Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20100221201149759
Novo urgentno vozilo Zdravstvenemu domu Koper

nedelja, 21. februar 2010 @ 22:31 CET

Uporabnik: Sonce

Adriatic Slovenica, Avto Jereb in Proavto podarili novo urgentno vozilo Zdravstvenemu domu Koper

Novo urgentno vozilo bo nadomestilo dosedanje, s katerim so zdravniki v šestih letih opravili skupaj prek 25 tisoč intervencij in obiskov na domu ter z njim po koprski občini prevozili 250 tisoč kilometrov.

Večji del vrednosti vozila je prispevala zavarovalnica Adriatic Slovenica, preostanek je donacija podjetja Avto Jereb, zunanjost pa je priredil Proavto. Vsak dan bodo z njim v povprečju 13-krat zagotovili zdravstveno pomoč poškodovanim ali bolnikom, potrebnim pomoči na terenu.

Z novim vozilom bodo zdravniki nudili prvo nujno pomoč pri poškodbah, opravljali nujne in neodložljive hišne obiske ter obiskali bolnike, ki zaradi zdravstvenega stanja ne morejo do zdravstvenega doma. Urgentna služba Zdravstvenega doma Koper namreč zagotavlja 24-urno pomoč poškodovanim ali nenadno hudo obolelim, pa tudi drugim bolnikom, ki morda niso življenjsko ogroženi, vendar imajo bolezenska stanja, ki zahtevajo v krajšem času zdravniški pregled.

Samo v zadnjih dveh letih je Urgentna služba koprskega zdravstvenega doma na območju Mestne občine Koper intervenirala kar 8.200-krat. Lani so v enem mesecu povprečno opravili 350, predlani pa 360 intervencij. V letu 2009 so v enem dnevu posredovali povprečno 13-krat, leto prej pa 12-krat.

V.d. direktorja ZD Koper Metod Mezek: »Novo vozilo je prišlo v pravem trenutku, saj je bilo dosedanje in obenem edino zaradi intenzivne uporabe dotrajano. Brez te donacije kmalu ne bi mogli več zagotavljati ustrezne medicinske pomoči na terenu, ko jo občani potrebujejo.«

Predsednik uprave zavarovalne družbe Adriatic Slovenica d.d. Gabrijel Škof je poudaril: «Zavarovalnica Adriatic Slovenica gradi z zdravstvom dolgoročno partnerstvo. Prepričan sem, da bo z novim vozilom zdravniška pomoč še hitrejša in dostopnejša.« 

Vozilo je na kratki testni vožnji poleg Gabrijela Škofa preizkusil tudi predstavnik drugega donatorja Andrej Jereb, direktor družbe Avto Jereb in uspešni rally voznik. Vsi trije donatorji pa so novo pridobitev predali v uporabo direktorju Metodu Mezku in Orjani Hrvatin, dr. med., vodji službe splošne medicine in urgentne službe A1 Zdravstvenega doma Koper.

Dodatne informacije:
Za Zdravstveni dom Koper: Anita Urbančič, Studio Kernel, anita.urbancic@studiokernel.si, 041 732 352

Predstavitev urgentne službe
Urgentno službo sestavljata dnevna urgenca in dežurna služba ponoči, ob nedeljah in praznikih. Prva se trenutno izvaja na lokaciji ZD Koper Center, druga pa na lokaciji ZD Bonifika. Ekipo urgentne službe v eni izmeni sestavljajo zdravnik in medicinska sestra ter zdravstveni tehnik.

Odzivni čas pri nujnih intervencijah je navadno nekaj minut. Urgentna služba pa opravlja tudi neodložljive hišne obiske, kjer ne gre za tako nujno stanje, da bi merili odzivni čas. Urgentno vozilo upravljajo zdravstveni tehniki, ki imajo veljaven izpit iz B kategorije in opravijo vsakoletno usposabljanje oziroma trening varne vožnje.

Potrebe po intervencijah se razlikujejo glede na letni čas. V  zimskem času je povečano število občanov z obolenji dihal in gripo. V poletnih mesecih zaradi povečanega prihoda turistov beležimo več primerov poškodb v prometnih nesrečah, poškodb pri kopanju, vodnih športih, zaradi vremenskih razmer pa se soočamo z večjo obolevnostjo kroničnih starejših bolnikov.

Tehnični podatki vozila Toyota RAV

Vozilo je opremljeno skladno za zahtevami in standardi Pravilnika o nujni medicinski pomoči.

Vozilo ima naslednjo opremo:
•          torba zdravila
•          torba preveze
•          aspirator
•          reanimacijski kovček
•          pulzni oksimeter
•          opornica vakum
•          opornica vaum kompl.
•          aspirator
•          velika kisikova jeklenka
•          mala kisikova jeklenka
•          polnilec za defibrilator
•          radijska postaja
•          opornica za glavo
•          aparat ekg at101
•          defibrilator - life pack 10

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20100221201149759Domov
Powered By GeekLog