Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20080525133452847
Božanska moč v tvojih rokah

nedelja, 3. april 2016 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Roka je psihološko ogledalo človeka in njegove usode. Ali mudre razodevajo govorico bogov? Dvominutna meditacija z rokami izboljša počutje in zdravje.

Zgovorne roke
Ljudje se izražamo z besedami, a tudi z gibi rok. Že otrok zaploska, če mu je nekaj všeč. Pozdravljamo se tako, da si stisnemo dlan. Odobravanje izražamo z dvignjenim palcem. Če se želimo obvarovati pred negativnimi vplivi, prekrižamo kazalec in sredinec. Z žuganjem kažemo neodobravanje ali sovraštvo. Kadar izražamo iskrenost in srčnost, si dlan polagamo na srce. V predkrščanski Evropi so z dvigovanjem rok proti nebu klicali božanske sile.

Zgodovina sporočanja z gestikulacijo je stara kot človek in prav toliko sta stara simbolika ter pomen teh sporočil. Rek pravi: "Bogovi ljubijo prikrito." Simboli na prikrit način izražajo globljo resnico. Vse je simbol in tudi roka je simbol.

Roka je simbol človeka, ker sta roka in človek povezana s številom pet. Človek, kot ga je narisal Da Vinci, z razširjenimi rokami in v razkoraku, je podoben peterokraki zvezdi. Pet prstov simbolizira pet elementov: zemlja, voda, ogenj, zrak, prostor. To pomeni, da je človek sposoben zaobjeti pet nivojev stvarstva: zemeljski, čustveni (voda), razumski (ogenj), duhovni (zrak) in božanski (prostor).

Pomen roke

V indijski tradicionalni medicini Ajurvedi so prsti in elementi razporejeni tako: palec ustreza ognju, kazalec zraku, sredinec etru in nebu, prstanec zemlji in mezinec vodi. To razporeditev upoštevajo klasične indijske mudre, čeprav boste lahko zasledili tudi drugačno razporeditev. Tako Jogananda pravi, da je palec zemlja, kazalec voda, sredinec ogenj, prstanec zrak in mezinec eter. 

Astrološko so prsti povezani s planeti. Skupaj gresta najmočnejši palec in ognjeviti Mars, ukazovalni kazalec in vladar Jupiter, sredinec in planet usode Saturn, prstanec in zlato Sonce, fini mezinec in planet komunikacije Merkur.

Po tradicionalni kitajski medicini pa se na prstih rok začenja ali končuje šest meridianov. Na palcu se konča meridian pljuč, na kazalcu se začne meridian debelega črevesa, na sredincu se konča meridian osrčnika, na prstancu se začne meridian trojnega grelca, na mezincu pa se začne meridian tankega črevesa in konča meridian srca.

Živčni fluid in energijski vzorci

Roka je zelo oživčena in zato občutljiva. Posebej skozi prstne konice in sredino dlani teče živčni fluid in zato je roka organ, s katerim lahko pošiljamo energijo kot pri bioenergijskem zdravljenju. Dvignjena odprta dlan pa prevaja dobrodejne energije, blagoslavlja ter prinaša mir in zaščito.

Ker skozi dlan tečejo živčni fluidi, ustvarjajo v njej odtise, tako kot valovanje vode ustvari odtise na peščenem dnu. Zato je roka in posebej dlan psihološko ogledalo človeka in njegove usode. S tem se ukvarja hiromantija ali branje z dlani. Dlan je potemtakem človek v malem. Ker je človek ustvarjalno bitje, je tudi roka ustvarjalna. Prva stvaritev in umetnost kamenodobnega človeka pa je odtis dlani na steni jam.

Z gibi dlani se da ustvariti energijski vzorec. Ta energijski vzorec imenujemo mudra. Mudra pomeni v staroindijskem jeziku sanskrtu "pečat". Mudre so simbolične drže dlani in prstov, ki jih v budizmu in hinduizmu uporabljajo v obredih, plesih, slikarstvu. Pogosto vključujejo tudi gibe rok in celega telesa. V budizmu jih uporabljajo kot mistično prisego ali izrek, na primer za odganjanje zla. Mudro lahko spremlja izgovarjanje mantre, to je magičnega reka za priklic božanske prisotnosti.

Kako deluje mudre?

Mudra deluje na osnovi več zakonitosti. Prvič gre za povezanost telesne drže in psihološkega stanja. Psihološko stanje, na primer strah, vpliva na telesno držo. Telo se sključi, naredimo se manj opazne, pogled se spusti, dihanje postane plitvo. Velja tudi obratno. Drža vpliva na psihološko stanje. Če želimo premagati tremo, se izprsimo, globlje vdihnimo, dvignimo brado in si energično dajmo vzpodbudo.

Enako tudi drža dlani poudari določeno lastnost in jo vtisne v duševnost in razum. Na primer, pri mudri za pogum, Ganeša mudri, primemo pred srcem s prsti ene roke prste druge roke in jih krepko potegnemo narazen. Zraven se vzpodbudimo: "Zmorem! Grem naprej!" Ker ob tem razširimo prsni koš in aktiviramo ramenske ter prsne mišice in spodbudimo pljuča ter srce, bodo že te fiziološke spremembe pozitivno in spodbudno delovale na razpoloženje, predvsem na samozavest in občutek moči. Mimogrede, Ganeša je priljubljeni indijski bog s slonjo glavo, ki pomaga pri odstranjevanju ovir na poti.

Drugič deluje mudra zaradi energijskega vzorca, ki ga ustvari. Ker so roke bogato prepredene z živci in energijskimi potmi ali meridiani, kretnja rok ustvari miniaturni energijski vzorec, ki bo prav tako okrepil določeno duševno stanje v človeku. Na primer, kristjani molijo tako, da prepletejo prste pred srcem. Na ta način se vse energije povežejo, obrnejo se navznoter in zaprejo vase. Molilec poudari to še s celotno držo, s sklonjeno glavo in klečanjem ali priklonom do tal. Torej se je človek psihološko obrnil vase, stran od zunanjega sveta, da bi se lahko obrnil k bogu.

Tretjič mudra deluje zaradi simbolnega pomena. Simboli so skrita govorica, govorica bogov. Bog ne govori neposredno, marveč zakrito. Svoje sporočilo zakrije v simbole. Simboli odkrivajo globljo naravo sveta, tisto, kar je skrito za zunanjimi pojavi. Mudra tako nagovarja naš intuitivni um, kot bi v sebi nosila božansko sporočilo. Tako na primer džnana ali čin mudra - osnovna mudra, ki se jo uporablja pri meditaciji, pri kateri sklenemo palec in kazalec, ostali prsti pa so stegnjeni - nosi v sebi globoko sporočilo. To je sporočilo enotnosti med človekom in bogom, med individualno in univerzalno zavestjo. Nihče ni zares ločen, vsakdo, vsaka individualna zavest (vsi prsti od kazalca do mezinca) rastejo iz istega univerzalnega počela (dlan). Bog (palec) pa je zavest univerzalnega počela (dlani). Rastemo iz božanskega univerzuma, a da bi to spoznali, se moramo obrniti nazaj k izvoru (kazalec se usmeri k palcu). Vsa ta simbolika, vse to je skrito v preprostem liku, oblikovanem s prsti. Kdor ima oči odprte, bo to videl. Kar pravzaprav pomeni, kdor bo gledal z intuicijo, bo videl skrito resnico sveta.

Kako vaditi mudre?

Indijska tradicija svetuje, da se mudre vadi tudi po eno uro, vendar je to za povprečnega zahodnjaka preveč. Toliko časa je tudi težko ohranjati zbranost. Zato je boljše, da mudre vadimo kratko, morda nekaj minut, pa takrat intenzivno.

Ko delate mudre, povežite tri nivoje: fizičnega, psihičnega in razumskega. Fizično naredite mudro, ki jo poudarite tudi s tonusom in držo celega telesa. Da bi aktivirali psihične energije, se vživite v mudro, v domišljiji si predstavljajte ali imaginirajte tisto, o čemer mudra govori. Na primer pri mudri za notranji mir in harmonijo si predstavljajte, da ste ob mirnem tolmunu, iz katerega vejeta prijetna svežina in mir. Razum pa vključite tako, da si ponavljate ustrezno afirmacijo. Afirmacija je lahko kratka in jasna, na primer: "Mir, mir, mir." Lahko pa je tudi daljša in poetična: "Pomirite se, moja čustva. Mir vas zdaj prežema. Vse je mir in harmonija."

Torej kratko in osredotočeno. Uporabite gib, domišljijo in besedo ter tako vključite fizični, čustveni in mentalni nivo. Tudi če imate toge prste, ne obupajte. Ne gre toliko za to, da morate s prsti narediti akrobacijo. Približno bo dovolj dobro. Bolj pomembno je, da za 2 - 3 minute resnično prebudite v sebi določeno razpoloženje, na primer radost ali mir ali zbranost ali pogum, odvisno od mudre, ki jo vadite, in da to razpoloženje pritrdite v svojo podzavest z afirmacijo. Ustrezna mudra, torej drža rok, vam bo samo pomagala "prizemljiti" to stanje. Delovala bo kot ključ, s katerim boste naslednjič odklenili stanje zavesti, ki ga potrebujete. Ko boste naredili mudro, se bo vaša podzavest spontano spomnila na ustrezno razpoloženje.

Primož Škoberne

Vir: www.cdk.si/soutripanje

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20080525133452847Domov
Powered By GeekLog