Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20071203183005446
Posvoji netopirja

ponedeljek, 3. december 2007 @ 18:30 CET

Uporabnik: Valerija Hozjan

Daj ime svojemu  netopirju in mu postani boter ali botra

Če bi človek ne bil preveč objesten in ne bi posegal v njihov življenjski prostor bi nas netopirji vsekakor ne potrebovali, tako pa je človek netopirjem zožil  prostor preživetja…

Še najbolj jim ga zožuje s tem, ker ne pozna bivanjskih in življenjskih navad netopirjev.
Zato netopirji potrebujejo botre !

Netopirji sodijo med najbolj ogrožene  vrste sesalcev v Evropi in Sloveniji. Med 29 vrstami netopirjev je kar 10 pri nas prisotnih vrst, med njimi tudi južni podkovnjak, za katere morajo biti opredeljena posebna varstvena območja, ki zagotavljajo ugodno stanje vrst. Za uspešno varstvo vrst, poleg rednega spremljanja in ugotavljanja stanja populacij, je potrebno tudi izvajanje varstvenih ukrepov, ne le na območju prebivališč (jama), temveč tudi na širšem območju, kje se netopirji prehranjujejo. Trajnostne rešitve so poleg deklarativnega varstva območja učinkovitejše tudi z osveščanjem in izobraževanjem širše javnosti ter predstavnikov lokalnih skupnosti.

Varovanje širšega območja Ajdovske jame z vidika netopirjev je potrebno zaradi ohranjanja habitata, preprečevanja motenja zatočišča netopirjev (obremenitve zaradi hrupa) ter neustrezne uporabe pesticidov in zaščitnih sredstev v neposredni okolici jame.

Zavoljo tega se je Zavod Vrbov log odločil izvesti t.i. “botrstvo” oziroma “posvojitev netopirja”, katerega namen je:

Poleg potrdila o botrstvu, brezplačnega obiska Ajdovske jame, majice itn., dobiš z 10 euri letno (za šolarje, dijake in študente) oziroma 25 euri za odrasle, vpogled v svet netopirjev, v svet svojega varovanca in hkrati prispevaš k varovanju in ohranjanju narave.

Več informacij o namenih, načinih in ciljih posvojitve dobite na spletni strani: http://www.vrbov-log.org/a_naravovarstvo/Posvoji_netopirja.htm

Valerija Hozjan

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20071203183005446Domov
Powered By GeekLog