Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20080731125553597
5 jezikov ljubezni

petek, 3. november 2023 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Ste se kdaj spraševali, zakaj osebi, ki vam je ljuba, želite pokloniti cvet? Morda jo radi pohvalite ali kako drugače izrazite svojo naklonjenost? O tem, kako sprejemamo in dajemo ljubezen, smo se pogovarjali z Boštjanom Trtnikom, predavateljem in svetovalcem v Šoli čustvene inteligence, ki vodi tudi delavnice 5 jezikov ljubezni.

Jelena Jančič:
Boštjan, pozdravljen. Že v uvodu sem malo omenila načine izražanja, nekateri celo pravijo, da gre za jezike ljubezni. Koliko jih pravzaprav je?

Boštjan Trtnik: Lahko bi rekli, da je teh jezikov ali različnih načinov izražanja ljubezni toliko, kolikor nas je ljudi. Vsak človek je vesolje v malem, nek svet zase. Je pa res, da lahko strukturiramo te različne načine; poznana je delitev na pet jezikov ljubezni po avtorju Garyju Chapmanu.

JJ: Pa najbrž tukaj niso boljši in slabši, so samo različni načini?
BT: Vsekakor, tako kot se besedno sporazumevamo z različnimi jeziki, tako tudi svojo naklonjenost in ljubezen kažemo na različne načine. Vsi so dobrodošli, ni boljših ali slabših.

JJ: Je navadno tako, da je jezik, ki ga sami govorimo, se pravi jezik, skozi katerega sprejemamo ljubezen, tudi tisti jezik, v katerem običajno dajemo ljubezen?
BT: Ja, res je in v tem je dostikrat izziv za odnose. Če najprej poveva, katerih je teh pet jezikov ljubezni - to so posvečen čas, besede potrditve, usluge, dotik in darila. Velikokrat je tako, da tisto, kar si mi želimo, potem tudi v odnosih dajemo drugim naprej, ker je za nas to najbolj naravno.

Poznam osebo, ki ji darila zelo veliko pomenijo in se zelo razveseli, kadar jo kdo obdari. Po drugi strani pa tudi svojo ljubezen in pozornost izraža tako, da kupuje darila, za moj občutek bi rekel, da celo preširokemu krogu ljudi. In včasih težko razume, zakaj se tisti, ki jim nekaj podari, ne odzivajo tako, kot bi se mogoče ona ali zakaj jim to toliko ne pomeni kot njej.

JJ: Ko si že omenil darila, tu je dostikrat morda res težava, ker potem izpade nekako materialistično. Pa vendar, jezik ljubezni, ki ga sprejemamo skozi darila, se ne kaže samo skozi fizična darila. To so lahko morda tudi kakšne druge pozornosti.
BT: Seveda. Lahko bi celo rekli, da se jezika daril najlažje naučimo in da ne gre toliko za samo vrednost darila (razen če res vedno podarjamo zelo skromna darila, pa imamo po drugi strani dovolj denarja), ampak gre bolj za našo pozornost, da ima drugi človek občutek, da smo mislili nanj.

Je pa tudi res, da kadar imamo v Šoli čustvene inteligence delavnico 5 jezikov ljubezni, kjer vsak udeleženec reši test, da ugotovi, kateri je njegov jezik ljubezni in kateri so jeziki ljubezni njegovih bližnjih, se pokaže, da so darila vedno na zadnjem mestu. Se pravi, da nam danes, ko je neko relativno materialno blagostanje, darila ne pomenijo toliko. Lahko pa kot darilo razumemo tudi čas, se pravi, da nekomu podarimo svoj čas. V tem smislu pa je posvečen čas zelo pomemben in dragocen.

JJ: To se pravi, da se tukaj ta dva jezika ljubezni lahko prepletata.
BT: Ja, vsekakor. Običajno je tako, da sta primarna jezika ljubezni dva, se pravi tista, skozi katera lahko mi sami izkušamo največ občutkov ljubljenosti ali sprejetosti. Ker pa smo ljudje različni, je dragoceno, kot sva na začetku rekla, če se naučimo izražati ljubezen skozi vseh pet jezikov ljubezni. In tisto, kar je potem res pomembno, je, da ne dajemo drugemu ljubezen tako, kot je za nas najlažje ali spontano, ampak da se v drugega vživimo, da razmislimo, kaj njemu dosti pomeni in mu v tem smislu pokažemo svojo naklonjenost. Tako lahko odnos zelo izboljšamo.

JJ: Jezik ljubezni skozi darila sva že omenila, mislim da bi bilo zelo dobro, da se dotakneva tudi ostalih. Na kakšen način se izražajo, na kakšen način lahko z njimi spregovorimo s svojimi bližnjimi?
BT: Recimo posvečen čas, ki je v vseh raziskavah, ki sem jih prej omenil, vedno na prvem mestu. Dandanes je veliko obveznosti, opravkov in si ne vzamemo dovolj časa za odnose. Lahko bi rekli, da nam ga nihče ne predpiše in si ga moramo predpisati sami. Ta posvečen čas je mišljen kot aktivno preživljanja skupnega časa, lahko je to skupen sprehod ali skupen ogled kakšnega filma, skupna priprava kosila, karkoli. Pomembno je, da je eden navdušen in da pritegne tudi drugega, da je drugi pripravljen poskusiti.

Drugo narečje skupnega časa, če sva do sedaj govorila o skupnih aktivnostih, je pogovor. Pa ne samo površen pogovor o tem, kdo bo kaj naredil ali kam bomo šli, temveč globlji pogovor, kjer izražamo svoje globlje občutke, hrepenenja, doživljanja. Za to pa si je seveda potrebno vzeti čas in hkrati priti v stik s tem, kar je v nas. Včasih je to tudi izziv, še posebej za moške, ki so že po naravi bolj racionalni in manj čustveni.

JJ: Kasneje se bom dotaknila nečesa, kar si prej omenil, narečja. Sedaj pa bi vseeno šla še skozi ostale jezike ljubezni.
BT: Tu so še besede potrditve, s katerimi na nek način potrjujemo vrednost drugega. Vemo, da so besede zelo močno sredstvo komunikacije. Pravijo, da so kot čebele - lahko pikajo ali prinašajo med. Besede potrditve kot jezik ljubezni so lahko iskreno izrečena pohvala (pohvalimo človekovo zunanjost ali nekaj, kar je storil), lahko preprosto rečemo >rad te imam<, >veliko mi pomeniš<, torej, da svoja čustva izrazimo, ali pa drugega vzpodbudimo. Vsakdo od nas ima kakšne nadarjenosti, hkrati pa tudi strahove ali zadržke, da se nečesa ne loti in nam takšna vzpodbuda lahko zelo prav pride. Je pa tukaj res pomembno, da je to iskreno, da drugemu želimo dobro, da nimamo v ozadju neke svoje računice.

Če omeniva še usluge, gre za to, da z dobro voljo in ljubeznijo naredimo nekaj namesto drugega. Bodisi da odpeljemo avto na servis, doma kaj pospravimo, karkoli. Nekaterim ljudem to res veliko pomeni. Se pa lahko tukaj srečamo z vzorci iz primarne družine in stereotipi o tem, kaj naj moški počne v zakonu, kaj naj počne ženska.

Tu je še dotik kot jezik ljubezni. Ljudje smo čustvena bitja in potrebujemo tudi dotik, bližino, čustveno toplino. Za dojenčke je to tako kot hrana, s tem jih dobesedno hranimo. Seveda je tudi kasneje dotik zelo pomemben, bodisi v partnerskem odnosu - objem, poljub, spolni odnos bodisi ko otroke, starše, prijatelje potrepljamo, objamemo, zmasiramo, kakorkoli. Dotik kot jezik ljubezni je po naših raziskavah tudi v ospredju, takoj po posvečenem času in poleg besed potrditev na drugem ali tretjem mestu. Včasih je dotikanje za koga lahko izziv, ker iz primarne družine ni navajen dotikov, ni bilo objemanja in potem ko se poroči in ima sam otroke, potrebuje nekaj časa. Se pa da vsakega jezika ljubezni naučiti.

JJ: Zanimivo mi je, ko si tukaj omenil izziv za jezik ljubezni dotik. Ravno tako se mi zdi izziv za besede potrditve, ker mislim, da smo Slovenci v tem smislu precej introvertirani. Tudi tega se je potrebno najbrž naučiti.
BT: Ja, seveda, in se da, to je vzpodbudno. Tako kot si rekla, Slovenci težko pohvalimo, nikoli ni dovolj dobro ali pa mogoče tudi nas starši niso nikoli pohvalili in zato tudi sami težko pohvalimo. Lahko smo po temperamentu melanholiki in smo zelo nagnjeni k perfekcionizmu. Potreben je prav zavesten trud, tukaj ne gre za spontanost. Včasih kakšen udeleženec delavnice reče: >Potem ne bom več spontan, če se bom moral trudit.< Ja, gre prav za to, da je za ljubeče vedenje ali da gremo drugemu naproti, potrebno malo stopiti na prste, potrebno se je malo potruditi, mogoče narediti kaj proti svojim občutkom. Tako kot če znamo samo slovensko in se gremo učiti francoščino, na začetku verjetno ne gre kar tekoče. Tudi pohvale, vzpodbude in izražanja naklonjenosti se lahko naučimo.

JJ: Ravno to mi je zanimivo, že samo ime, jeziki ljubezni, kar na nek način res nakazuje, da se tega da naučiti. Koliko časa traja, da se naučimo najprej svojega jezika ljubezni in potem jezika ljubezni, ki ga potrebuje in želi naš partner?
BT: Svoj jezik ljubezni moramo predvsem prepoznati, saj to za nas pomeni primarni jezik ljubezni ali način, kako mi sprejemamo ljubezen. Je nekaj, kar je v nas in se razvije že v otroštvu. Gre predvsem za to, da si ozavestimo, kateri je naš jezik ljubezni in da začnemo razmišljati o tem, da morda drugim ljudem kakšne stvari drugače pomenijo, da je v njihovih deželah drugače kot je v naši deželi. Najprej je potrebno seveda ugotoviti, kaj mojemu partnerju veliko pomeni. Zanimivo je, da gre pri izražanju kritike (>nikoli mi ne poveš nič lepega<, >nikoli mi ne pomagaš v kuhinji<) velikokrat za napačen način izražanja prošnje ali pričakovanja. Se pravi, kritiziramo, v resnici pa želimo drugemu povedati, kaj bi radi od njega ali kaj od njega pričakujemo.

JJ: Je to morda tudi eden tistih načinov, kako lahko skozi realne situacije prepoznavamo, kaj je jezik našega partnerja?
BT: Točno tako. Se pravi, če recimo ves čas poslušamo >nikoli me ne pohvališ< ali >nič lepega mi ne poveš<, potem lahko pri sebi razmišljamo, da očitno moji ženi ali mojemu možu veliko pomenijo besede pohvale in vzpodbude. Tako se da ugotoviti, kateri jezik ljubezni govori naš partner. Ali pa če smo pozorni na to, na kakšen način on nam izraža ljubezen, potem lahko to isto od nas pričakuje. To je velikokrat.

JJ: Prej si pa omenil tudi narečja. Sliši se malo nenavadno. Kaj so pravzaprav narečja?
BT: Tako kot ima slovenski jezik ogromno narečij, da včasih kakšno kar težko razumemo, je podobno tudi tukaj; prej sva omenjala besede potrditve, že to so različna narečja - pohvala, vzpodbuda, izražanje naklonjenosti . Se pravi, znotraj neke osnovne skupine ali osnovnega načina so še različne variante, različne nianse. Podobno je pri posvečenemu času; eno narečje bi lahko bile skupne aktivnosti, drugo pa pogovor. Gre torej za različne vedenjske vzorce, za različne načine znotraj ene skupine.

JJ: Bi morda lahko dala našim bralcem še kakšen praktičen in koristen nasvet, kako se naučiti izražati ljubezen skozi teh pet jezikov?
BT: Lahko, seveda. Mogoče najprej to, da se to da, da je zelo pomembno, da so ti jeziki ljubezni nekaj čudovitega, nekaj kar lahko zelo izboljša naše medsebojne odnose. Veliko zgodb sem slišal, kjer so ljudje rekli: >Sedaj je čisto drugače, kako se že prej nisem na to spomnil!< ali: >Kako že prej nisem tega vedela!<

Prvi korak je lahko, da pridobimo ustrezno znanje v zvezi s to tematiko. Nekaj sva midva povedala, obstaja tudi knjiga 5 jezikov ljubezni, v Šoli čustvene inteligence imamo delavnice prav na to temo. Naslednji korak je, da ugotovimo, kateri je naš jezik ljubezni in jezik ljubezni našega partnerja. Lahko skupaj rešimo test in smo tudi malo bolj pozorni drug na drugega, tako kot sva že omenjala. Ko približno vemo, katere jezike ljubezni govorimo, kaj nam in kaj našemu partnerju veliko pomeni, je treba to udejaniti v praksi, tudi če je na začetku težko.

Spominjam se para, ki je že pred časom hodil v Šolo čustvene inteligence. Njej so zelo veliko pomenila darila, njemu pa posvečen čas.
On je rekel: >Pa meni sploh ni blizu, da bi njej kupil kakšno darilo. Jaz nekako ne čutim tega.<
Vprašal sem ga: >Ali jo imaš rad?<
Odgovoril je: >Ja, zelo jo imam rad.<
Nadaljeval sem: >Ti je pomembno, da se tvoja partnerka dobro počuti, da ima ob tebi občutek varnosti, sprejetosti, ljubljenosti?<
>Seveda,< je odgovoril.
Potem sva skupaj poiskala še njegov jezik ljubezni.
Rekel je: >Kadar greva skupaj v hribe ali počneva kaj drugega skupaj, takrat se jaz zelo dobro počutim, čutim bližino, čutim da se imava rada.<
Rekel sem mu: >Vidiš, podobno kot ti te občutke doživljaš, ko gresta skupaj v hribe, tako jih ona doživlja, ko bi ji kaj kupil.<
Takrat se mu je posvetilo in obljubil je, da ji bo že jutri kupil darilo.

Včasih, kadar nam kakšen jezik ljubezni ni tako blizu, se nam lahko zdi:Danes bom šel v trgovino in ženi nekaj kupil.< In seveda potem to tudi narediti! Kot sva že prej rekla, kdaj narediti kaj tudi proti svojim občutkom. Treba je preprosto >natrenirati< novo vedenje, tako kot če se odločimo, da bomo bolj fizično aktivni

Ko začneš, dobiš pozitivne izkušnje. Vidiš, da se bolje počutiš, če telovadiš, ali da je partnerka vesela, če ji daš darilo. To nas potem vzpodbudi, tako da je drugič, tretjič že lažje in sčasoma se naučimo novega vedenjskega vzorca. Na ta način tudi sami osebno rastemo. Potrebno pa je vložiti nekaj dobre volje in se vsakič znova vprašati: >Mi je ta človek pomemben? Ga imam rad?< Če je odgovor da, potem smo tudi pripravljeni stopati na prste.

Seveda pa ne smemo misliti, da je ljubezen samo treniranje. Gre predvsem za to, da je ljubezen notranji odnos, ki ga imamo do človeka. Se pravi srčna kvaliteta. Jeziki ljubezni pa so izraz, način, kako ljubezen pokažemo.

JJ: Kot smo že večkrat omenili, ljubezen je odločitev. In morda za zaključek, za vas, dragi bralci: govorite svoj jezik ljubezni, govorite jezik ljubezni vašega partnerja, podarite mu tisto, kar si res želi in kar potrebuje od vas. Boštjan, hvala lepa za tvoje odgovore.

www.cdk.si/soutripanje

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20080731125553597Domov
Powered By GeekLog