Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190916161718281
Mladi spoznali svoje pravice

ponedeljek, 16. september 2019 @ 16:17 CEST

Uporabnik: ivancsasa

V okviru konvencije na meji nevidnega (nmn), ki je v soboto potekala v Ljubljani, so se obiskovalci nmn na stojnici kampanje evropske komisije Imaš prav seznanili s pravicami, ki jih imajo kot potrošniki v EU.

Največ zanimanja med mladimi je bilo za pravice povezane s spletnimi nakupi, saj večina obiskovalcev stojnice ni vedela, da je njihova pravica, da si premislijo ter da lahko skorajda vsak spletni nakup vrnejo trgovcu v roku 14-ih dni po prejemu pošiljke.

Obiskovalci so bili veseli tudi informacij povezanimi s turističnimi paketi, popravilom ali menjavi izdelkov, varnosti izdelkov ter možnosti zamenjave banke.

Na stojnici kampanje Imaš prav so se obiskovalci nmn družili tudi z zvezdo slovenske Cosplay scene Kayo solo, ki je predstavila svoje izkušnje pri uveljavljanju potrošniških pravic, še zlasti pravice do vračila spletnih nakupov, nasmejali so se lahko ilustrativnim opisom potrošniških pravic, s katerimi jih je presenečal stand-up komik Sašo Stare ter prisluhnili razlagi potrošniških pravic vplivnice Anje Susič.

Obiskovalci so lahko poznavanje svojih potrošniških pravic preverili s kratkim kvizom in si priborili nakupovalno vrečko iz blaga z oznako kampanje.

V svetovalnem kotičku stojnice je obiskovalcem konvencije Na meji nevidnega pravnik zveze potrošnikov Slovenije nudil pomoč in nasvete, kako reševati težave s področja potrošniških pravic v EU, na katere se osredotoča kampanja imaš prav.

Tanja iz Ljubljane je bila tako zelo vesela nasveta, kako reševati svoj zaplet pri spletnem nakupu iz tujine: »nudena pomoč mi bo prišla zelo prav, saj sem že skoraj obupala, ker se v tuji spletni trgovini sploh ne odzivajo na moja sporočila.«

Potrošniki se sicer lahko na spletni strani kampanje podučijo o potrošniških pravicah, ki jim jih zagotavlja EU ter o postopkih, ki jih lahko sprožijo za uveljavljanje svojih pravic.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20190916161718281Domov
Powered By GeekLog