Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20090710204303949
Tok brez trenja in nevtralna energija

torek, 22. maj 2018 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Življenje je eno(st). O tem govorijo mnoga izročila modrecev in jogijev. Vendar je ta enost nekje v ozadju ali v globinah življenja, v vsakodnevni praksi pa je življenje izjemno raznoliko in mnogotero. Tako je tudi s človekom. Nikakor nismo eno, smo mnogoteri, da bolj ne bi mogli biti. Koliko različnih misli in koliko različnih dialogov poteka v naši glavi?

Če bi bili eno, ne bi imeli notranjih dialogov, ko se v nas pogovarjajo različni glasovi - in vsi ti glasovi smo mi. Enako velja za naša čustva. Imamo mnogo čustev, celo do iste osebe lahko gojimo različna čustva, nekaj ljubezni, za ščepec ljubosumja, morda tudi kaj zavisti in odpora. Tudi v našem telesu lahko hkrati obstajajo različni nagoni.

Prija nam poležavati na kavču in hkrati nas vreme vabi ven. Telo drgeta od vznemirjenosti, pa hkrati je prikovano na mestu. Če damo vso to raznolikost v eno vrečo, v eno človeško telo, potem dobimo sebe, človeka, osebnost. To smo mi. S tem, da smo tako raznoteri, ni nič narobe. Takšno je pač življenje - raznoliko.

Protislovja so naravna in obstajajo na vseh ravneh. Na fizično-energijski ravni kot nasprotja v telesu in nagonih, na čustveni ravni (astralni ravni) kot nasprotja v čustvih, na mentalni ravni kot nasprotja med različnimi misli in predstavami. Ravno nasprotja in protislovja delajo življenje - živo.

Ker smo tako raznoliki in ker je toliko "oseb" v eni osebi, naravno prihaja do notranjih trenj. Tam kjer so nasprotja, energije ne drsijo gladke druga ob drugi in to povzroča trenja, trenje povzroča pregrevanja in pregrevanje povzroča obrabo. Zato se počasi "obrabljamo", telo se obrablja, živčni sistem se obrablja in na koncu zaradi obrabe umremo.

Vsakdo ima v sebi duhovno jedro (višji jaz, duhovna duša), ki ne pozna trenj. To je nivo zavesti, kjer ni trenj, kjer vse energije tečejo gladko druga ob drugi in ne povzročajo zatikanj. Kot svilene niti, ki drsijo druga ob drugi in ne motijo druga druge. To je nivo zavesti, kjer vlada popolno ravnovesje in nevtralnost. Sicer v življenju nismo nevtralni, ali pa ga težko ohranjamo. Smo za ali proti, nekaj nam je všeč ali ni všeč, nam prija ali ne prija. Na nivoju višjega jaza pa je ravnovesje stalnica. Višji jaz ima široko zavest, ki vidi vsa nasprotja, Ker jih upošteva, ne ustvarja trenj. Ker ni trenj, ni obrabe in ni smrti. Zato višji jaz ne pozna smrti.

Nevtralnost je odlika, ki se rodi v ravnovesju. Energijska nevtralnost se kaže kot treznost, razsodnost, umirjenost, ne vzkipljivost, sproščenost. Nevtralnost pomeni, da so nasprotja pomirjena. Takšna je zavest duše.

Ko začenja energija duše med meditacijo prihajati v telo, v čakre, postopoma prinaša ravnovesje na vsak nivo življenja. Najprej prinaša ravnovesje v spolno čakro in s tem v fizično-nagonsko življenje. Zaradi tega duhovni praktikant naravno išče ravnovesje v fizičnem življenju, v jogi, v zdravi prehrani in zdravem življenjskem ritmu.

V nadaljevanju duša prinaša ravnovesje v trebušno čakro in s tem v čustva in v odnose. Doseči mir v čustvih in odnosih je velik zalogaj, kajti navajeni smo na draž in vznemirljivost odnosov. Mir v čustvih pomeni pomiritev želja in postopoma vse večjo odsotnost želja.

Ko je duhovni popotnik vzpostavil določeno mero ravnovesja v čustvih, začenja duša prinašati ravnovesje v čelno čakro in v razum. Ko je vzpostavil mir v razumu, začenja duhovni praktikant prepoznavati misli kot pojave v razumu. Ni več ujet v misli in se lahko svobodno giblje med njimi.

Takrat začenja duša vnašati ravnovesje v srčno čakro in mir v ego. Ko je vzpostavljeno ravnovesje v egu, ta ni več ovira, marveč je samo še pretočni kanal za ljubezen in sočutje. V končni fazi vnese duša ravnovesje v korensko čakro in v fizično materijo. Takrat pomiri temeljni razkol, razkol med materijo in duhom, med korensko in temensko čakro. Ko je to dosežno, ni več nasprotij. Življenje je doseglo svojo najglobljo pomiritev. Polarnosti se zlijejo in zasijejo kot resnično in izpolnjeno življenje. To je pravo Življenje.

Primož Škoberne
www.cdk.si/du

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20090710204303949Domov
Powered By GeekLog