NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 29-jan
 • Angleški bralno-debatni krožek

 • torek 02-feb
 • Ko je bila Ljubljana središče svetovne politike

 • sreda 03-feb
 • SOS 3: Ponovno prebujenje
 • Ustvarjalni seti Galerije C.C.U.

 • četrtek 04-feb
 • Spletni sejem AGRA

 • sobota 06-feb
 • Blejska Tržnica

 • ponedeljek 08-feb
 • Prešernov dan v UGM

 • četrtek 11-feb
 • Predstavitev učne pomoči

 • ponedeljek 15-feb
 • Beletrina v živo: Dane Zajc

 • sreda 24-feb
 • Sergej Ćetković

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Slike kot akupunkturne igle   
  torek, 2. julij 2019 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Sonce

  Piše: Andreja Paljevec v novih Misterijih, www.misteriji.si

  Vizionarski slikar, kanal božanskih vizij, mojstrske energije …
  Slikarska dela so kot portali, skozi katere se v prostor iztekajo energije luči in razsvetljujejo človeka. ›Lepota resnice me osvobodi, lepota skozi sliko posadi seme resnice in svobode v moje srce.‹ Ta pesem predstavlja poslanstvo in žar moje duše - ustvarjanje slikarskih del, ki bodo spremenila svet posameznika, ki pride v stik z njimi, in tako navdihnila spremembo v svetu,« pravi magister slikarstva Nik Anikis Skušek iz Sevnice, ki je za svoja umetniška dela prejel prestižne mednarodne nagrade.

  Mojstril se je pri vrhunskih slikarjih v Italiji in Španiji ter raziskoval skrivnosti slikarskih mojstrov na Nizozemskem, Češkem in Franciji, Angliji ter Italiji. Razstavljal je na pomembnih lokacijah po vsem svetu. Njegov slog označujejo za neorenesančni imaginativni realizem; njegova posebnost ni le tehnična dovršenost slik, ampak tudi vizionarske teme, ki odstirajo širok spekter človeških čustev, arhetipov in prihodnost človeštva.

  Nam lahko na kratko orišete svoje slikarsko delo?
  Ljudje imamo v sebi skrito svetlobo in temo ter zakone in resnice univerzuma. Že od otroštva so me privlačili angelski svetovi, starodavne civilizacije, prejšnja življenja in skrivnosti, ki so jih slikarji skrivali v svoje stvaritve. Za magisterij sem raziskoval vizionarsko umetnost in vpliv slik na posameznika. Preden sem odpotoval v Italijo, je bil moj slikarski izraz iskren in fantazijski.

  Potovanje v Firence, kjer sem postal učenec MaestraMichaela Johna Angela na Angel Academy of Art, me je popeljalo v svet preteklosti. Občutek je bil, kot da bi potoval v renesanso in bil vajenec Leonarda da Vincija. Lahko potrdim, da je temu tako, saj je bilo znanje, ki sem ga prejel, predano vse od renesanse skozi stoletja do sedaj.

  Maestro Angel je bil vajenec velikega italijanskega slikarja Pietra Annigonija, ki je naslikal tudi postavni portret takrat še mlade kraljice Elizabete II. Maestro Annigoni je bil eden redkih, ki je nadaljeval tradicijo klasičnega realističnega slikarstva, ki se je razbohotila v 19. stoletju. Ta večletna izkušnja je popeljala moje slikarstvo na čisto novo raven.

  Je to novi klasicizem, gre za posnemanje ali za nadgradnjo?
  Poglejmo zgodovino. Ali sta Rembrandt in Caravaggio boljša od Leonarda da Vincija? Čeprav sta delovala nekaj stoletij kasneje, nista bila boljša od njega. Seveda se z vsakim obdobjem znanje nadgrajuje, vendar v tem primeru ne gre za nadgradnjo. Preprosto gre za različen izraz v različnem času.

  Uporabljam klasične principe in metodologije, ki jih črpam iz preteklosti, in izražam stvari, ki so trenutno aktualne v duhu časa. Vendar skozi mojo poetiko. Raziskujem človeka samega in globine, ki presegajo časovne omejitve. Tehnologijo, kolikor je v duhu časa, uporabljam v svoj prid in si z njo pomagam. Nekateri pravijo, da kot realistični slikar ne smeš uporabljati fotografije, saj je stari mojstri prav tako niso. Seveda je niso, saj je takrat še ni bilo. Pa vendar, ko je bila izumljena, so jo uporabili sebi v prid. Umetniki so bili povezani s svojim časom in so uporabljali orodja, ki so bila takrat na voljo, da so izboljšali svojo umetnost.

  Kaj je narobe s fotografijo?
  Fotografija telo splošči, zato potrebuješ znanje in izkušnje slikanja po živem modelu, da lahko fotografijo interpretiraš in naslikaš telo, ki deluje, kot da je živo in bo zdaj zdaj stopilo iz slike. Pomembno je znanje te metodologije in načel, ki naredijo sliko polno življenja. V svoji praksi fotografije ne posnemam, ampak jo uporabljam kot orodje, da izrazim in razvijem nekaj višjega.

  Na sliki »Ponovno prebujenje človeštva« ste upodobili moški in ženski princip in kako ju harmonizirati … Kako vidite odnose med moškim in žensko v prihodnosti?
  Moška in ženska figura lebdita v zraku. Predstavljata moški in ženski pol, jin in jang, svetlo, temno, voda, ogenj … nasprotje v harmoniji. Zdaj se dogaja, da so moški postali snežinke. Nimajo močne moške energije. Ne dominantno nad žensko, ampak da so na zdrav način ukoreninjeni v svoji moškosti. Ženske so prišle v ospredje in hočejo igrati moško vlogo in so prav tako neuravnovešene. Menim, da prihajajo časi, ko se bo to uravnovesilo.

  V sliki je prispodoba moškega, ki z ljubeznijo drži prostor za žensko, ki lahko varno in radostno izraža svoje bistvo. Sij iz njegovega prsnega koša izraža srčno in ne spolno energijo … Hkrati pa njena luč odseva v njegovih očeh. Torej na nek način ona vodi njega. Za vsakim uspešnim moškim je čudovita ženska, ki ga zna voditi na harmoničen način. Na obeh straneh je harmonija in spoštovanje.

  Pod njima sredi gozda na mahu in zemlji leži gmota ljudi, ki predstavlja današnje mase in dogajanje v svetu. Nekateri se prebujajo, nekateri spijo, eni se branijo svetlobe in ne želijo videti resnice. Med njimi je pomembna figura, ki se dviga in gleda ven iz slike. On naveže neposreden stik z gledalcem in ga sprašuje: »Kaj pa ti, si prebujen ali prestrašen bežiš?«

  Ta velikanska slika je bila štirikrat nagrajena. Dobila je dve italijanski in dve ameriški nagradi. To me radosti, prišla je na Art Renewal Center International Salon Competition, ki je enako­vreden rangu Pariškega salona sto petdeset let nazaj.

  Na slikah radi uporabljate skrite simbole. Kaj sporočate z njimi?
  Slika »Ponovno prebujenje človeštva« skriva portal s simboli. To je zvezdni portal za višje energije in svetlobo. Za magisterij sem raziskoval vizionarsko umetnost in vpliv slik na posameznike. Takrat je na obisk prišel fantek, ki ima dar, da vidi energije in rentgensko skenira telo. Preverili so ga tudi zdravniki. Neka gospa si je zlomila kolk. Pripeljali so ga, pogledal je ter točno povedal, kje so delčki kosti. Zdravniki so naredili rentgen in slika se je natanko ujemala s tem, kar je povedal.

  Vprašal sem ga, kako energijsko vidi moje slikarsko delo. Zaprl je oči, skozi veke pogledal in rekel, da iz slike teče slap svetlobnih meglic. Zgornji del je žareče bel, v spodnjem delu pa je več mavričnih barv, ki se prepletajo. To je bila potrditev, da so slike lahko portali, skozi katere se v prostor izteka svetloba, ki človeka razsvetljuje in prinaša spremembo v svet. Hočeš nočeš posadijo vate seme, ki se lahko razvija. Zase vem, da so mi nekatere slike spremenile življenje, sploh, ko sem jih videl v živo.

  Je kaka slika, ki vas je preobrazila, ali vzornik, ki je močno vplival na vas?
  Francoski slikar William Bouguereau je naslikal mojstrovino »Rojstvo Venere«, ki je razstavljena v Orsayskem muzeju v Parizu. Nanjo sem imel močno čustveno reakcijo. Ko sem prišel k sebi, sem ure in ure stal pred njo in črpal skrivnosti, energijo in lepoto vase. Očarala me je popolnost kompozicije, obvladovanje svetlobnih vrednosti in nanesene barve na platno in njegov način slikanja kože, da je žarela.

  Ta slika je vame posadila seme, ki nenehno raste in se razvija. Bouguereau je živel v drugi polovici devetnajstega stoletja, bil je eden najbolj oboževanih slikarjev tistega stoletja in je pobral vse možne nagrade. Ko se je začel razvijati modernizem z impresionizmom dalje, so se borili proti akademski umetnosti in sistematično delali na tem, da so take mojstre, kot je bil on, brisali iz zgodovine.

  Moj duhovni vzornik je Alfonz Mucha, praški slikar iz devetnajstega stoletja. Ustvaril je prostozidarsko ložo v Pragi. Imam prijateljico, ki kanalizira angele in duše. Prosil sem jo, če lahko narediva intervju z njim. Bila je za in pogovor je bil čudovit. Izvedel sem fascinantne stvari. Ena od njih je, da skozi prostor in čas teče belo-zlata energijska reka z indigomodrimi valovi.

  Ljudje, ki so rojeni kot umetniki in razvijajo te sposobnosti, postanejo vizionarji, ki imajo povezavo s to zlato reko in na ta način z vsemi drugimi umetniki skozi zgodovino. Kanalizirajo tako, da se povežejo s to energijo. Proti koncu pogovora me je pretreslo, ko mi je predal sporočilo: »Ti si vizionarski slikar, čist kanal božanskih vizij, sprejmi se, imaš mojstrske energije v sebi in nadaljuješ naše poslanstvo na Zemlji.«

  Kaj vas zdaj kliče k ustvarjanju?
  V srcu imam celo serijo slik, ki bo govorila o nasprotju prebujenja; ko ne spoštujemo ženske energije ali ko pademo v depresijo in dovolimo, da nam tema posrka svetlobo iz srca. Te slike bodo delovale kakor igle pri akupunkturi. Neposredno bodo naslavljale temo in vanjo vibrirale svetlobo, da jo izničijo in preobrazijo.

  Še en projekt mi je zelo pri srcu: da z mojo ljubljeno in ekipo ustvarjamo videotečaj za risanje in slikanje; znanje, ki sem ga našel v tujini, je redko in težko dostopno. Želim predati skrivnosti kvalitetnega ustvarjanja vsem, ki si želijo izboljšati svoje risarske in slikarske sposobnosti. Pišite na info@anikis.com, napišite promo kodo MISTERIJI, prejeli boste darilo.

  Andreja Paljevec

  www.anikis.com
  Instagram: NikAnikis
  Facebook: NikAnikisArt

  Te slike delujejo kakor igle pri akupunkturi – neposredno naslavljajo temo in vanjo vibrirajo svetlobo, da jo izničijo in preobrazijo.

  Zdaj se dogaja, da so moški postali »snežinke«, ženske pa hočejo igrati moško vlogo in so prav tako neuravnovešene.

  Foto: Vizionarski slikar Nik Anikis (Foto A. Paljevec)

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • www.misteriji.si
 • info@anikis.com
 • www.anikis.com
 • Več od avtorja Sonce
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Trackback

  Trackback URL for this entry: http://www.pozitivke.net/trackback.php/20190628101254820

  No trackback comments for this entry.
  Slike kot akupunkturne igle | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2021 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 2,22 seconds