Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20170421112557403
Zakaj spadajo odsluženi TV in računalnški zasloni med nevarne odpadke

torek, 25. april 2017 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Ozavescen.si

ZAKAJ SPADAJO TELEVIZORJI IN RAČUNALNIŠKI ZASLONI MED NEVARNE ODPADKE?

Starejši televizijski sprejemniki, računalniški in drugi zasloni vsebujejo nekatere nevarne komponente, ki lahko zaradi nepravilnega ravnanja po končani življenjski dobi ogrožajo okolje in ljudi.

Ob zaključku delovanja jih moramo oddati v zbirne centre ali trgovcem ob nakupu novih (podobnih) produktov. Najslabše kar lahko naredimo je, da jih odvržemo med mešane komunalne odpadke ali razstavljamo. Nevarni deli tako lahko končajo v naravi ali na odlagališčih, kjer onesnažijo okolje in ogrozijo zdravje ljudi.

Z ločenim zbiranjem in kasnejšo reciklažo pomagamo ohranjati naravne vire, posebej redke materiale, s čimer zmanjšujemo stroške izdelave novih produktov in delujemo okolju prijazneje.

Med koristne materiale, iz katerih so sestavljeni TV-sprejemniki in računalniški zasloni, ki jih lahko po reciklaži ponovno uporabimo, spadajo plastika, različne vrste barvnih in nebarvnih kovin, steklo ipd.

Ponovno je mogoče uporabiti celo posamezne dele, ki vsebujejo nevarne snovi. Katodne cevi odpadnih TV-sprejemnikov je mogoče v celoti reciklirati in iz njih izdelati enake ali podobne izdelke. Tako hkrati preprečujemo onesnaževanje okolja s svincem in prekomerno izkoriščanje naravnih virov. Svinčeve komponente, ki jih ni mogoče uporabiti za izdelavo novih TV-sprejemnikov, pa lahko uporabimo pri izdelavi avtomobilskih akumulatorjev.

Nevarne snovi iz odpadnih televizorjev in računalniških zaslonov, s katerimi moramo ravnati še posebej pazljivo:

Svinec se nahaja tudi v elektronskem vezju, tako da njegove sledi (sicer v manjši meri) vsebujejo tudi LCD-zasloni.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20170421112557403Domov
Powered By GeekLog