Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190621122010388
Čopič, ki združuje

ponedeljek, 24. junij 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Piše: T. P. v novih Misterijih, www.misteriji.si

Slikanje za zabavo in druženje
Slikanje navadno vzamemo kot zelo resno stvar, rezervirano samo za slikarje. A za čopič more prijeti vsakdo. Tako kot za žlico. Pa tudi svet barv nam je vsem skupen, tako kot hranjenje. Če ne slikamo za denar in nismo slikarji, se lahko s slikanjem sproščamo in zabavamo. Govorimo o slikarskih zabavah oziroma slikarskih partijih, za katere ni potrebno nobeno slikarsko predznanje.

Zamisel o zabavah, kjer ljudje skupaj slikajo in se zabavajo ob kozarcu vina in prigrizku, ki ga prinesejo s seboj, se je rodila čez veliko lužo. Pri nas pa sta zamisel na svojstven način spravili v življenje idejna in organizacijska vodja slikarskih zabav Tanja H. Furlan, univ. dipl. pravnica in mediatorka, ter slikarka Lili Garbajs, tehnična in praktična vodja slikarskega partija. Z njima smo se pogovarjali, kako slikamo za zabavo in sproščanje.

Se druženj res lahko udeležijo slikarski antitalenti?
Tanja H. Furlan: Seveda. Slikarska zabava je namenjena vsem. Tudi tistim, ki ne znajo slikati in nikoli niso slikali. To ni učna delavnica, gre za zabavo in druženje. Namen ni poučevanje, ni preizkusov znanja, gre samo za sprostitev. Pa še sliko, ki jo naslikate, lahko s ponosom odnesete domov. Udeleženec pri nas dobi vso potrebno slikarsko opremo. Barvo, čopič, platno. Srečanje traja tri ure, cena je petindvajset evrov za en obisk za eno osebo. V tem času naslikajo eno sliko.

Kako poteka zabava?
Lili Garbajs: Udeleženci se najprej na sproščen in zabaven način seznanijo z uporabo slikarskih stojal, s slikarskimi platni, akrilnimi barvami. Nato korak za korakom slikajo na platnu. Slikanje vodim jaz, hkrati tudi slikam svojo sliko, enako kot udeleženci, da vidijo, kako naj delajo. Delam in govorim, kaj in kako naj delajo. Gre namreč za vodeno slikanje. Po korakih, skupaj z udeleženci v skupini.

Motiv slike?
Tanja H. Furlan: Motive določim jaz, vnaprej za približno en mesec. Koledar je objavljen na spletni strani in udeleženci se lahko prijavljajo na skupino, dokler se ta ne zapolni. Skupina je velika od najmanj šest do največ štirinajst udeležencev. Lažje je delati in komunicirati v manjših skupinah. V eni skupini vsi slikajo isti motiv. Če pa gre za zasebno zabavo, motiv določimo skupaj z naročnikom zabave. Tu je lahko do dvajset ljudi. Motiv ne sme biti pretežak, da lahko sliko dokončajo v treh, štirih urah.

Kako izbirate motive?
Tanja H. Furlan: Navadno glede na letne čase. Za pomlad izberem pomladne motive, za poletje bolj poletne motive z živahnimi barvami, jeseni spet drugačne in tako naprej. Denimo pred božičem izberem tudi kakšen božični motiv, tako da vsak lahko nekaj izbere zase.

Zakaj ljudje prihajajo?
Lili Garbajs: Iz različnih razlogov. Slikanje je sprostitev, izziv, terapija, odkrivanje novih talentov … K nam prihajajo, da se sprostijo, za zabavo. Pa zaradi družbe, da spoznajo nove ljudi, saj pridejo v naključno skupino. Če so osamljeni, da so v prijetni družbi. Ali pa da prijatelji preživijo prijeten in ustvarjalen večer skupaj v zaključeni družbi. Nekateri pridejo tudi, da premagajo strah pred slikanjem.

Ovržejo predsodke, da ne znajo slikati. Da s prijatelji in bližnjimi drugače praznujejo rojstni dan, obletnico poroke … Ali pa da sliko potem nekomu podarijo; denimo če veš, da ima kdo rad sončnice, prideš v slikarsko skupino, ko slikamo ta motiv, in potem sliko podariš. Ker si jo sam naredil, je notri tvoja osebnost, tvoja energija.

Kako pa izberete motiv za zasebne zabave?
Lili Garbajs: Na takih zabavah udeleženci slikajo sliko za slavljenca, naročnika zabave, ali pa vsak zase. Če slikajo za slavljenca, mi poskrbimo, da se vsaka slika, ki se slika, denimo, če jih je osem, prilagodi tako, da se med seboj razlikujejo ali po ozadju ali po motivu. Tako da naročnik ne dobi osem »enakih« slik, temveč dobi različne, ki jih lahko pokombinira za okrasitev ene izmed sten v stanovanju, hiši ali pisarni.

Možno je tudi slikanje, da se iz več slik sestavi ena slika. Z njo lahko podjetje okrasi kakšno steno. Vsak slika svoj del slike, na koncu jih sestavijo v eno.

Starost udeležencev?
Tanja H. Furlan: Od 35 do 70 let, večinoma se prijavljajo ženske. Zadnje čase opažamo, da imamo tudi mlade, kar je nekaj novega, da se zabavajo na tak način. Pogosto si ženska družba enkrat na mesec zakupi termin in namesto da gredo v kavarno, pridejo k nam; povedo, kaj bi rade slikale, s seboj si prinesejo hrano in pijačo ter ustvarjajo.

Pride več žensk kot moških?
Tanja H. Furlan: Da, v skupino, kjer se ne poznajo. Drugače pa imamo tudi družinske zabave. Nedavno sta sinova kot božično darilo podarila slikanje staršema. V skupino pridejo tudi moški, a jih je manj. Morda bi jih bilo več, če bi vedeli, da bodo v tako dobri družbi in da lahko tudi tu koga spoznajo.

Otroci tudi lahko pridejo?
Lili Garbajs: Imamo možnost rojstnodnevnega praznovanja za otroke, starejše od deset let, brez staršev. Lahko pride cela družina in delajo eno sliko, vsak svoj del.

Kako dolgo že to počnete? Kako ljudje izvedo za vas?
Tanja H. Furlan: Letos bo pet let. Največ ljudi za nas izve od ust do ust. Slikarske zabave potekajo tri- do štirikrat na teden, od šeste do devete oziroma od sedme do desete ure zvečer. Zasebne zabave potekajo v dogovorjenem času.

Smo tudi mobilni, lahko pridemo tudi kamor koli po Sloveniji, tudi na dom. Na rojstnodnevne, novoletne ali druge zabave. Bili smo že na petdesetletnici v gostilni, kjer je imela slavljenka zabavo.

Kako slikanje vpliva na »slikarje«? Ali lahko iz slike razberete, v kakšnem stanju so?
Lili Garbajs: Da. Vidiš, kako se počutijo, to pride z izkušnjami. Najbolje se to vidi na koncu. Tisti, ki so bili povabljeni na tako zabavo »presenečenja« in prej niso vedeli, da bodo slikali, so prve pol ure malo zadržani, potem pa se sprostijo in uživajo. Na koncu so vedno vsi zadovoljni.

Anja Drašler

Slikanje na slikarski zabavi je sprostitev, izziv, terapija, odkrivanje novih talentov …
Nekateri pridejo tudi, da premagajo strah pred slikanjem, ovržejo predsodke, da ne znajo slikati.

SLIKARSKE ZABAVE ZA STARE IN MLADE
Slikarska zabava (slikarski parti) je izviren, drugačen način zabave, druženja in slikanja. Tu se srečajo skupine prijateljev ali posamezniki, ki se med seboj ne poznajo, da ob kozarčku vina ali druge priljubljene pijače slikajo z akrilnimi barvami na platnu in pri tem odkrivajo lastno ustvarjalnost v zabavnem vzdušju.

Slikarska zabava je odprtega tipa, razen če slikarski termin rezervirate za svoj dogodek. Poteka na Trubarjevi cesti 55 v Ljubljani ali kje drugje po dogovoru z naročnikom zasebne zabave. Informacije in prijave prek spletne strani Slikarskiparty.si, po e-pošti slikarski.party@gmail.com, Facebooku »Slikarski party« ali po telefonu 041/949 578.

SLIKARKA LILI GARBAJS
Lili Garbajs, ki tehnično in praktično vodi slikarske zabave, je slikarka, ki si je izkušnje pridobivala z lastnim raziskovanjem tehnik in barv ter s sodelovanji na slikarskih prireditvah in tekmovanjih doma in v tujini. Že nekaj let je stalna udeleženka galerije na prostem Open Air Art Gallery v Ljubljani, ima certifikat kakovosti z udeležb na mednarodnem Extemporu v Piranu, je članica Društva ustvarjalnih programov Ljubljana in tudi pobudnica nedeljskega Art sejma mesta Ljubljana. Njena tehnika slikanja je akril na platno. Več o njej na spletni strani Art-lilig.com.

Foto: Vodja slikarskih partijev Lili Garbajs z motivi s slikarskih zabav. (Foto A. Drašler)

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20190621122010388Domov
Powered By GeekLog