Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20071216184651934
Ugasnite luči in živite počasi

torek, 18. december 2007 @ 05:02 CET

Uporabnik: Andreja Cepuš

Na večer zimskega solsticija, 22. decembra, se pridružimo globalni akciji »Ugasnite luči in živite počasi« ter za dve uri ( od 20.00 do 22.00 ) ugasnimo vse luči, izklopimo elektriko in preživimo čas v soju sveč in v miru.

Pod sloganom »Ugasnite luči in živite počasi«, so začeli z akcijo na Japonskem, ko so stopile skupaj okoljske nevladne organizacije z namenom, da bi pokazale na možnost zmanjšanja porabe električne energije in na drugačno preživljanje časa ob poletnem in zimskem solsticiju. Prvič so izvedli akcijo leta 2003, kmalu dobili podporo japonskega Ministrstva za okolje, nekaterih podjetij, vladnih organizacij, umetnikov in druge javnosti, ki so se priključili in podprli dogodek »ugašanja luči«.

Lansko leto je podporo ponudilo že nepojmljivo visoko število vseh ljudi, v Tokyu so celo ugasnili luči na največjih konstrukcijah: Tokyskem stolpu in Mavričnem mostu. Akcija pa je začela svoj pohod po svetu in danes se dogodku priključujejo Severna in Južna Koreja, Avstralija, ZDA, Tajvan, Mavricius in Francija. Razširimo ta val tudi v Slovenijo in preživimo večer zimskega solsticija ob svetlobi sveč.

Zakaj se priključiti akciji? Razlogi so lahko različni: preživeti večer v toplini družine, nameniti podporo energijskim problemom, pripomoči k miru v svetu. Lahko se pridružimo tudi samo zaradi zabave. Glavni namen akcije je, da čim več ljudi spomni na to, da lahko čas preživimo tudi nekoliko drugače: veliko bolj v miru in povezani s sabo.

Večer sveč ni nikakršen protest, niti ničesar ne razglaša. To naj bi bila samo priložnost, da spoznamo, kako se lahko zgodi nekaj prav čarobnega, ko ugasnemo vse luči samo za dve uri ob solsticijih.

In kako preživeti večer v soju sveč?
Storite nekaj prav posebnega. Lahko berete knjigo s svojim otrokom ob svetlobi sveč, uživate v prijetni večerji z vam ljubo osebo, lahko si privoščite sproščujočo kopel v soju prijetne svetlobe, lahko povabite prijatelje na zabavo ob svečah, lahko pa preprosto samo uživate v miru in tišini. Ta večer ima različen pomen različnim ljudem. Splošno pa je to čas, ko varčujemo z energijo, mislimo na mir in na vse ljudi, s katerimi delimo ta planet.

Ko izklopimo elektriko, se odpre okno v nov svet. V nas prebudi spomin na človekovo svobodo in različnost, hkrati pa na našo povezanost. To je večer, ki sproži proces odkrivanja naših potencialov.

Kakorkoli bomo preživeli ti dve uri, priključimo se valu čarobne svetlobe sveč in ga pomagajmo razširiti čez cel svet.

Andreja Cepuš

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20071216184651934Domov
Powered By GeekLog