nočeh od Božiča in vse do Svetih treh kraljev.

  Poglejmo si vsaj, kako si lahko v omenjenih dneh okrepimo in bolje organiziramo oslabljene telesne dele, organe in vitalne funkcije.

  Času od 24. decembra do 06. januarja že od nekdaj namenjamo veliko pozornosti, saj predstavlja nekakšno rojstvo, ene vrste preporod človeka, človeštva, v nas pa aktivira občutke miru, ljubezni, ponižnosti, darežljivosti,...

  V dvanajstih Svetih nočeh se z Neba na Zemljo spušča veliko darov v obliki moči, ki oplajajo zemljo (mineralni svet), rastline, živali in človeka. Poimenovali bi jih lahko kar moči skupinskih Jazov, pravzorcev in idej, ki plemenitijo Zemljo in omogočajo človeku združevanje sil Zemlje in Neba.

  Tako kot so planeti vmesni člen med zvezdami in Zemljo, tako je tudi človeška duša posrednik, prejemnik ali blažilec, če želimo, med duhom in vitalnostjo. Duša je sila, kvaliteta ali svet želja, poželenj, strasti, simpatije, antipatije, ki nas povezuje z zunanjim svetom potreb, odvisnosti in z našo notranjo duhovno naravo talentov, svobode, morale, etike. Tudi navdih za prava, resnična in dobra dejanja, misli ter občutke prihaja, se spušča vsekakor od zgoraj navzdol.

  Tako kot ostala kraljestva (svetovi) je tudi Zemlja živo bitje. Tudi ona nekako vdihuje in izdihuje. Letni vdih traja približno šest mesecev, in sicer od 10. avgusta pa vse tja do svečnice (02. feb.). Pravi letni zemeljski izdih se začenja šele 25. februarja, ko se pričenja prebujati narava v obliki brstenja listov, prvih znanilcev pomladi,... Tudi naša duša v tem obdobju polno živi, se pridno odziva na bujno okolico in zadovoljno preizkuša zemeljske »dobrote« ali užitke. Višek izdiha je, vsaj kar se duševnosti tiče, vsekakor poletni čas dopustov, počitka in »spanja«. Na študij, meditacijo, na notranji glas, mir ali molitev, se duša v vročih dneh zmernega pasu veliko težje osredotoči.

  Nekje po desetem avgustu (Sveti Lovrenc), ko se v zemeljsko atmosfero spušča obilo moči meteoritskega železa, pa postopoma spet prihajamo vase, živeti začenjamo življenje globljega zavedanja, vere v duhovni svet in njegove zakonitosti. Ne pozabimo, da je železo element ali kovina, instrument utelešanja duha ali naše individualnosti, dela božanskosti. Višek letnega vdiha pa se odraža v dvanajstih, trinajstih Svetih nočeh, od 24.12.–06.01. Priprava na njih se v naravi začenja že 13. decembra, na dan Svete Lucije, v cerkvenih obredih pa že s prvo adventno nedeljo.

  Podobno poteka tudi dnevni ritem (vdih-izdih). Po 15. uri popoldan pa tja do treh ponoči, bodo vsi zemeljski svetovi ˝vdihovali˝. V teh urah se v mišicah in jetrih s pomočjo procesov obnove in izgradnje (moči anabolizma) iz glukoze tvori veliko glikogena (energetska rezerva jeter in mišic), v rastlini pa nastaja škrob in fizična substanca ali snovnost. Zemeljsko-telesni izdih pa v dvanajstih urah (od 03.-15. ure) skrbi za procese čiščenja, prebave, rasti, budnosti, oblikovanja. V krvi je v teh urah več glukoze, v prebavilih, dvanajstniku več žolča, v plodovih, cvetovih in listih pa več tekočine v obliki limfe.

  Vse se je takrat dogajalo zvečer in ponoči (rojstvo Jezusa, polnočnica), saj sile skušnjave ali teme v omenjenih nočeh nimajo skorajda nobene moči. Zemlja je v teh prazničnih dneh polna življenja, v naša telesa pa se steka obilo, še več dobrega v obliki plemenitenja vitalnih, duševnih in duhovnih procesov. Večeri in noči božičnih praznikov bodo zato najprimernejši čas ali obdobje fizično-vitalne obnove in duhovne prenove.

  Značilnost in bistvo Svetih noči (24.12.-06.01.) pa je vsakonočno menjavanje, prelivanje, sestopanje in delovanje moči posameznih ozvezdij na zemeljsko površino, na rastline, živali in človeka, in sicer:

  • Sile pravzorca Ovna delujejo na strukturo in funkcijo glave, možganov, oči in nosa v noči iz 24. na 25. december.
  • Moči ozvezdja Bika plemenitijo grlo, zobovje, vrat, čeljust, žrelo in ušesa, predvsem zvečer in v noči iz 25. na 26. december.
  • 26. zvečer in v noči na 27. december pridejo na vrsto ramena, roke, dlani in pljuča–Dvojčka.
  • 27. decembra zvečer je na vrsti Rak (prsi, pljuča, želodec, jetra, žolč).
  • 28. decembra deluje na srce, krvni obtok, trebušno prepono najmočneje Lev.
  • V noči iz 29. na 30. december bo največ moči izgradnje (obnova) in čiščenja prebavil, vranice, trebušne slinavke usmerjenih v trebušno votlino–Devica.
  • Sile Tehtnice pa bodo aktivne predvsem v večerih in nočeh 30. in 31. decembra, ko bodo blagodejnih ozdravitvenih moči deležni kolki, ledvica in mehur.

  Kot ste opazili, se noč tehtnice pojavlja dvakrat. V nekaterih mitih je bitje človek (človek /žival), predstavljen kot Centaurus. Od tehtnice (kolkov, medenične kosti) navzdol smo na nek način še vedno ˝žival˝ (konj), zgoraj, od pasu do glave pa pravi človek. Podoben pomen ima tudi svetleč, viden in teman zodiakalni svod. Noči je pravzaprav trinajst, pa čeprav je znamenj le dvanajst.

  Sledijo večeri in noči:

  • Škorpijon - 01. januarja (slepič, sečevod in spolni organi).
  • Strelec deluje 02. januarja zvečer in ponoči na 03. januarja (stegna in vene).
  • Noč Kozoroga (element zemlja) napaja kolena, kosti, sklepe, kožo, in sicer 03. januarja zvečer ter ponoči.
  • Vodnar bo iz 04. zvečer v noč 05. januarja harmoniziral meča, goleni in vene.
  • Ribi pa bosta na zadnjo Sveto noč iz 05. na 06. januarja (Sveti trije kralji) storili vse potrebno za normalno delovanje in obliko stopal.

  Očetovo delo ali ustvaritev, nastanek ali izdih dvanajstih ozvezdij, Adonaja, Zodiakalnega človeka ali Adama Kadmona, je povsem mogoče potekalo od Ovna do Rib, in ravno zato bi se procesi izgrajevanja ter oblikovanja človeka, oziroma človeštva (Adam) prav lahko vrstili od glave do stopal. Nenazadnje smo bili tudi v materinem trebuhu najprej, v prvem mesecu, ena sama samcata glava, okončine pa so bile le neke vrste priveski. Kot duh ali bitje je bil človek prisoten že od samega začetka ustvaritve ali izgradnje našega sončnega sistema, sestopil, spustil (utelesil) pa se je kot zadnji, v zanj primerno izgrajeni fizis, telo, mineral ali instrument ozaveščanja. Duh človeka živi in deluje iz glave navzdol, do koder izgrajuje telo po svoji podobi. Enako kot se ozdravitvena moč spušča iz centra, iz glave navzdol, vse do periferije (dlani in stopala), se tudi moči in sposobnosti duše od glave (pol misli) postopoma preoblikujejo v pol občutkov (sprejemanje ali odklanjanje) in končno izrazijo v obliki dejanj skozi pol volje v trebušni votlini

  Od začetka, od Ovna, ognja in duha, pa vse do zemlje, snovnega telesa, nog in stopal.

  Darovi božičnih in novoletnih noči nam po vsej verjetnosti niso poslani naključno, zato jih skušajmo kar čim popolneje prepoznati, sprejeti in vzljubiti, udejanjiti. Tako kot lahko za naše dele telesa skozi celo leto poskrbimo z ustreznimi tretmani ali terapijami, bomo enako v dvanajstih Svetih nočeh še učinkoviteje vzdrževali in pridobivali ravnovesje.

  V Svetih nočeh si lahko učinkovito izboljšamo fizično-energetsko  zdravje, se telesno in energetsko obnovimo, sestavimo, okrepimo in očistimo od glave do stopal.

  Vsak večer poskrbimo za ustrezen harmoničen ali blagodejen tretman v obliki čajev, tinktur, masaž, knajpanja, toplih oblog, bachovih kapljic, homeopatije, fitoaroma izvlečkov, meditacije, molitve,... Vsaka naravna, neagresivna aplikacija ali tretman zemlje, vode, zraka, toplote in rastlin, bo v teh večerih in nočeh na dele telesa in organe, ki ustrezajo posamezni noči in silam pravzorca vsaj dvojno pozitivno učinkovala. Naša terapevtska volja, mentalna odprtost in zaupanje bodo na tak način v pravem sozvočju z ustreznimi pravzorčnimi silami človeka, z večjo lahkoto pa bomo tudi očistili, oblikovali in obnovili fizično-eterične pomanjkljivosti.

  Mnoga zdravila kemične sinteze in operativni posegi, ki ne prinašajo moči vitalnosti in harmonije, bodo na ustrezne organe v teh dneh kaj lahko delovali dvojno obremenilno. Prav tako ne preobremenjujmo organov in delov telesa, na katere tisti popoldan, večer in noč delujejo duhovne sile posameznih ozvezdij. Na primer na Kozorogov dan, tretjega januarja, od treh popoldne pa do treh zjutraj naslednjega dne, ne bo  najbolj modro obremenjevati kolen, kosti in sklepov (prenašanje težkih bremen, smučanje in intenzivne športne aktivnosti). Vprašljive, kar se uspeha tiče, bodo tudi operacije sklepov, kolen in kože na dan Kozoroga, 3. decembra. V toku celega leta bodo kaj lahko manj uspešni operativni posegi ob močeh polne lune (od prvega krajca do ščipa) v mesecu decembru in januarju (Kozorogov mesec) ter v dveh, treh dneh na mesec, ko je tudi luna v znamenju kozoroga. Podobno bomo še bolj pazili in se izogibali pogovorom s prenosnimi ali mobilnimi telefoni v dneh Ovna (glava, oči, nos) in Bika (zobje, ušesa, grlo).

  Preden se odpravimo naprej, si iz čisto praktičnega vidika oglejmo še nekatere tretmane uravnovešanja ali harmoniziranja, s katerimi bi te večere lahko pomagali obnovi telesa za celotno prihodnje leto. Na srečo, a nikakor po naključju, bo vrstni red spusta pomoči zodiakalnih sil potekal vedno, vsako leto enako, in sicer: Oven 24. 12., Bik 25. 12, pa vse do večera Ribi, petega januarja.

  Na predbožični večer (24. decembra) si bomo lahko bolje organizirali delovanje glave, možgan, oči in nosu, na primer: s šentjanževo tinkturo (25 kapljic v žlico vode), homeopatskim pripravkom Arnike CH30, z izpiranjem obnosnih votlin s toplo slano vodo, oblogo mlačne skute (na obnosne votline in oči), z masažo, limfno drenažo ali akupresuro glave,…

  25. decembra bomo ponovno izbirali enega izmed naštetih tretmanov: grgranje žajblja, švedske grenčice, čaj (poparek) ozkolistnatega trpotca in materine dušice, obloge mlačne skute na cono glasilk, ščitnice, ušes ali žrelnic, nekaj kapljic mlačnega oljčnega olja ali sok netreska v uho, itd.

  Podobno si lahko vsak večer sami zase poiščete trenutno najbolj primerne individualne tretmane, tako v smislu preventive, kot tudi terapije ali harmoniziranja za vse pomoči potrebne dele telesa, vse do večera Ribi, petega januarja.

  Nakazali smo le primere za dva večera, naprej pa si strategijo prenove lahko pripravite sami ali v skupini. Na tak način se boste še bolj okrepili in po vsej verjetnosti ujeli še kaj za vas bolj primernega. Naše sugestije vam vsekakor lahko pomagajo, vas spomnijo na nekaj, česar morda niste vedeli ali kar morda ne boste našli v knjigah komplementarne medicine ali naravnega zdravilstva. Le-te pa vas kaj lahko tudi pogojujejo in odvračajo od popolnejšega iskanja ter odkrivanja samega sebe. Verjemite, da ne bo težko, in, ali nismo tudi sami svoj zdravnik?

  (Skrivnosti 12 Svetih noči in prve novoletne minute, Franc Božjak)

  Pojasnilo
  Prijemi ali različne tehnike harmoniziranja in razlage nastanka neravnovesij, ki so navedene, predstavljajo le možnosti, ki bi vam jih morda razložili in priporočili zdravniki in/ali različni profili zdravilcev, poznavalcev določenih filozofij, miselnosti, zato za morebitne neuspehe, upam, da se razumemo, ne morem prevzemati odgovornosti. Vsebina je namreč polna večplastnih razlag, zatorej izbiro prepuščam vam. Vseeno pa se ob raznih dilemah posvetujte z vašim zdravnikom ali zdravilcem.

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • Več od avtorja Pozitivke
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20191213205249494

  No trackback comments for this entry.
  Poglobljeno doživljanje štirih adventnih tednov in božičnega časa 3.del | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2020 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 1,51 seconds