Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20121016205042839
Zaživel je neverjeten izum!

torek, 16. oktober 2012 @ 20:50 CEST

Uporabnik: kajster

Zaživel je neverjeten izum!
Francoz izdelal robota za obrezovanje trte
http://www.24ur.com/ekskluziv/zanimivost...
Francoski inženir Christophe Millot je obrezovanje trte dvignil na povsem novo, visokotehnološko raven. Doma je namreč izdelal posebnega robota, ki naj bi na dan lahko obrezal 600 trsov.
Komentar:
Kdo bi si lahko zamislil, da je kaj takega sploh možno, toda računalniška tehnologija in tipala, lahko vse naredijo!

V kmetijstvu je danes že toliko izumljene tehnike, da si običajen Slovenec tega niti v sanjah ni mogel predstavljati pred dvajsetimi leti!

Če vzamemo le koruzo, ki je včasih zahtevala največ dela na kmetih, saj jo je bilo potrebno ko je zrasla 30 cm prvič ročno okopati pa potem še dvakrat pa potem plužno ogrinjati in ko je dozorela ročno ob trgati klase, nato te lupiti, kasneje je sledilo še ročno sekanje koruznice na njivi in jo povezati v snope ter postaviti v kupe, nato ko se je malo osušila z vprežno živino pripeljati domov, doma izsekati na kratko za krmo živine, a koruzne klase pa se je vso zimo ročno ružilo, da je končno kmet dobil zrnje za v mlin in moko!

Danes pa ko je koruza posejana in zraste ji ni potrebno okapanje in šele ko je dozorela se pripelje kombajn in jo enostavno vso pokosi, zmelje koruznico in odstrani zrnje, tako da kmet z njive pripelje le samo zrnje in vse je gotovo brez enega fizičnega dela, katerega lahko opravi tudi v kravati!

To je samo eno kmečko »delo«, medtem ko je obrezovanje v vinogradu tudi sedaj, eno najbolj strokovno in zahtevno delo, ker je veljalo staro pravilo, da »rezač trt odloči kakšna bo trgatev in kakšno bo grozdje«!

V sedanjem času, imajo vinogradniki mnogo večje površine nasajenih trt, pa nimajo dovolj časa, da bi se lahko bolj kvalitetno posvetili tem zahtevnem delu pa zaradi tega, pričnejo z rezom mesec dni prezgodaj, kar pa za rast trte ni dobro, ker posledično takšna trta ima slabe mladice, kar pa je vzrok za slabo grozdje, manj sladkorja in več bolezni trt!

Ta stroj tega genialnega izumitelja, pa sedaj rešuje ravno največje tehnološke probleme vinogradnikov, zato mu gredo vse pohvale ne samo za vinogradnike, temveč tudi za nas kupce, ki bomo lahko še ceneje kupili še bolj kvalitetna vina!

Vprašujem pa se, zakaj so se največji izumi sveta ustvarili ravno v Franciji?
Saj v Sloveniji, bi takega izumitelja lahko dali na psihiatrijo, ali pa ga celo zaprli, z ugotovitvijo, da jemlje delovna mesta delavcem, kot se je to enako zgodilo v Franciji v času francoske revolucije pred dvesto leti, ko so bili ravno takrat izumljeni prvi šivalni stroji, so takrat po razbili vse šivalne stroje podjetnikom, da bi s tem lahko obdržali socialni status delavca!

No Slovenci smo še danes enakih misli in če to ne verjamete, si le poglejte komentarje na to temo!

Konrad Ajster - izumitelj in zasebni raziskovalec!

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20121016205042839Domov
Powered By GeekLog