Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20090718184055275
Ko se spremeni prijatelj

nedelja, 22. april 2018 @ 05:02 CEST

Uporabnik: zven

Najbrž bo res držalo, da so v tej naši obliki bivanja na Zemlji, največja lekcija ravno odnosi. Ker smo med sabo ločeni fizično in ker se ločujemo tako ali drugače, je bolečina ob iskanju načinov bližine lahko stalnica vsakodnevnega življenja. Pravijo, da so stvari, ki nas motijo pri drugih, stvari, ki jih nismo razrešili sami s sabo. Da smo drug drugemu ogledalo. Predvsem osebe, ki nas v življenju spremljajo že dlje časa, nam lahko še vedno odslikavajo nas, kakršni smo bili v preteklosti. Zato nas tudi lažje spravijo ob živce.

Ko se spremeni oseba, ki nam je blizu, smo ponavadi postavljeni pred preizkušnjo. Recimo, da je oseba delovala po določenem vzorcu, ki smo se ga navadili, sedaj pa tega vzorca ni več. Recimo, da se je spremenil nekdo, ki nas je prizadel, sedaj pa nam tega ne počne več. Morda se bomo spremenili tudi sami, morda se ne bomo, morda pa bomo preprosto odšli.

Kam bomo usmerili svoje občutke prizadetosti, ranjenosti, jeze ali zamere, ki so vezani na preteklost s to osebo? Smo pripravljeni preteklost spustiti? Je to priložnost, da se spremenimo sami? V kakšno »ogledalo« se želimo zazreti? Nerazčiščene stvari iz preteklosti bremenijo odnose in bremenijo nas same. Ko se spremeni prijatelj, mi pa imamo težave s sprejemanjem njegove spremembe, takrat lahko jasneje vidimo, da je del nas vzdrževal, včasih celo spodbujal stare vzorce.

Včasih se oseba spremeni toliko, da svoje napake spregleda in se opraviči. Takrat je najbrž lažje odpustiti. Če do opravičila ali pogovora ni prišlo, smo v odpuščanju lastnih zamer prepuščeni sami sebi. V obeh primerih je rezultat isti. Kadar upoštevamo (ali pa tudi ne) katero od duhovnih praks, je naša pot navadno usmerjena k sočutju. Do sebe,drugih. S stališča Tečaja čudežev obstajata le dve obliki odnosov. Odnos v katerem odpuščamo ter odnos v katerem smo odpustili.

Ko se spremeni prijatelj, je to lahko priložnost za radost. Za olajšanje. Starega vzorca ni več. Odpre se prostor za nekaj novega. V spremembi lahko uživamo, jo proslavimo na svoj način.

Sama se včasih odločim ostati, včasih oditi. Včasih mi je lažje od blizu, včasih pa od daleč opazovati, kako je oseba iz preteklosti lahkotnejša, srečnejša, uspešnejša … spremenjena.

Alenka Grm
www.zvencenter.webs.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20090718184055275Domov
Powered By GeekLog