Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20100219192716537
Svetovni dan socialne pravičnosti - 20. februar

sobota, 20. februar 2010 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

26. novembra 2007 je Generalna skupščina ZN razglasila 20. Februar za Svetovni dan socialne pravičnosti. Evropska mreža za neodvisno življenje (ENIL) poziva Vlade in ostale predstavnike oblasti naj naredijo vse kar je v njihovi moči, da se prične z zapiranjem posebnih institucij za hendikepirane ter, da se zagotovi dostopnost šol in ostalih javnih institucij tudi za osebe s hendikepom.

ENIL se ob tem sprašuje, ali so Vlade in predstavniki lokalnih skupnosti ta dan prepoznale, ali pa gre tudi pri svetovnem dnevu socialne enakosti le za priložnost, da se slišijo velike prazne besede in obljube.

Kaj pravzaprav pomeni pravičnost? Kaj je nepravičnost? ZN so na tem področju opredelili jasne cilje za reševanje vprašanja revščine, socialne izključenosti in nezaposlenosti. Ta dan predstavlja boj proti revščini, boj za pravico do zaposlitve in socialne integracije. Vprašanje, ki se postavlja je, ali predstavniki vladnih organov dojemajo življenje v posebnih institucijah za osebe s hendikepom kot obliko socialne izključenosti? Ter ali so storjeni koraki v smer, da dejansko pride do zaprtja posebnih institucij (PODPIŠI PETICIJO) za hendikepirane ter ali je že prevladalo spoznanje da se jim omogoči alternativne možnosti življenja, to je neodvisnega življenja v skupnosti.

Izključenost hendikepiranih iz ekonomskega in socialnega življenja je posledica hendikepa in nepravičnosti vse to pa se reflektira v višjih stopnjah revščine hendikepiranih oseb. To potrjujejo tudi številne raziskave, tako je na primer stopnja revščine hendikepiranih v Srbiji trikrat višja kot pri ostalih skupinah prebivalstva (vir: Projekt 'Srbija osvobojena revščine', jan. 2004 – jan. 2005). V Veliki Britaniji je revščina med hendikepiranimi dvakrat višja kot pri ostalem prebivalstvu. Tudi po podatkih ZN vsaj 10 odstotkov revnih v državah v razvoju predstavljajo osebe s hendikepom.

Na tem mestu velja izpostaviti dejstvo, da med hendikepiranimi obstaja želja in potreba po izobrazbi, zaposlovanju in družbeni angažiranosti, kar bi zmanjšalo stopnjo revščine med hendikepiranimi. Prav tako obstaja potreba po razvoju storitev, ki bi zmanjšale odvisnost hendikepiranih in bi prispevale k ekonomski neodvisnosti in polni participaciji v družbi. Pri vsem tem se kot nujna pokaže potreba po osebni asistenci, ki je prvi predpogoj za zmanjšanje družbene izključenosti.

ENIL na tem mestu poziva države članica EU, da takoj pristopijo k reševanju problema revščine in nepravičnosti, čemur so še posebej izpostavljene osebe s hendikepom.

Jamie Bolling
Executive Director

EUROPEAN NETWORK ON INDEPENDENT LIVING
Gran Vía Marqués del Túria, 49. 7º 12ª
46005 - Valencia - Spain
Tel.: (+34) 96 325 54 57
Fax: (+34) 96 325 54 59
NIF: N0071716E
E-mail: secretariat@enil.eu

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20100219192716537Domov
Powered By GeekLog