Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20191212201208311
Zdravje in bolezen 8.del

sreda, 8. januar 2020 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Kaj je zdravje

Poizkusimo še enkrat okarakterizirati zdravje. Lahko rečemo, da je zdravje nekakšen proces, stanje telesnega, psihičnega, socialnega blagostanja in tudi naša sposobnost:
* sonaravnega bivanja v sozvočju z vsemi svetovi, ki nas obkrožajo,
* modrega in miselnega, čustvenega, vedenjskega premoščanja življenjskih izzivov,
* upoštevanja naravnih ritmov, življenjskih ciklusov,
* usklajenega in vzajemnega delovanja, utelešenosti vseh, vsaj štirih osnovnih ravni bivanja.

Bolezen ali neravnovesje bo zatorej ravno nasproten proces zdravja. Pravimo, da je odmik od neravnovesja lahko tudi zaveznik, učitelj. Lahko ga opazujemo, o njem razmišljamo in se odločamo o spremembah. Kaj lahko skozenj ali na njegov račun postanem? V dobrem pomenu, se razume.

Bolj kot se od celovitega zdravja oddaljimo, več moči, pomoči potrebujemo, da se »dvignemo«, sestavimo. V primeru, da nam bo ravnokar omenjen podvig tudi uspel ali če se bomo zmogli dodobra »pobrati«, se vsesplošno prenoviti, potem se lahko nadejamo mnogo večjih moči duha, harmonije duše in usklajenih eterskih procesov. Naj še enkrat ponovim, da bolezen ni poraz ali kazen, temveč klic, priložnost za spremembe na vseh področjih in ravneh življenja. Zato ne bo tako pomembno biti vedno zdrav, kot dejstvo, da bomo zmogli vedno znova ozdraveti. Le zakaj bi ostali revež preteklosti, dednosti, usode, če lahko skozi sedanjost vedno znova postajamo zmagovalec, gospod prihodnosti.

Zdravje in bolezen bi lahko simboliziralo mirno in razburkano morje. Skozi mirno gladino bi lahko opazovali odsev okolice, v temnejšem delu dneva pa tudi zrcalno sliko sedmih planetov in dvanajstih ozvezdij. Si lahko zamislite, kaj vse se skriva pod razburkano morsko gladino? Mnogi vzroki obolenj. V vrhovih valov pa se izražajo simptomi, ki so lahko v akutni, subakutni, kronični ali degenerativni obliki.

Se nadaljuje

Franc Božjak

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20191212201208311Domov
Powered By GeekLog