Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190611133817417
Društvo Šola zdravja že deset let prebuja telo in duha!

torek, 11. junij 2019 @ 13:38 CEST

Uporabnik: Sonce

Na srečanju prvih članov, ki so že telovadili po metodi 1000 gibov, se  je v Piranu 27. avgusta 2009 rodila ideja o oblikovanju društva. Zdenka Katkič, Ema Perkovič in Nikolay Grishin so potem kmalu, 23. oktobra 2009, registrirali Društvo Šola zdravja s sedežem  v Domžalah.

Danes po metodi  1000 gibov Nikolaya Grishina, telovadi vsako jutro 3891 članov Društva Šole zdravja v različnih krajih v Sloveniji. V tem času je društvo z mnogimi predavanji in srečanji na temo zdravja skrbelo za izobraževanje prostovoljcev, članov in vse zainteresirane javnosti.

Pomembno je zavedanje, da smo najprej sami odgovorni za svoje zdravje, zdravstveni sistem pa nam pomaga, ko zbolimo.  Ker je bolezen del življenja se moramo znati z njo spopasti na najboljši možen način in to je preventiva!

Na začetku je bila vadba namenjena predvsem starejšim in  ljudem v pokoju, ki so poleg rednega gibanja potrebovali tudi socialne stike. Iz osnovne dejavnosti so se razvile še druge, interesne dejavnosti - petje, ples, pohodništvo, izleti, nastopi na organiziranih prireditvah na lokalnem ali nacionalnem nivoju. Tako je Šola zdravja s svojo oranžno barvo postala prepoznaven in vse bolj nepogrešljiv dejavnik v življenju slovenske družbe.

Ker se dobre ideje hitro širijo, se je tudi ideja Šole zdravja prenesla na mlajše generacije - vedno več je sodelovanja z vrtci, šolami in zdravstvenimi domovi. Danes se vsi zavedamo, da je zdravje odvisno od več dejavnikov: od čistega okolja in vode, zdrave hrane, rednega gibanja, razvitih socialnih stikov in nestresnega načina življenja.

Neposreden stik z naravo, dostopna letna članarina, vsakodnevna vadba v neposredni bližini doma, prijazna družba in stalno izobraževanje prostovoljcev - vaditeljev so razlogi, ki prepričajo v dober namen in smoter društva. Letos društvo praznuje deseto obletnico obstoja. Tako kot vsako leto pripravijo srečanje vseh skupin, ki bo letos še posebej slavnostno, ker bo jubilejno. 

Vseslovensko srečanje članov Šole zdravja je letos prvič v Velenju ( 22. junija), temu bo tekom leta sledilo še več različnih dogodkov povsod po Sloveniji.  Če bi tudi vi radi kaj storili zase in svoje zdravje, poiščite najbližjo skupino »oranževcev« v vaši okolici in se jim pridružite, brez veliko pomislekov. Kot pravi idejni vodja društva, Nikolay Grishin, je vsak trenutek lahko nov začetek!

M. Šegina

Društvo Šola zdravja

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20190611133817417Domov
Powered By GeekLog