Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20100702234635775
Odstranjevanje dlačic

sobota, 16. julij 2022 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Snežana Zabukovec v Vivi www.viva.si

OBREŽITE SVOJE GRMIČKE
Če tudi vas mika, da bi staro dobro britvico zamenjali s kakšnim drugim pripomočkom ali postopkom, s katerimi lahko ukrotimo vse vrste dlak in dlačic, smo za vas zbrali nekaj najbolj priljubljenih možnosti.

Hitro
Če se odločite za depilacijske kreme, izbirate med preparati, ki bodo dlačice skorajda raztopile, nato pa vam jih bo treba le še podrgniti s telesa. Na to, da gre za nekaj povsem nenaravnega, opozori že močan neprijeten vonj, ki vas utegne odvrniti od še tako lepih obljub o gladkosti kože. Postopek je resda neboleč in hiter, vendar lahko pride do alergijske reakcije na kremo, zato pred depiliranjem kremo testirajte na manjšem območju. Gladko kožo boste imeli teden dni.

Za pogumne
Dlačice lahko populite z voskom, s smolo ali z lepilnimi trakovi. Če se odločite za depilacijo z voskom, je opravilo najbolje zaupati vešči kozmetičarki, saj zahteva izurjene roke. Ostanke voska ali smole očistite z olivnim oljem in s kosmom vate. Če imate težave s cirkulacijo ali z razširjenimi kapilarami, metoda z voskom ni priporočljiva. Na voljo je tudi pestra izbira strojčkov, ki populijo dlačice, tako imenovanih epilatorjev. Če je vaša koža odporna, jih lahko uporabite tudi na bolj poraščenih predelih, sicer pa so primernejši za tiste, ki jim je narava prizanesla z močnimi in gosto posajenimi dlačicami. Če ste dovolj pogumni, boste prišli do dobrih rezultatov, saj bo minilo kar nekaj časa, celo več tednov, preden bodo dlačice spet zrasle.

Po sledeh Kleopatre
Prijaznejši nadomestek za odstranjevanje dlak z voskom je odstranjevanje s sladkorno pasto, ki so jo poznali že v starem Egiptu. Kleopatra naj bi skrbela za gladkost kože prav s sladkorno mešanico. Gre za mešanico sladkorja in vode, ki ji nekateri dodajo limonin sok. Ker postopek ne vsebuje dodatkov, barvil in parfumov, je torej naraven. Pasto namažete v smeri, ki je nasprotna rasti dlačic, odstranite pa jo v smeri rasti dlačic, zato je postopek manj boleč kot voskanje, učinek pa naj bi bil celo dolgotrajnejši. Izvajajo ga v nekaterih kozmetičnih salonih.

Obrabite jih
Depiliranje s kristali karbeksa je novejša metoda depilacije, ki dlačice obrabi. Za vse, ki niso pretirano občutljivi, je metoda neboleča, vzame pa nekaj več časa kot britje. S krožnimi gibi boste dlačice postopoma obrabili, hkrati pa boste opravili blag piling, saj boste odstranili odmrle kožne celice. To je še ena naravna metoda, s katero lahko dosežete razmeroma dolgotrajno gladkost kože.

Če vas nič od naštetega ni navdušilo, se vedno lahko zatečete k stari prijateljici britvici, ki pa zahteva redno "delo". Vseeno pa se tudi britja z lahko lotite drugače. Naj bo to vaš vsakodnevni večerni obred, pri katerem se boste zavedali svojega telesa. Če se boste osredotočili samo na to, kako roka potuje po telesu in nežno odstranjuje dlačice, boste temeljito odstranili prav vse dlačice …

Po odstranjevanju
Ne uporabljajte krem, losjonov in dezodorantov, ki vsebujejo alkohol, saj draži kožo ter povzroča rdečico in srbenje. Če pogosto depilirate pazduhe, uporabljajte dezodorant brez alkohola ali pa takšnega, ki je namenjen občutljivi koži. Najbolje je, če pazduhe brijete zvečer, dezodorant pa nanesete šele zjutraj. Če se dlačice vrastejo, teh "mozoljčkov" ne stiskajte. Redno izvajajte nežen piling, saj boste s tem preprečili tudi vraščanje dlačic.  Po britju ne bo odveč, če kožo pomirite s pripravkom z alojo vero, ognjičem …

Laser za trajno odstranjevanje

Za odstranjevanje dlačic z laserjem oziroma z virom intenzivne pulzirajoče svetlobe (fotoepilacija) se odloča vse več ljudi, saj postopek prinaša trajne rezultate. Najučinkovitejši je pri osebah s svetlo poltjo ter s temnimi, močnimi dlačicami. Takšen postopek za sive dlačice ni primeren, za svetle dlačice ter osebe s temnejšo in osončeno poltjo je tovrstno odstranjevanje pa je postopek potrebno opraviti previdno in z določenimi laserskimi sistemi, kot sta na primer diodni laser ali Nd: YAG laser. Štiri do šest tednov pred postopkom in po njem je treba uporabljati primerno sredstvo, ki ščiti pred UVA- in UVB-žarki. Pri osončenih posameznikih se postopek ne sme izvajati, da ne bi prišlo do opeklin. Postopek je najbolje opraviti pri izkušenem strokovnjaku, ki zna izbrati primeren laserski aparat ter zna prilagoditi parametre laserskega žarka, pri čemer upošteva debelino dlačic, vrsto pigmenta in tip kože. Pred začetkom terapije je treba opraviti testni poseg na manjšem poraščenem predelu kože. Za preprečitev neželenih učinkov (motnje pigmentacije, poškodba povrhnjice, brazgotine) je treba kožo med postopkom hladiti. Da se število dlak zmanjša za 70 do 90 odstotkov, je potrebnih od tri do osem posegov, ki jih je treba izvajati na štiri do osem tednov.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20100702234635775Domov
Powered By GeekLog