Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20100903221032989
Kako do vsake službe na svetu

nedelja, 5. september 2010 @ 05:01 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Ker vem, da se marsikdo sprašuje enako vprašanje, sem se odločil, da tole delim tudi z vami

Danes me je poklical en prjatu in mi reče, Aleš, 10 mesecev sem že brez službe, ti ki poznaš full ljudi, a mogoče veš za kakšno službo zame. Sem rekel, Tine(ni pravo ime) ja trenutno vem sam za službe, ki so bolj v NVO sektorju in za tiste, ki so na zavodu za 12 mesecev, sam tam je plače rang 560€ in vse itak objavimo na Pozitivkah (rubrika zaposlitve).

Pol je rekel ja ja, sej vem, sam problem je v tem, da ko pridem v podjetje oz organizacijo mi pokažejo 20 centimeterski kup prošenj, kar pomeni 200 prijav in res moraš met srečo, da te izberejo.

In potem se pogovarjava dalje in reče, veš kaj sem ugotovil, da je delodajalce v bistvu strah zaposlovat, ker ne vejo kako bo in koga bodo zaposlili. Pol pove, sem klical znanca, ki mu je rekel, da bi ga takoj zaposlil in da ga zelo rabil ampak, da si ga trenutno ne more privoščiti. čeprav, bi njegovo znanje resnično potreboval, pa žal nima sredstev in tako je spet služba splavala po vodi.

Veš kaj Tine sem rekel: Veš kako sem jaz dobil večino zaposlitev kjer sem bil na razgovoru. Ne, je rekel?

Bistvo je v tem sem dejal, da delodajalcu zagotoviš oz. pokažeš odločnost, s katero boš podjetju v nekem dogovorjenem času prinesel več dohodka kot bo imelo le to stroškov s tabo. Ta dogovorjen čas pa je lahko tudi samo mesec dni ali dva.

Za Tineta je bila to odlična ugotovitev in je rekel, vav na ta način pa še nisem razmišljal. Japs, veš to je bistveno za vse delodajalce. In še ena stvar je pomembna in sicer to, da ne šefa oz nekoga, ki ga določijo za tvoje uvajanje, obremeniš preveč, ker če te more učit in bit s tabo to pomeni, da si naredil firmi dvojne stroške, najprej zase potem še za sodelavca, ki te mora učiti. Zato vprašaj kaj se moraš naučit in poizkusi čim več znanja dobiti sam. S tem, da vprašaš kakšnega od svojih prijateljev ali pa da malce poguglaš, ker brezplačnih turtorialov je sedaj več kot v izobilju.

Ko osvojiš to miselnost, te vsako podjetje z velikim veseljem zaposli, prvič zato ker bo tvoje uvajanje trajalo samo dva namesto šest mesecev(ker boš delal zase, ne za druge) in drugič ker boš za podjetje pomenil prihodek, ne strošek in razvoj, ne pa upeljevanja v filozofijo podjetja. In tudi tvojo plačo si boš na ta način načeloma lahko tudi precej izboljšal, vsaj v podjetjih, ki to znajo ceniti.

Bistvo je torej, da podjetju oz. organizaciji doprineseš, da naredijo korak naprej na neodkritih oz ne dokonca uporabljenih priložnosti. Brez skrbi, vsako podjetje jih ima kar nekaj. Če ne drugače tako da gledaš razpise, ki so na voljo in iščeš izboljšave v odnosu do strank oz dobaviteljev.

In potem sem se spomnil, da imamo v bistu tudi na Pozitivkah kar nekaj takih priložnosti, recimo moodle se sedaj odpira, pa blogi, pa spoznajva.se... naš portal za eko punce in fante je velik potencial,... pa še bi se našlo. Sem obljubil, da naredim spisek in ga bom objavil tudi tu gor za tiste, ki vas morda zanima delovanje v tej smeri.
Potem ga lahko skupaj dopolnimo in tako odpremo priložnost za sodelovanje in skupen razvoj.

In še nekaj sem dodal, ta miselnost ti bo pomagala, tudi če boš ugotovil, da bi bilo bolje da greš na svoje in boš začel s svojim poslom. Če se ti zdi preveč na enkrat, da skočiš v to na glavo, obstaja možnost da najdeš kakšno delo za nekaj ur na dan. Tam pomagaš razvijati kakšno novo idejo in se potem ko stvar postane uspešna tudi redno zaposliš.

Res ti hvala, je rekel Tine, in veš kaj je nadaljeval, za podjetje niti tista dva meseca ne bom predstavljal stroškov. Obstaja namreč uvajanje, ki ga sponzorira zavod za zaposlovanje in tako podjetju oz. organizaciji doprinesem k razvoju in dohodku že veliko prej.

Tine je obljubil, da se bova slišala in se veselim vseh teh novih dogodivščin in stvari, o katerih mi bo pripovedoval. Ker izredno pomembno je da si dovoliš, da vesolje naredi svoj del, ko se ti spremeniš in narediš oz. razumeš svoj del.

Vem, da mu bo uspelo, saj je filozofijo že osvojil sedaj si mora samo še dopustit da se zgodi.

Bistvo je tudi v tem, da si dovoliš in se odpreš za nove priložnosti v svojem življenju, potem se bodo odprla tudi podetja oz organizacije, kjer te že pričakujejo.

Velikokrat pozabimo pa je najpomembnejše: Hvala Bogu, za vse dobro kar nam daje.

Aleš Pevc

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20100903221032989Domov
Powered By GeekLog