Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/2009051812065163
Odgovor na ekonomsko krizo bi moral pripeljati do več enakopravnosti

ponedeljek, 18. maj 2009 @ 22:31 CEST

Uporabnik: Sonce

Odgovor na ekonomsko krizo bi moral pripeljati do več enakopravnosti” pravi komisar Hammarberg

»Resen poizkus odgovoriti na ogromne razlike med bogatimi in revnimi že zelo zamuja,« je v svojem zadnjem mnenju komentiral komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg.

Komisar izpostavlja neenakosti in nepravičnosti, ki so prizadele evropske družbe in poziva k boljši zaščiti ranljivih skupin. »Protikrizni ukrepi se ne smejo osredotočiti le na obnovitev bančnega sistema in spodbujanje investicij ter potrošnje. Obstaja tudi nujna potreba po zaščiti marginaliziranih in ponovni vzpostavitvi socialne pravičnosti.«

Z analizo glavnih instrumentov za boj proti nepravičnosti, kot je npr. Protokol št. 12 k Evropski konvenciji o človekovih pravicah, ki zagotavlja splošno prepoved diskriminacije, komisar trdi, da »socialna pravičnost ne more biti uveljavljena le skozi tradicionalne instrumente človekovih pravic, četudi bi ti bili posodobljeni in modernizirani.

Ogromne razlike med tistimi, ki imajo in tistimi, ki nimajo, ostajajo velik politični in ideološki izziv, rešitev katerega bo odločilno vplivala na številne aspekte naše družbe.«

Mnenja komisarja, ki so objavljena vsakih 14 dni, so lahko objavljena v medijih brez prejšnjega dogovora pod pogojem, da tekst ni spremenjen in je vir naveden na naslednji način: »Prav tako na razpolago na spletni strani komisarja http://www.commissioner.coe.int/.

»Gospodarska kriza ni izgovor za zanemarjanje človekovih pravic« - mnenje komisarja pred predsedovanjem Slovenije Odboru ministrov Sveta Evrope.

Vir: www.coe.si/sl/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/2009051812065163Domov
Powered By GeekLog