Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20190528135116673
Kaj se dogaja v vladi pod vodstvom Marjana Šarca pri Muri?

torek, 28. maj 2019 @ 13:51 CEST

Uporabnik: Sonce

Predstavniki civilne pobude za reko Muro smo zgroženi nad zavajanjem in neukrepanjem vlade, ki se izogiba izpolnitvi zaveze iz koalicijskega sporazuma, da bodo reko Muro zaščititli, pri tem pa hidroelektrarn ne bodo gradili. Hkrati v medijih spremljamo izjave predstavnikov vlade, ki nas resno skrbijo. Prav tako od njih ne dobimo jasnih odgovorov.

Nevladne organizacije in civilne pobude si prizadevamo, da bi vlada čim prej izpolnila zavezo iz koalicijskega sporazuma, v katerega so zapisali: »Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili.«, vendar se je v vladi nekje zataknilo. Zapleti, ki se pojavljajo pri uresničitvi te zaveze, so nepotrebni in podaljšujejo več kot 30 let dolgo agonijo prebivalcev ob reki Muri. Predsednik Marjan Šarec pa kot bi se z nami igral igro »mačke in miši«.

22. januarja 2019 je minister za okolje in prostor Jure Leben v Veliki Polani podelil vsem 16 županom in županjam Unescov certifikat za novoustanovljeno biosferno območje Mura. Leben je po tem dogodku začel tudi postopke za uresničitev zaveze iz koalicijskega sporazuma: zaustavitev postopka celovite presoje vplivov na okolje (CPVO) za državni prostorski načrt (DPN) za hidroelektrarno (HE) Hrastje-Mota in odvzem koncesije za gradnjo osmih HE na Muri. Kmalu za tem je sledil ministrov odstop. Predsednik vlade Marjan Šarec je takrat v medijih povedal, da bo od novega ministra zahteval enak način dela in da bo moral nadaljevati začete postopke. Kje se je zataknilo?

13. maja 2019 smo imeli sestanek z ministrom za okolje Simonom Zajcem, ki nam je povedal, da bo po vsej verjetnosti vlada na redni seji v četrtek 23. maja obravnavala Uredbo za zaustavitev postopka DPN za HE Hrastje-Mota. Seveda MOP ni vložil Uredbe med gradiva v obravnavi in tako ni bilo Mure na redni seji vlade.

Zataknilo se je tudi pri odvzemu koncesije. Problem naj bi bilo ministrstvo za finance, ki ga vodi dr. Andrej Bertoncelj in je član stranke Marjana Šarca (LMŠ). Razlog naj bi bil, da bodo Dravske elektrarne Maribor (DEM) tožile državo za povrnitev 10 milijonov evrov, ki naj bi jih že porabili v postopkih za gradnjo HE na Muri.

»Kaj pa je to 10 milijonov evrov v primerjavi z ohranjeno prosto tekočo Muro in viri pitne vode v Pomurju za 16.000 + 57.000 ljudi? Ali se ponavlja zgodba TEŠ 6, kjer se je na enak način sililo, da se projekt nadaljuje, ker je bilo že nekaj denarja porabljenega? Kakšna vsota denarja je to v primerjavi z vso energijo in  časom, ki so ga lokalno prebivalstvo in številne organizacije vložili za ohranitev  tega bisera? Nič!

Kako bo potekal trajnostni razvoj ob reki Muri in kako bomo črpali sredstva za revitalizacijo reke Mure, če bodo HE še vedno imele koncesijo za gradnjo HE na Muri in bodo kadar koli lahko sprožile postopke za umeščanje HE, dokler imajo koncesijo? Načrti HE nam ustavljajo razvojne možnosti,« sprašuje predsednika vlade Marjana Šarca dr. Sonja Bezjak, vodja Muzeja norosti Trate.

»Minister Zajc je v medijih izjavil, da bo, če medresorsko usklajevanje ne bo uspešno, vložil dokument za odvzem koncesije na redno sejo vlade neusklajen. Predsednik vlade Šarec je v medijih izjavil, da bo spoštoval zavezo iz koalicijskega sporazuma ter da bodo nadaljevali delo Lebna. Zdaj pa v medijih poslušamo izjave Šarca, ki se z nami ni hotel sestati, da »izvajamo na njega pritisk«, »od kod pa bo elektrika«, »Mura bo že počasi tekla navzgor«.

V medijih tudi poslušamo o Muri o planih A in planih B, o zamrznitvi postopkov za 10 let itd. Dovolj je tega! Predsednik, pričakujemo, da izpolnite zavezo iz koalicijskega sporazuma in se vzdržite takih komentarjev. Prebivalci Prlekije in Prekmurja že 30 let na podlagi argumentov upravičeno nasprotujemo gradnji HE na Muri in nismo peščica zdraharjev, ki zavirajo razvoj. « je povedal Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

Glede na vse lahko samo rečemo, da je to velik dokaz, kako močna sta energetski in gradbeni lobi. Še predsednik vlade Šarec se raje postavi na njihovo stran in začne kazati na prebivalce ob reki Muri in govoriti, da izvajajo na njega pritisk. Prav tako nima interesa poslušati stroke. »Res je, dragi predsednik vlade Marjan Šarec, lažje se je postaviti proti ljudem kot proti lobijem. Smo zgroženi in razočarani. Zahtevamo, da izpolnite zavezo iz koalicijskega sporazuma, poskrbite, da se nadaljujejo postopki, kot je z njimi začel Leben, ter se uprete energetskemu in gradbenemu lobiju, ker ste v službi naroda, in ne lobijev,« je še povedal Tuš.

Podporniki kampanje: http://www.amazon-of-europe.com/si/podporniki-mura/

O kampanji Rešimo Muro!
Kampanja Rešimo Muro! je nastala na pobudo lokalnih pomurskih nevladnih organizacij, ki se že desetletja borijo, da bi Muro ohranili kot prosto tekočo reko brez hidroenergetskih jezov. Kampanja se je začela 9. aprila 2016 in jo podpira že več kot 70 lokalnih, nacionalnih in tujih nevladnih organizacij, številni slovenski in tuji strokovnjaki ter priznane osebnosti. Zbrali smo 77310 podpisov peticije za zaščito reke Mure pred pozidavo s HE in razglasitev biosfernega območja Mura. Za več informacij o kampanji Rešimo Muro! obiščite: www.resimo-muro.com ali www.amazon-of-europe.com/si/

O ZDMM
Zveza društev Moja Mura združuje 30 nevladnih organizacij in se zavzema za obvarovanje reke in sonaravni razvoj krajev vzdolž nje. Ima status društva, ki deluje v javnem interesu ohranjanja narave, saj je zveza v vseh letih delovanja številnim ciljnim skupinam v pomurski regiji vztrajno in strokovno posredovala dejstva o neverjetnem bogastvu  ob reki Muri. V državnih strateških in upravnih postopkih v povezavi s potencialno energetsko izrabo reke pa zveza sodeluje s pravnim statusom stranskega udeleženca, ki budno pazi, da reke ne bi zlorabili, postopke pa izpeljali strokovno in zakonito.

O Muzeju norosti
Muzej norosti, Trate je nastal leta 2013 kot lokalna slovensko-avstrijska iniciativa, ki si prizadeva za evidentiranje, ohranjanje in promocijo naravne in kulturne dediščine v regiji okoli gradu Cmurek. V njej akterji vidijo priložnost za razvoj okolju prijaznih delovnih mest, zlasti v turizmu. Od začetka svojo pozornost namenjajo graditvi odnosov s sosedi iz Avstrije. Reka Mura zanje predstavlja temeljno skupno naravno vrednoto, na kateri gradijo skupne razvojne priložnosti. Grožnja z gradnjo hidroelektrarn na Muri zavira razvojne aktivnosti in povzroča dodatno škodo že tako podhranjeni regiji. Več informacij: https://www.facebook.com/norostnameji/

O DPRS
Osnovni namen delovanja Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS) je varovanje sladkovodnih rib in njihovih habitatov z raziskavami, naravovarstvenimi aktivnostmi, popularizacijo poznavanja sladkovodnih rib, izdajateljsko in izobraževalno dejavnostjo ter sodelovanjem z drugimi sorodnimi nevladnimi in vladnimi organizacijami. Sodeluje v državnih zakonodajnih, strateških, upravnih in sodnih postopkih povezanih z varstvom narave, med drugim tudi postopkov umeščanja objektov za energetsko izrabo reke Mure. Društvo sodeluje s pravnim statusom stranskega udeleženca, ki budno bdi nad tem, da reke ne bi trajno uničili, ter da bodo postopki izpeljani strokovno in zakonito. DPRS je odgovoren za vodenje postopkov v kampanji Rešimo Muro! Za več informacij o DPRS obiščite: http://www.dprs.si/sl

O WWF
Poslanstvo Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) je ustaviti uničevanje Zemljinega naravnega okolja in graditi prihodnost, v kateri ljudje živijo v sožitju z naravo, ohranjajo svetovno biotsko raznovrstnost, zagotavljajo trajnostno uporabo obnovljivih naravnih virov ter spodbujajo zmanjševanje onesnaževanja in potratne porabe naravnih virov. Za več informacij o delu WWF v regiji obiščite: http://adria.panda.org/sl/.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20190528135116673Domov
Powered By GeekLog