Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20080925220927825
Začenja se teden enakih možnosti

petek, 26. september 2008 @ 05:01 CEST

Uporabnik: Sonce

Začenja se teden enakih možnosti, v sklopu katerega bodo nevladne organizacije, ki delujejo znotraj projekta »Raznolikost je bogastvo družbe«, na dogodkih po vsej Sloveniji opozarjale na problem diskriminacije v družbi. Aktivnosti Tedna enakih možnosti bodo 2. oktobra v Ljubljani sklenili z zaključno konferenco o dobrih praksah na področju boja proti diskriminaciji.

V okviru Tedna enakih možnosti bodo med 24. septembrom in 2. oktobrom po vsej Sloveniji potekali številni dogodki, preko katerih bodo nevladne organizacije opozarjale na problem diskriminacije v družbi. Zvrstilo se bo preko 60 okroglih miz, javnih tribun in kulturnih in športnih dogodkov, odprtih za javnost.

Teden enakih možnosti predstavlja zaključek projekta »Raznolikost je bogastvo družbe«, znotraj katerega je leto dni sodelovalo sedem slovenskih nevladnih organizacij s ciljem javnost osveščati o vseh šestih osebnih okoliščinah, ki jih Evropska unija obravnava kot razlog za diskriminacijo posameznikov – rasna/etnična pripadnost, spol, starost, veroizpoved, spolna usmerjenost in invalidnost.

Rdeča nit Tedna enakih možnosti – potujoča razstava
Rdeča nit Tedna enakih možnosti bo potujoča razstava »Raznolikost je bogastvo družbe«, na kateri bodo razstavljena likovna dela, ki so nastala znotraj projekta v preteklem letu.
Razstava bo prvič na ogled danes v Novem mestu na Bazarju nevladnih organizacij, pot pa bo nadaljevala po Sloveniji po različnih krajih: Trbovlje (25.9.), Sevnica (26.9.), Mežica (27.9.), Spodnji Duplek (28.9.), Kočevje (29.9.), Ljubljana (30.9., 1.10., 2.10.).
V Ljubljani bo razstava gostovala v Cankarjevem domu v okviru Festivala za 3. življenjsko obdobje, v krajih po Sloveniji pa v prostorih lokalnih Društev upokojencev. S 3.10. bo razstava mesec dni na ogled na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.
Zaključna konferenca »Raznolikost je bogastvo družbe« vrhunec Tedna
Vrhunec Tedna enakih možnosti predstavlja zaključna konferenca projekta »Raznolikost je bogastvo družbe«, na kateri bodo nevladne organizacije predstavile primere dobrih praks v boju proti diskriminaciji, odprle razpravo o sodelovanju vlade in nevladnih organizacij v boju proti diskriminaciji in podale presek stanja na področju ukrepanja proti diskriminaciji v Sloveniji.

Častni otvoritveni govornik na konferenci je mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, prispevke pa bodo podali strokovnjaki in strokovnjakinje, ki delujejo v okviru različnih slovenskih nevladnih organizacij.

»Ugotavljamo, da smo v boju proti diskriminaciji še vedno oboroženi s premalo podatki, na katerih bi lahko Slovenija gradila strategijo zagotavljanja enakih možnosti za vse. Prvi korak v pravi smeri je osveščanje javnosti o tem, da diskriminacija v družbi obstaja in da je lahko njena žrtev prav vsak izmed nas. Nevladne organizacije se bomo še naprej trudile za tovrstno informiranje, ne le državljanov in državljank, temveč tudi odločevalcev v vladi, Državnem zboru in vseh političnih strankah,« je ob začetku Tedna enakih možnosti povedala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, dr. Mateja Kožuh Novak, koordinatorica partnerstva, ki izvaja projekt »Raznolikost je bogastvo družbe«.

V partnerstvu »Raznolikost je bogastvo družbe« sodelujejo še Ženska svetovalnica, Racio Social, Slovenska filantropija, Inštitut za afriške študije, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Društvo informacijski center Legebitra. Projekt sofinancira Evropska unija v okviru programa PROGRESS.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20080925220927825Domov
Powered By GeekLog