Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20071119215233345
Ustvarjalna plesna delavnica

ponedeljek, 19. november 2007 @ 21:52 CET

Uporabnik: Pozitivke

USTVARJALNA PLESNA DELAVNICA

23. - 25. novembra 2007 (začetek v petek ob ob 17h, zaključek v nedeljo popoldne)
VILA MUZIKA, Bašanija pri Savudriji
Cena plesne delavnice: 100 EUR
Nastanitev in prehrana po ceniku (glej: www.muzika-istra.si)
Udobna oblačila in nekaj belega oziroma svetlega za presenečenje.

Delavnico vodi plesalka in koreografinja: SARA STROPNIK
Glasbenik in plesalec: Brazilec OLINDA BRASIL

Delavnica je namenjena vsem, ki jih veseli plesno raziskovanje v kombinaciji z živo glasbo in prečudovitim ambientom Vile Muzike. Plesno predznanje ni pogoj za delavnico, pomembna je le želja po plesnem ustvarjanju.

Ples je čudež gibanja, je melodija duše.
Z njim se dotikaš  srca  ljudi v brezčasnosti trenutka...
Zato nikoli ne nehaj plesati.

Delavnica vsebuje naslednje elemente:
OGREVANJE
Je uvertura v plesno ustvarjanje. Vsebuje vaje za postavitev telesa, vaje za center in vaje za moč. Mešanica različnih gibalnih tehnik (joge, pilatesa, osnov baleta, tibetanskih vaj, preprostih vaj za krepitev mišic).

PLESNA DELAVNICA S POUDARKOM NA KONCENTRACIJI
Krepi in povezuje energijo med plesalci, ki skupaj ustvarjajo. Intuicija vsakega posameznika se mora v skupini povezati, če želimo, da je sodelovanje med ustvarjalci kvalitetno in resnično ujeto v tisti trenutek.
Plesna delavnica vsebuje vaje Mie Lawrence1, ki spodbujajo plesno koncentracijo.

PLESNA IMPROVIZACIJA
Je igranje na več nivoji  tukaj in zdaj. Zgodba nastaja sproti, spontano. Je nadgradnja delavnice koncentracije, saj je koncetracija poleg domišljije, jasne gibalne informacije in znanja določenih pravil, ki se jih lahko kasneje opusti oz. nadgradi, najbolj pomemba sestavina te igre. Gre za posluh “odprtih oči”, še posebno kadar je ustvarjalcev več.
Dobrodošli glasbeniki, slikarji ...umetniki, ki bi jih zanimalo sodelovanje take vrste.

KREATIVNA DELAVNICA
Spodbuja kreativnost udeležencev. Zaželeno je VELIKO domišljije in želje po ustvarjanju, raziskovanju. Ustvarjanje je individualno in skupinsko.

Življenjepis

SARA STROPNIK
Svoje prve plesne korake je kot 5-letna deklica odplesala pri baletu pod vodstvom Dragice Mavec. V srednji šoli se je pridružila jazz baletu, ki ga je vodila Nina Mavec Krenker, kasneje se je spoznala s sodobnim plesom in se takorekoč zaljubila vanj. Obiskovala je sodobni ples v Velenju – Plesni studio N in Plesni Forum Celje, ki ga vodi Goga Stefanovič-Erjavec. Leta 2000 je uspešno opravila avdicijo na SEAD-u ( Salzburg Experimental Academy of Dance) in 2001 prejela štipendijo Ministrstva za kulturo za nadarjene na kulturnem področju. Na omenjeni šoli je leta 2003 diplomirala na področju sodobnega plesa in koreografije. Dodatno se je tudi izobraževala na Tisch School v New Yorku, ter na seminarjih in plesnih delavnicah v Sloveniji in Evropi.
Med drugimi je sodelovala s priznanimi plesalci, ko so: Mia Lawrence, Ori Flomin, Joe Alegado, Libby Farr, Gus Salamoun, Martin Sonderkamp, George Blascke, Kurt Koegl.
Po končanem študiju je prejela status svobodne umetnice Ministrstva za kulturo RS. Med leti 2001 in 2005 je bila mentorica plesnim skupinam na ERICovem raziskovalnem taboru in vodila delavnice v Plesnem studiu N in Plesnem Teatru Velenje. Ustvarila je več plesnih predstav in posnela kratek plesni film.
Trenutno se ukvarja s  projektom, ki združije več različnih zvrsti umetnosti.        

OLINDA BRASIL

Rodil se je v mestu Olinda v Pernambucu v Braziliji. S sedmimi leti se je začel učiti frevo, capoeiro in afriške plese, ki jih je izpopolnjeval v različnih šolah in plesnih skupinah. Nastopati je začel pri petnajstih v različnih plesnih skupinah po celi Brazliliji. Od 2001 dalje je v Sao Paulu deloval tudi kot koreograf, organiziral je glasbene in plesne delavnice za brezdomne otroke v favelah. S svojo skupino MARAKATUA je med leti 2004 in 2007 nastopal na mednarodnih turnejah, kar ga je pripeljalo tudi v Slovenijo, kjer trenutno ustvarja in vodi tečaje.
Olinda Brasil je odličen glasbenik in plesalec, mojster brazilskega plesa imenovanega capoiera, ki je sinteza plesa, borilne veščine, igre in rituala.
Tehniko capoiera uporablja tudi za ogrevanje na svojih plesnih delavnicah SALSA LIBRE SOU – “salsa svobode in duše”. Na njegovih plesnih delavnicah ga nikoli ne vidiš brez bobna in brazilskih inštrumentov. Za “sladico” vse skupaj združi s petjem posvečenim boginijam, ženskam in otrokom. Kot glasbenik je vodil različne delavnice in sodeloval pri več projektih.

Cena plesne delavnice: 100 EUR
Nastanitev in prehrana po ceniku (glej: www.muzika-istra.si)
Potrebujete udobna oblačila in nekaj belega oziroma svetlega za presenečenje.

PRIJAVE
Sara Stropnik   031 63 75 13

Beba Splichal  00386 41 79 28 24    ali     00385 91 515 68 23

1Odlična plesalka, koreografinja, mojster joge in pedagoginja, ki zadnja leta poučuje na Partsu v Bruslju. Njena plesna tehnika vsebuje ogromno paleto tehnik z vsega sveta. Verjame, da se bistvo plesa skriva globoko v nas samih. Njene predstave so me navdušile, se me dotaknile ...V največje veselje mi je bilo sodelovati z njo, tako na klasih, kot predstavi. Idejo, ki sem jo dojela na eni izmed njenih najboljših delavnic, bi z veseljem delila z vami, saj sem sama ostala brez besed, a odprtih misli.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20071119215233345Domov
Powered By GeekLog