Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20080728215430897




Mladi v prihodnosti stavijo nase

ponedeljek, 28. julij 2008 @ 22:00 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Večina mladih iz srednje in vzhodne Evrope, tudi v Sloveniji, si želi v prihodnosti delati v lastni državi, kaže raziskava, ki jo je naročila Bank Austria.

Mladi v srednji in vzhodni Evropi imajo trdna pozitivna pričakovanja za prihodnost, izražajo visoko raven fkelsibilnosti glede svoje kariere in so se pripravljeni seliti. V naraščajoči internacio nalizaciji mladi prepoznavajo vedno več priložnosti, kaže raziskava, in si v tujini želijo delati za določen čas.

Vendar pa ima večina mladih še vedno raje domače delodajalce kot mednarodne korporacije. Posebej visok odstotek so pri tem dosegli mladi Slovenci (48 odstotkov), Rusi (46 odstotkov), Avstrijci (46 odstotkov) in Bolgari (43 odstotkov).

Mlada generacija še posebej na Poljskem, v Srbiji, Rusiji, Bosni in Hercegovini, Bolgariji in v Kazahstanu verjame, da gredo njihove države skozi izjemno dobro fazo ekonomskega razvoja. Mladi v Avstriji pa imajo manj evforičen pogled. Pesimističnega mnenja o ekonomskem razvoju svoje države sicer nimajo, a jim primanjkuje smisla za optimizem, pojasnjuje namestnik vodje tržnih raziskav pri Bank Austria Martin Mayr.

Mladi menijo, da bo njihov položaj dober
Občutek pesimizma je izjemno velik v Turčiji, kjer so razlogi predvsem napeto in nestabilno politično okolje, visoka inflacija, velika nihanja cen in visoke obrestne mere, pa tudi na Madžarskem, kjer se čutijo posledice izjemno resne gospodarske situacije, ki je sledila nujnim davčnim spremembam.

Pomembne pa ostajajo razlike med državami glede pričakovanja mladih, ko gre za njihove osebne situacije. Mladi predvsem v Kazahstanu, v Romuniji, na Poljskem in v Srbiji menijo, da se bo njihov položaj razvijal zelo dobro. Podobno menijo tudi mladi v Avstriji.

Tudi samozaposlitev se zdi mladim dobra zaposlitvena izbira, še posebej v Turčiji, Srbiji in na Madžarskem. Raziskava je bila opravljena med 15.000 mladimi iz štirinajstih držav regije srednje in vzhodne Evrope.

www.triera.net

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20080728215430897







Domov
Powered By GeekLog