Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/2007051815020320
Prepoznajmo in ustavimo spletno ali mobilno nadlegovanje

petek, 18. maj 2007 @ 23:32 CEST

Uporabnik: Sonce

Čeprav je večina novih tehnologij in njihovih aplikacij razvita tudi z namenom povezovanja ljudi, smo ljudje z vsako novo dejavnostjo na internetu ali mobilnih telefonih dodatno izpostavljeni in ranljivi. Danes, ob Svetovnem dnevu informacijske družbe, tako ni odveč nekaj besed o zaščiti ter odgovorni rabi interneta, mobilnikov in ostalih informacijsko komunikacijskih tehnologij.

V Sloveniji že tretje leto deluje projekt Safe.si, ki s svojo spletno stranjo, izobraževalnimi aktivnostmi ter družbeno odgovornimi akcijami osveščanja opozarja na aktualna tveganja ob nepoznavanju ali neodgovorni rabi novih tehnologij. Otroci in mladi so najpogostejši in najbolj vešči uporabniki interneta in mobilnih telefonov, vendar so zaradi manj življenjskih izkušenj lahko tudi žrtve njihove uporabe.

Z novimi možnostmi, ki nam jih internet in mobilni telefoni omogočajo, se soočamo tudi z »novimi starimi« težavami. Že dobro poznane nevšečnosti se preko novih tehnologij širijo hitreje in dosežejo še več naslovnikov. Nanje pa nismo najbolje pripravljeni. Tako se na primer vrstniško nasilje širi tudi preko interneta in mobilnih telefonov. Posnetki nasilja posredovana preko spleta ali mobilnih telefonov so nedopustna, vendar pa so med prejemniki pogosto sprejeta kot smešna in zabavna ter jih zato brez premisleka razpošljejo naprej svojim prijateljem in znancem.

Safe.si je pred kratkim uporabnike interneta in mobilnih telefonov pozval k ustavitvi mobilnega nadlegovanja. Nadlegovanje in kakršna koli druga oblika nasilja ni dopustna. To velja tudi za spletno in mobilno nadlegovanje. Bistveno je, da med prispelimi posnetki, ki jih prejmemo preko interneta ali mobilnega telefona, prepoznamo elemente nasilja in takšna sporočila ali posnetke NE posredujemo naprej.

Več nasvetov, kako reagirati v primeru spletnega ali mobilnega nadlegovanja najdete na www.safe.si.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/2007051815020320Domov
Powered By GeekLog