Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20080921134034280
Eros v Tantri

četrtek, 29. oktober 2015 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

"Tisti, ki mislijo, da je orgazem seksualen, niso ničesar razumeli. Ti ne poznajo orgazmičnih izkustev. Orgazem je vedno božanski. Orgazem ni olajšanje, orgazem je praznovanje. Orgazem je stanje v katerem se jaz - skozi drugega -  srečam s celoto."
Bhagwan Shree Rajneesh                                                                              
 
Tantra uči, da se naši hedonistični porivi, ki temeljijo na uživanju,  lahko transformirajo v duhovno izkustvo. To je koncept, ki je  privlačen in hkrati težko sprejemljiv za vse, ki živimo v zahodnih deželah kjer je močna tradicija krščanstva, ki poudarja svetost trpljenja, odrekanja in nevrednost posvetnega življenja. Erotiko zamenjujemo s pornografijo, tudi zaradi vpliva cerkve, ki zanika duhovno dimenzijo fizične ljubezni.

Erotični sentiment nosi v sebi seme misticizma.  Erotični občutki nastanejo ob radostnem kontaktu naših čutov z zunanjim svetom. Erotični občutki prebudijo v nas ogenj ljubezni v vseh njenih različicah.

Različni tantrični sistemi, ki izhajajo iz stare Indije, Kitajske, Perzije in  Egipta so zelo kompleksni, saj posegajo na področje znanosti, filozofije, ezoterike, medicine in umetnosti. Vsem pa je skupno to, da spoštujejo potencialno moč erotizma, ki nas lahko popelje v transcendenco.

ORGAZMIČNA ENERGIJA

Orgazem je dostopen vsem in za mnoge predstavlja edino mistično izkustvo, ki so ga kdajkoli doživeli. V  trenutku orgazma izkušamo enost s svojim ljubljenim, brezčasje v katerem ni preteklosti in prihodnosti, je samo totalna prisotnost tukaj in sedaj. Naš  dih se ustavi, um je prazen in naš ločeni jaz se zlije s tokom kozmične življenjske energije. Ta trenutni uvid  prebudi v nas željo, da bi ga spet ponovili, ne samo zaradi seksualne sprostitve, temveč tudi zaradi resnice, ki jo razodeva.

Orgazmi, ki jih doživljamo so po kvaliteti zelo različni in zavzemajo zelo širok spekter našeg doživljanja z zelo subtilnimi razlikami. Pričujoča razdelitev je povzeta po delu Dr. Ljiljane Klisić:

PRIMITIVNI ORGAZEM:  ki bi ga preprosto opisali kot instinktivno sprostitev napetosti. Obseg naše zavesti ostaja zožen, užitka je malo in  opišemo ga lahko le kot praznenje. Zanj je značilno neselektivno prepuščanje kateremukoli partnerju, poželenje je usmerjeno samo v zadovoljitev seksualnega potrebe in pozornost je samo na seksualnih organih. Psihodinamika obeh partnerjev je siromašna in nerazvita.

Vsi nadaljni nivoji orgazma so povezani s transformacijo tega instinktivnega dela znotraj nas, kljub temu pa ne smemo izgubti stika s to primitivno bazo, saj je posledica tega lahko impotenca ali frigidnost.

NEZRELI ORGAZEM: je orgazem ki je usmerjen vase in zanemarja človeškost partnerja, ki  predstavlja samo objekt, ki nam prinaša zadovoljitev. Užitek, ki ga čutimo je majhen in doživljamo ga samo  na  genitalnem predelu. Identiteta  naše zavesti je zožena samo na sprejemljivo sliko samega sebe, vse ostalo je potisnjeno v podzavest.Ti potisnjeni občutki se preko mehanizma projekcije pripisujejo drugim ljudem.  Dela psihoanalitikov potrjujejo, da  impotenca in frigidnost nastajata kot posledica blokiranja  občutkov znotraj nas /bolečina, jeza, strah/. Orgazmična energija se  kanalizira k razrešitvi tega notranjega konflikta in  poti orgazmičnega sproščanja so zato zožene. Ko so popolnoma zaprte, se pojavi nezmožnost doživljanja orgazma.

Tantra ponuja tehnike s katerimi zdravimo in ozaveščamo ta potisnjeni material in odpravimo blokade.

ZRELI ORGAZEM:  traja nekaj sekund in nam prinaša dosti več užitka in  zadovoljstva, ki se širi po celem telesu, hkrati z občutkom  globoke sprostitve. Izkusimo ga navadno takrat, ko smo zaljubljeni in poleg fizičnega olajšanja nam prinaša tudi občutek psihološke izpolnitve. Tok energije se vzpostavlja v celem telesu in doživljamo ga kot izmenjavo nežnosti in ljubezni s partnerjem. Lahko ga definiramo kot sposobnost, da se prepustimo toku življenjske energije brez zavor , doživljamo  občutek  izpolnjenosti, večje ljubezni in odprtosti do partnerja.

Če ugotovimo, da si svojega partnerja vse manj želimo, potem poglejmo, če morda  v sebi ne zadržujemo skrite zamere do njega. Jeza je močan anti - afrodiziak. Vsi se včasih ujamemo v igro, da zadržujemo tok svoje spolne energije zato, da bi partnerja kaznovali. Opazovati moramo vse negativne misli,  v zvezi s partnerjem in nasprotnim spolom, ki vstopajo v naš notranji monolog..

Tudi strah  lahko blokira spolno energijo. Ko smo bili majhni, so nas naši dobronamerni starši in bližnji opozarjali na vse nevarnosti spolnosti. Ko se spolna energija aktivira, se vsi ti skriti strahovi dvignejo. Če se jih želimo osvoboditi, jim dovolimo, da se pojavijo, prepoznjamo jih, opazujmo, izkusimo in odpustimo.

EKSTATIČNI ORGAZEM lahko označimo kot tantrični orgazem, ki pa se lahko zgodi tudi spontano.  Ekstaza naj bi bila najgloblje, najlepše in najmočnejše pozitivno psihološko izkustvo, ki ga kot človeška bitja lahko doživimo. Partnerja čutita veliko medsebojno ljubezen, oboževanje in popolno sprejemanje medsebojne človeškosti. Ekstatični orgazem lahko traja več minut ali ur. Ekstaza je stanje v katerem dosežemo višji nivo zavesti in po takem orgazmu lahko ta sprememba   traja  več dni ali tednov.

Različne tantrične šole opisujejo različne vrste  ekstatičnega orgazma in učijo tehnike s katerimi ga lahko dosežemo. Vsak višji nivo ekstaze je bolj nevaren glede na neozaveščeni material, ki ga razširitev zavesti, ki jo v ekstazi doživimo,  osvetli in dvigne na površje. To pomeni, da bolj ko smo ozavestili nezavedne vzorce čustvenega reagiranja in delovanja, ki smo jih potisnili v podzavest,  bolj ko smo sposobni brezpogojno sprejemati sebe in druge, večja je naša sposobnost za ekstatična doživetja. Najvišjo ekstazo pa lahko doživljamo takrat, ko presežemo naš ego, ki predstavlja sistem prepričanj in stališč s katerimi definiramo sebe.

NEDUALNI ali KOZMIČNI ORGAZEM predstavlja cilj vseh tantričnih učencev. To je stanje zavesti v katerem spoznamo, da smo eno z vsem obstoječim  in dosežemo stanje absoluta ali nivo duha. To je edino resnično stanje zavesti v katerem spoznamo, da je vse ostalo iluzija.

Zahodnjaki smo zaradi svoje naravnanosti k čim boljšim rezultatom, orgazem uvrstili na listo obveznih dosežkov. Velikokrat je ravno to največja ovira, ki nam onemogoča, da bi ga doživeli. Ko orgazem postane namen, postane seks »biznis«. Če orgazem iščemo, ga težko doživimo, ravno zato, ker ga iščemo. Naš um hoče orgazem, razmišljamo, če nam bo uspelo in ta strah paralizira spolno energijo. Ta lahko svobodno teče, le ko smo sproščeni, ko ni strahu, ko si ne prizadevamo več za rezultat,  in se samo enostavno igramo. Lepo je, ko se igramo s telesom drugega , ko sta samo dve telesi, ki plešeta, se objemata in ljubkujeta. In potem se bo zgodilo.  Toda če se zgodi, ali ne, ni važno. Enostavno pozabite na to.

Polona Sepe
www.kriyatantra.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20080921134034280Domov
Powered By GeekLog