Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20090830130816605
Um, gospodar sveta 6.del

sobota, 29. maj 2021 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Stopiti iz začaranega kroga
Kako se lotiti poistovetenja z umom? Prenehati misliti se zdi skoraj nemogoče. Rešitev obstaja: prekinite utvaro časa! Čas in um sta nerazdružljiva. Če ločite čas od uma, se bo ustavil – če se vi ne odločite, da ga uporabite. Biti poistoveten s svojim umom pomeni biti ujet v zanko časa. To povzroči prisilno težnjo, da živite izključno skozi spomine in predvidevanje. Prisila je v tem, da vam preteklost daje identiteto, prihodnost pa vsebuje obljubo rešitve, neko vrsto izpolnitve. Oboje so iluzije.

Ogromno breme časa se je nakopičilo v človeškem umu; v njem so skrite tudi bolečine iz preteklosti. Večina slabih stvari se nahaja v našem življenju po zaslugi nezavednega. Ko dovolimo, da preteklost ali prihodnost zasenči sedanjost, ustvarjamo čas – psihološki čas, ki ustvarja dramo.

Kadar občutimo krivico ali zaskrbljenost, je to drama. Kadarkoli ne soglašamo s tistim, kar nam prinaša sedanji trenutek, ustvarjamo dramo. A v to svojo življenjsko dramo smo zaljubljeni. Naša življenjska zgodba je naša identiteta! Najbolj se bojimo prav tega, da bi bilo konec naše drame. Vse dokler smo poistoveteni z lastnim umom, je tisto, česar nas je strah in čemur se upiramo – bujenje.

Tisti trenutek, ko se ne identificirate več s svojim umom, vašemu občutku za lastni jaz ne bo več pomembno, ali imate prav ali ne. Zato bo vsiljena in globoko nezavedna potreba – imeti prav – prenehala obstajati. Svoja stališča boste lahko posredovali brez agresivnosti in obrambne drže. Bodite pozorni na svoje obrambno stališče: kaj pravzaprav branite? Namišljeno identiteto, predstavo v vašem umu. S tem, ko ta obrazec ozavestite, ko postanete njegov opazovalec, se prenehate istiti z njim. V svetlobi vaše zavesti bo hitro razpadel. To predstavlja konec vseh  prepirov in iger moči, ki tako škodijo vsakemu odnosu. Moč nad drugim je v resnici slabost, ki je zamaskirana v silo. Resnična moč je znotraj in vam je dostopna prav ta trenutek.

S preteklostjo in prihodnostjo se ukvarjajte čim manj časa - toliko, kolikor je nujno potrebno, sicer pa raje živite v sedanjem trenutku. Sprejmite predstavo, da je sedanji trenutek vse, kar obstaja. Naj ta postane center vašega življenja. Preteklost in prihodnost obiskujte le toliko, kolikor je neobhodno potrebno. Ko boste zaživeli tako, da boste v popolnosti sprejeli to, kar je, bo tudi konec vaše življenjske drame. Mehanika nezavednega ne bo več delovala. Prepiri, konflikti in ogroženost ne bodo več obstajali za vas. Še vedno boste želeli sporočiti svoje stališče, a za tem ne bo nikakršne reaktivne sile, obrambe ali napada. Drame bodo le še preteklost.

Predajte se tistemu, kar je. Najprej sprejmite in šele potem delujte. Karkoli že vsebuje sedanji trenutek, sprejmite to kot da je to vaš izbor. Vedno delujte z njim in ne proti njemu. Napravite ga za prijatelja. In vaše življenje se bo čudežno spremenilo.

Se nadaljuje

Zoran Železnikar
www.prisluhni.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20090830130816605Domov
Powered By GeekLog