Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20090407212328811
Čudežno sozvočje narave

torek, 21. april 2009 @ 05:03 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Čudežno sozvočje narave

Ko se pogovarjamo o gobah, ima skoraj vsak pred očmi lepega jurčka, ki se smeje iz podrasti v jesenskem gozdu. Vendar so gobe precej širši pojem, saj so med njimi tudi medicinske gobe, o katerih pri nas bolj malo vemo. Med bolj znanimi med njimi je svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum), ki so jo kitajski in japonski zeliščarji uporabljali že stoletja nazaj.

Svetlikava pološčenka namreč vsebuje celo vrsto sestavin, ki dokazano koristijo človekovemu zdravju. Vsaka zase je sicer uporabna in koristna, toda najboljše so v sozvočju, v sinergiji. Kitajci so svetlikavo pološčenko predpisovali proti nespečnosti, pri različnih duševnih motnjah. Danes jo zdravilci njihove tradicionalne medicine svetujejo tudi pri anoreksiji in pri vseh dolgotrajnih, torej predvsem kroničnih boleznih.

Japonski strokovnjaki jo priporočajo proti stresu iz okolja, torej za odpravljanje strupov iz okolja, pa tudi pri nervozah in celo v pomoč bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo. Učinkovine v gobi vplivajo na izboljšanje pretoka krvi, to pa povzroči boljše delovanje možganov in izboljšavo v celi vrsti procesov v človekovem telesu. Triterpeni, ena od učinkovin v Ganodermi lucidum, na primer vplivajo na uravnavanje krvnega tlaka in tudi holesterola, poleg tega pa preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Delujejo tudi proti nastajanju oblog v žilah, eni od najbolj množičnih bolezni današnjega časa, ki povzroča srčni infarkt in možgansko kap.

Mnogo človeških usod, zgodb, ki jih pripovedujejo tudi naši ljudje, potrjuje, da ima svetlikava pološčenka tudi proti rakave lastnosti. Bolniki z limfomom, pa tudi z rakom trebušne slinavke, so jo jemali ob zdravljenju in so si hitreje in bolj opomogli. Med učinkovinami, ki delujejo protirakavo, so polisaharidi in že omenjeni triterpeni. V sodelovanju z organskim germanijem preprečujejo nastanek rakavih celic in spodbujajo delovanje imunskega sistema.

Ganodermo lucidum svetujejo tudi ljudem, ki bi radi nekaj naredili za svoje zdravje, ki imajo stalne težave z virozami in prehladi, pa tudi ženskam v menopavzi, bolnikom z revmatičnimi boleznimi in posebej bolnikom s sladkorno boleznijo. Ganoderma lucidum bo pomagala pri izboljšanju jetrne in ledvične funkcije in pri odpravljanju glavobola. Kitajci ji pravijo goba nesmrtnosti, ker upočasnjuje staranje.

Navadne in oljne kapsule svetlikave pološčenke zdaj dobimo tudi pri nas v specializiranih trgovinah in v lekarnah. Pomembno je, da skupaj z njimi jemljemo vitamin C (ali pa popijemo limonado, pomarančni sok, na primer), ki bo pomagal, da bo naše telo lahko absorbiralo čim več koristnih učinkovin.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20090407212328811Domov
Powered By GeekLog