Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20191212202831220
Zdravje in bolezen 16.del

sreda, 5. februar 2020 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Vpliv emocij na naše organe

Procesi odmika od ravnovesja pričenjajo nastajati od duha, predvsem pa od duše navzdol, vse do eteričnega in fizično-snovnega telesa. Pravimo, da vsaj 90 % bolezenskih izzivov prične svoj pohod na duševnem ali čustveno-umski ravni bivanja.

Zaradi nesvobodnih duševnih vzgibov, kot so tudi in predvsem jeza, žalost, skrbi, strahovi, se v določenih delih telesa pričenjajo pojavljati prvi znaki odmika od harmonije v obliki krčev ali spazmov. Omenjeni duševni proces ima svoj ritem utelešanja ali razvojni ciklus sedmih let.

Vsaka dimenzija bivanja, še posebno pa telesni organ, je ranljiv tudi z določeno emocijo. Na primer:
* jeza, sovraštvo, neodločnost sčasoma oslabijo jetra,
* ledvica so občutljiva predvsem na strah,
* srce na ljubosumje, zavist in pretirano veselje,
* pljuča na žalost,
* trebušna slinavka pa na skrbi.

Osnovne, ravnokar omenjene čustveno-miselne nesvobode, bodo v sedmih letih notranjega nemira, poleg omenjenih organov, kaj lahko oslabile tudi nekatere dele telesa, ki so že od rojstva malce slabše izgrajeni in organizirani. Torej, po približno sedmih letih preživljanja strahov, skrbi, zamer, hitenja, se bodo lahko pojavili vsem poznani krči na dihalih ali bronhospazmi, stisk okrog srca z imenom srčna tesnoba, občutek zadrgnjenosti okrog vratu in še bi lahko naštevali.
Če vzrokov, ki so se dotaknili šele duševne ravni bivanja, nismo odpravili in dosegli notranje stabilnosti, se bo pohod bolezni nadaljeval in se naslednjih sedem let spuščal v vitalno ali eterskodimenzijo življenja. Pojavljati se bodo pričele funkcionalne motnje v dihanju, prebavi, presnovi, srčnem ritmu, izločanju hormonov, pretoku živčnega impulza in še marsičem. Ne rečemo po naključju, da vse, kar duševni svet podnevi poškoduje, mora med nočnim počitkom obnoviti eterska dimenzija bivanja. Nekaj let ji to še uspeva, sčasoma pa tega dela ne zmore več tako dovršeno opravljati. Ravno zato se še do nedavnega harmonični procesi, preoblikujejo v krče, pozneje pa v funkcionalne motnje.

Krč, bolečina in smrt v smislu odtekanja vitalnosti, so tri neuravnovešene geste duše. Če nesvobodni duševni vzgibi delujejo neposredno na fizično telo brez zdravega, ne dovolj dobro organiziranega posrednika ali »blažilca« eteričnega telesa, se kaj kmalu pojavijo krči. Krči pa se lahko pojavijo v mišicah, tudi v primeru, da nikoli zadovoljna duša preveč pričakuje od fizisa. Pomanjkanje kisika (prenosnik in pokazatelj eterskihmoči) v celicah športno ali delovno preobremenjenih mišic, ne bo omogočalo popolne oksidacije mlečne kisline in nastopili bodo krči.

Ko nesvobodni duševni svet dodobra ožame že tako oslabljeno etersko telo, se, kot že rečeno, pojavijo funkcionalne motnje. Toda neprevzgojen duševni svet gre lahko še dlje, in sicer vse do fizične ravni bivanja.

V naslednji, tretji sedemletki vsestranskega pretiravanja, bo razburkana duša napravila še večjo škodo v obliki strukturnih sprememb ali poškodb telesnega tkiva, kot so: otrditve in poškodbe na želodčni sluznici, polipi, divertikli, hemeroidi, rak, sladkorna bolezen, ateroskleroza, osteoporoza, artroza kolka, ciroza jeter…

Omenjeni procesi divjanja duševnega viharja in odmika od ravnovesja, vse do snovnega telesa, so še posebno vidni v revmatoidnem artritisu. Le kdo nas lahko brez uporabe fizične sile še bolj zvije, poškoduje, če ne ravno naša nikoli zadovoljna, nemirna in nestabilna duša.

Vedno bolj smo lahko prepričani, kako pomembno je delo na sebi in kako močno, še posebno danes, potrebujemo zdravo življenjsko filozofijo in notranji mir.
Vsekakor ne smemo pozabiti na psihosomatske vzorce, skozi katere duševni svet ali psiha dokaj skrito ali zvito izraža svoja nezadovoljstva, neizživete želje, neposlušnost duhu, stiske, notranji nemir, tudi strah po spremembah, po izgubi lagodja. Res je težko razumeti dušo, kdaj pa kdaj ji pa le moramo ustreči in jo končno tudi prevzgojiti. Kot izgleda, nam ne preostane drugega, kot da se potrudimo ter znova in znova poizkušamo.

Če drži, da se procesi bolezni pričenjajo razvijati na duševnem nivoju in se lahko spustijo , materializirajo vse do fizične ravni bivanja, kje so pa potem pravi vzroki izgube zdravja? Prav ste ugotovili, na duhu vendar.

Duh mora biti močan, čeprav sta duša in meso še šibka. Globlje kot se od zdravja oddaljimo, več moči in pomoči potrebujemo. In če jih bomo uspeli pridobiti, se bomo etersko in duhovno okrepili, duševno pa prevzgojili.

Kot smo lahko razumeli, bo potrebno delati na vseh štirih dimenzijah bivanja, še posebno pa na duši in duhu.

KONEC

Franc Božjak


Pojasnilo

Prijemi ali različne tehnike harmoniziranja in razlage nastanka neravnovesij, ki so navedene v knjigi, predstavljajo le možnosti, ki bi vam jih morda obrazložili in priporočili zdravniki in različni profili zdraviteljev, poznavalci določenih filozofij, miselnosti, zato za morebitne neuspehe, upam, da se razumemo, ne morem prevzemati odgovornosti. Knjiga je namreč polna večplastnih razlag, zatorej izbiro prepuščam Vam. Vseeno pa se ob raznih dilemah posvetujte z vašim zdravilcem ali zdravnikom.

Opomba

Spoštovani bralci, če se nam je morda kje v besedilo prikradel tiskarski škrat, se vam vljudno opravičujemo!

LITERATURA FRANCA BOŽJAKA

KNJIGE

SKRIPTA

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20191212202831220Domov
Powered By GeekLog