Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20090830131025703
Um, gospodar sveta 7.del

sreda, 2. junij 2021 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Bolečina
Lotimo se zdaj fenomena, ki je tesno povezan z umom. Bolečine. Ta je nujna vse dokler se istovetimo s svojim umom oziroma vse dokler smo nezavedni v duhovnem smislu. Govorimo o čustveni bolečini, ki je tudi osnova fizični bolečini in bolezni. Bolečina je eden najbolj perečih problemov, ki pestijo človeka. Razumevanje tega fenomena nam omogoči trpljenje drastično zmanjšati ali celo odpraviti.

Ima zelo pomembno vlogo pri razvoju zavesti. Zanimivo je, da je največji del bolečine nepotreben in bi se ji z manj blebetanja uma z lahkoto izognili. Bolj se istovetimo z umom, več je je. Pojavi se vedno, kadar obstaja kaka oblika nesprejemanja, nezavednega odpora proti temu, kar je. Na miselnem nivoju upor predstavlja obliko sodbe, na čustvenem pa negativnosti.

Bolečina ustvarja sama sebe vse dokler nenadzorovani um upravlja z našim življenjem. Bolj ko spoštujemo in sprejemamo sedanji trenutek, manj smo podvržen bolečini, trpljenju in egoističnemu umu.

Nepotrpežljivost, sovraštvo, ljubosumje, samopomilovanje, krivica, bes..., tudi najmanjša razdraženost - vse to so oblike bolečine. Vsako zadovoljstvo ali emocionalna vzvišenost nosi v sebi kal bolečine, svoje nerazdružljivo nasprotje, ki se bo pokazalo s časom. Gledano z višje perspektive negativni in pozitivni pol predstavljata dve lici istega novčiča, oba sta dela osnovne bolečine, ki je neločljivo povezana z egoističnim stanjem istovetenja zavesti z umom.

Obstajata dva nivoja bolečine: bolečina, ki jo ustvarjate v sedanjem trenutku in bolečina iz preteklosti, ki še vedno živi v vašem telesu in umu. Lahko se odločite, da ne boste več ustvarjali bolečine v sedanjosti in da boste razgradili bolečine iz preteklosti.

Bolečina se hrani le z bolečino. Ne more se hraniti z radostjo. V trenutku, ko prevzame nadzor nad vami, si zaželite še več bolečine. Postali boste zločinec ali žrtev. Občutili boste potrebo, da izkusite bolečino ali zadate bolečino, ali pa oboje. Med obema pravzaprav ni velike razlike. Vi se, seveda, tega ne zavedate in boste zavzeto trdili, da bolečine ne želite. Toda, poglejte natančneje in ugotovili boste, da sta vaše razmišljanje in obnašanje naravnana tako, da vzdržujeta bolečino v vas in v drugih. Ko bi se tega zavedali, bi se mehanizem sesul, kajti želeti si dodatno bolečino je norost, nihče pa ni zavestno nor.

Se nadaljuje

Zoran Železnikar
www.prisluhni.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20090830131025703Domov
Powered By GeekLog