Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20080825153156514
Smeh se širi po Sloveniji ... želite postati voditelj joge smeha - smejalne vadbe?

sreda, 27. avgust 2008 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Mojca Morya

Kolikokrat ste se danes zasmejali?
Koliko minut tega dne ste preživeli v smehu?

Odzivi udeležencev srečanj JOGE SMEHA po Sloveniji kažejo, da je nujno potrebnih več VODITELJEV JOGE SMEHA. Ljudje si jo želijo redno v najrazličnejših krajih Slovenije.

Zato vabimo vse, ki se želite izobraziti in voditi KLUBE SMEHA (poleg tega pa morda tudi voditi DELAVNICE SMEHA IN BUJENJA RADOSTI za podjetja, šole, državne ustanove....),

da se pridružite vikend IZOBRAŽEVALNEMU SEMINARJU, ki vas bo usposobil za VODITELJE JOGE SMEHA po metodi doktorja medicine Madana Katarije (www.laughteryoga.org).

Vikend seminar bo potekal 27. in 28. septembra v Ljubljani. Cena dvodnevnega izobraževanja je 160 eurov. Pridobite MEDNARODNO VELJAVEN CERTIFIKAT voditelja joge smeha.

Za več informacij pišite na: mojca.morya@gmail.com ali pokličite 031 826 345.

www.muza.si

Organizator: Muza Mojca Malek s.p., Prežihova 7, Maribor

Smeh nas usidra v trenutek "tukaj in zdaj". Kri hitreje zapluje po ožilju, ter vsaki celici telesa privede več kisika. Zniža se izločanje stresnih hormonov ter vzpodbudi izločanje hormonov sreče.

Poveča se izločanje endorfinov, naravnih protibolečinskih teles. Imunski sistem s smehom jačamo, jačamo pa tudi celoten organizem - enakovredno kot bi ga z ostalimi aerobičnimi telesnimi vajami.

Dr.Guillaume Duchenne je že leta 1862 objavil rezultate raziskave, ki je pokazala, da že nasmešek aktivira možganski center "srečnih čustev". Ostale, vedno številnejše raziskave učinkovanja SMEHA na telo, čustva in um, govorijo, da 10 minut SMEHA občutno oblaži bolečine in omogoča miren sen ter da reden smeh;

- zniža možnost ponovitve srčnega infarkta na tretjino
- ublaži, v večini primerov pa popolnoma odpravlja stanja depresivnosti
- deluje pomlajevalno
- pomaga uravnavati krvni tlak
- vzpodbuja ustvarjalnost in pozitivno naravnanost pri reševanju življenjskih izzivov...
- zmanjšuje agresivno naravnanost vedenja (tudi med zaporniki)
- izboljša delovno učinkovitost in zniža odstotek bolniških odsotnosti z dela

In zato se happy-manija JOGE SMEHA, KATERE USTANOVITELJ JE DOKTOR MEDICINE Madan Kataria iz Indije, vse bolj širi po vsem svetu. Gre za možnost smejanja brez razloga; za smeh ni potreben smisel za humor, smešen razlog niti občutek sreče. Smeh začenja z vajami, ki se v skupini spontano razvijejo v naraven smeh. Smejalni klubi nudijo ljudem varen prostor za sprostitev in ponovno prebuditev naravne zdrave igrivosti, predvsem pa za obilico SMEHA.

Smejalna JOGA je kombinacija gibalno-vokalnih vaj, iger, dihanja, ter globoke sprostitve po približno 30 minutah intenzivnega smejanja z vmesnimi dihalnimi oddihi.

JOGA SMEHA širi radost. Osvetli naše življenje kot plamen, ki nam je sposoben povrniti moč in namen. Skozi vaje joge SMEHA se z lahkoto odpremo naravnemu toku radosti, ter si povrnemo zdravo otroško igrivost.

Radost skozi smeh je ena najhitrejših poti k pozitivni naravnanosti uma. S pozitivno naravnanostjo uma pa svet hitro postane čudovito mesto življenja. Radost nas uči uživati v tem, kar nam prinaša ta dan in vsak dan. Našemu življenju daje pozitiven nov namen in pomen.

Ko smo radostni, se naš življenjski fokus spremeni. Izgine ne-zadovoljstvo in sovražnost. Spoznamo, da je bogastvo življenja povezano s služenje drugim z brezpogojno ljubeznijo, spoštovanjem, vrednotenjem, prijaznostjo in odpuščanjem. Smeh širi pozitivno energijo in nas vodi k vse večji odprtosti, plemenitosti, pripravljenosti pomagati bližnjemu.

Pokaže nam, da smo vsi ljudje ena velika družina, vredna negovanja in cenjenja. In ko ljubimo ljudi, smo osvobojeni potrebe po vojnah in sporih. Težimo k harmoniji in miru. Gibanje klubov SMEHA v več kot 55 deželah sveta predstavlja eno veliko družino, posvečeno širjenju miru v svetu.

"Zakaj potrebujemo več SMEHA?"

Danes živimo v večjem obilju kot pred 10, 20 leti, vendar pa hkrati v mnogo večjem stresu, osamljenosti, žalosti in depresiji. Depresija je bolezen, ki kraljuje na lestvici bolezni; stres pa povzroča 70 do 80 % vseh bolezni. Medicinske raziskave govorijo o tem, da je temeljni razlog bolezni - pomanjkanje kisika v celicah. Zaradi stresa postaja naše dihanje vse bolj plitko.

JOGA SMEHA je zabavna in enostavna vadba, s katero izjemno povečamo količino kisika v celicah telesa, v možganih, ter se naučimo dihati pravilneje, polnejše. JOGA SMEHA je v zadnjih nekaj letih pomagala deset tisoče ljudem v mnogih deželah sveta zmanjšati posledice stresnega življenja ter preporoditi telo in si povrniti zdravje in dobro voljo.

Si predstavljate svet, poln iskrenega SMEHA... kar tako, brez razloga... iz čiste voljnosti, smejati se. Smeh na poštah, bankah, v trgovinah... smeh na avtobusu, na postajah, na prehodu za pešce, smeh na ulicah... Smeh v družinah - v jutrih, namesto hitenja in priganjanja; ob popoldnevih in večerih, smeh pred jedjo in pod tušem.... smeh za lahko noč, zazib v sen.... Smeh v domovih za ostarele, v šolah pred začetkom pouka, ob začetku šolske ure... Smeh v bolnicah, na vseh oddelkih, smeh v zaporih...

Preobrazba pre-resnosti tega sveta s smehom kliče k udejanjanju; kliče k sprostitvi preobremenjenosti naših levih možganskih polovic, venomer zaposlenih z logičnim razmišljanjem, analiziranjem, kalkuliranjem.... Kliče k aktiviranju desne možganske polovice, naše instinktivnosti, kliče k vrnitvi naše rasnične narave.

Življenje tega časa je stresno..., izredno tekmovalno ("Si zmagovalec - ali - poraženec?")... in ...pre - resno. Že otrokom, ki bi naj tekali po poljih in plezali po drevju, nalagamo toliko nalog, vsakodnevnih obveznosti, in normalno nam je, da rečujemo "majhne odrasle", ki v prostem času najraje igrajo igrice na računalnik (spet aktivacija logične možganske polovice)... Že od njih zahtevamo resnost.

Pa se otroci v naravi bližjih kulturah še vedno smejijo 400 krat dnevno. Kolikokrat dnevno mi pustimo sebi in svojim otrokom "prasniti v smeh", pa čeprav brez razloga?

Kolikokrat si dovolimo enostavno smejati se, brez vzroka, brez potrebe po uporabi smisla za humor... iz same čiste voljnosti? Stotisoče ljudi po vseh kontinetih sveta v 50.000 klubih joge SMEHA si to pustijo vsakodnevno, in to zmeraj več....

Dr. medicine, Madan Kataria, je začel prvi klub SMEHA leta 1995 v Bombayu; danes so klubi SMEHA uspešno delujoči po vsej Indiji, kakor tudi v Združenih državah Amerike, Avstraliji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Belgiji, Švedski, Norveški, Danski, Finski, Irski, Angliji, Madžarski, Švici, Portugalski, pa tudi v Singapurju, Koreji, Maleziji, Vietnamu, ter v Izraelu, Braziliji, Dubaju, Zimbabweju....

V zadnjih 20 letih prihaja v javnost vse več znanstevnih raziskav, ki poročajo o izjemnih učinkih SMEHA, ki uravnava krvni tlak, sprošča mišičje, izboljša krvni obtok, poveča vsebnost kisika v telesu, ojača imunski sistem.... Je izjemen anti-stesni ključ.

Bolezni, izhajajočih iz stresa, je vse več: visok krvni tlak, srčne bolezni, utesnjenosti in strahovi, skrbi, pogosti prehladi in kašlji, živčnost in živčni zlomi, nespečnost, alergije, astma, migrene, rak..... Da bi ubežali od stresa, se zatekamo ljudje v odvisnosti kot so sladkor, nikotin, alkohol, gledanje televizije... V iskanju ozdravljenja pa prej ali slej srečamo jogo, masaže, meditacije....

Pozabili smo na najenostavnejše, a izredno učinkovito zdravilo, ki nič ne stane in ga imamo vedno "s seboj": SMEH. Že samo smehljaj na obrazu (ob kateremkoli resničnem čustvu v človeku) vzpodbudi izločanje "hormonov sreče". Kolikšno je šele to izločanje ob resničnem - glasnem - smehu! Četudi bi smejanje igrali, bi telo izločalo enake količine endorfinov kot pri iskrenem smehu - možgani ne ločijo med igranim in resničnim smehom!

JOGA SMEHA uporablja enostavne vaje, ki v skupini ob očesnem stiku vodijo v valove iskrenega SMEHA. Nudi preporod naravne igrivosti in prebuditev vrelca radosti vsakomur, kdor je le voljan temu reči "da".

JOGA SMEHA bazira na smehu brez uporabe "smisla za humor". Vse, kar potrebujem, je to, da si dovolimo pustiti naš analitični um počivati, medtem ko se hote predamo naši instinktivni naravi in si podarimo obilico SMEHA, giba, ritma....

Da se preveč ne utrudimo - smeh je namreč aerobna vaja, kakor recimo vaje v fitnesu - , se med vajami SMEHA umirimo s pranajamami (dihalnimi vajami) in lahnimi pretegovanji telesa. Na koncu sledi smejalna meditacija, pri kateri se smeh rodi iz notranjosti naših celic, jogo SMEHA pa leže zaključimo z globinsko sprostitvijo.

KOLIKŠEN JE VAŠ SMEJALNI Q?

Pred vami je 20 trditev. Vsako od njih označite s številko od 1 do 5, pri čemer:

* 1 pomeni skoraj nikoli,
* 2 pomeni redko,
* 3 pomeni včasih,
* 4 pomeni pogosto,
* 5 pomeni zelo pogosto oz. vedno.

Povzeto po C.R.Fenwicku.

1. Slišim se glasno smejati.
2. Sem zabaven družabnik.
3. Moj občutek za humor mi pomaga pri komunikaciji.
4. Nimam težav s tem, da se, kadar je primerno, obnašam norčavo.
5. Spontano sem igriva.
6. Čas za igro in smeh je redno na mojem urniku.
7. Z lahkoto se smejim svojim napakam.
8. S humorjem pomagam drugim k boljšemu počutju.
9. Iz slabe situacije potegnem najboljše.
10. Izogibam se sarkazma in negativnega (omalovažujočega) humorja.
11. Izogibam se humorja, ki bi koga v družbi spravil v neprijetno počutje.
13. Vzamem si čas za počitnice.
14. Družina in prijatelji podpirajo mojo potrebo po smehu.
15. Kadar sem v stresu, mi moj občutek za humor pomaga ohranjati stvari v perspektivi.
16. Na delovnem mestu se z lahkoto smejim (se zaradi tega ne počutim neugodno).
17. Dovolim si najprej igrivost in nato delo.
18. Moja radost je ena mojih najboljših vrlin.
19. Verjamem da smeh pripomore k mojemu dobremu počutju.
20. Več kot se smejim, boljše se počutim.

Seštejte točke in poglejte rezultat:

75-100: bravo**** visok smejalni Q
50-75: precej dobro* lahko vnesete še več SMEHA v svoje življenje
25-50: nizek smejalni Q ; poglejte še enkrat svoje odgovore - kje bi lahko vnesli več lahkote in radosti v svoje življenje? Postanite zavestnejši tega, kako reagirate na situacije.

AMAZONSKI DOMORODCI POZNAJO TRANSFORMACIJSKO MOČ SMEHA

Ljudje se vse premalo zavedamo velike transformacijske moči SMEHA. Pa nam je le-ta vsak trenutek na razpolago. Seveda za tem, ko v sebi najdemo kotiček s skrinjo, kamor smo zaprli svojo zmožnost smejati se, kadarkoli, iz srca, brez razloga...

Na mnogih potovanjih me je vedno znova razvedrila pristna naklonjenost smehu "kar tako", katero sem srečala povsod, kjer ljudje živijo še v preprosti enosti z naravo (svojo in to, ki nas obdaja).

Zgodba, ki jo danes podeljujem z vami z željo povrniti pozabljeno, pa me je prebudila do korenin....

Mlad fant, študent biologije (danes priznan učitelj in šaman), se odpravi v Amazonijo, s srčno željo pomagati zaščititi zlorabljena "pljuča planeta". Kmalu po prihodu v pragozdove se s skupino domorodcev vozi v kanuju po rokavih reke. Domačini so redkobesedni. Opazujejo mladega prišleka, da je temu že tesno pri srcu...: "a je ravnal prav, da je prišel v ta svet?"

Po dolgih urah vožnje domorodec na čelu čolna odmakne vejo goščave ki se sklanja nad reko. Zaradi nepozornosti s palico zamahne po gnezdu amazonskih čebel; te se vznemirjene poženejo vanj s svojimi piki... Medtem ko mlad študent ob pogledu na to okameni od strahu, da bi utegnila kaka pičiti tudi njega in je hvaležen dejstvu, da sedi na zadnji strani plujočega vozila, se ostali na čolnu začno na ves glas smejati.

Smejejo se in smejejo. Mladenič je v totalnem šoku; "V kakšnem svetu se je znašel? Sam med norci, ki se smejijo tragediji tovariša, sredi divjine... Le kaj mu je bilo treba potovati v ta svet?" Trese ga od groze....od nerazumevanja videnega....

Šele tedne kasneje, po tem, ko je skupina popotnikov prispela v naselje domorodcev, s čudežno preživelim domačinom, šele zatem, ko so amazonci sprejeli mladeniča "za svojega", so mu izdali skrivnost:

Če v trenutku, ko so čebele velikanke napadle moškega na čelu čolna, veslači ne bi prasnili v dolg močan iskren smeh, možakar ne bi preživel prvih nekaj pikov.... Domorodci so s smehom dvignili vibracijo na nivo, kjer pik amazonskih čebel napadenemu ni mogel storiti hudega!

Tako se lahko vsak od nas v vsakem trenutku življenja odloča: katerim vibracijam služi, katere izbira, za katere se odloča?

In smeh je, ki nam vsem pripada. Radost je naša izvorna narava.

Tako ni smiselno vprašati smejočega se: "Zakaj se smejiš" (kot se nam mnogim še zmeraj dogaja), temveč je smiselno vprašati nesmejočega: "Zakaj se ne smejiš?"

In JOGA SMEHA je ena od poti, ki lahko človeku pomagajo spomniti se pozabljenega dragulja.

Zgodba je povzeta po pripovedovanju čudovitega učitelja in šamana Tonyja Samare (WWW.SAMARAFOUNDATION.COM), kateremu se želim javno zahvaliti za vso ljubeče brezpogojno učenje in vodstvo.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20080825153156514Domov
Powered By GeekLog