Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/2007041821180551
Modri škratek, varstvo s toplino in veseljem do dela z otroci

četrtek, 19. april 2007 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Zakaj zaupati otroke v naše varstvo?

Ko moramo v službo, si vsi starši želimo omogočiti našim otrokom prijetno in ljubeče varstvo. Želimo, da bi naši malčki začutili varnost in občutek starševstva tudi pri naših vzgojiteljih, katerim jih zaupamo tudi po 8 do 9 ur dnevno.

Če želite  nuditi otroku prijeten drugi dom, v okolju, ki toplo skrbi za otroke in jih vzgaja v duhu povezovanja z naravo, kjer lahko uživajo le ekološko pridelano hrano, uravnoteženo po predpisih, ki jih zagotavlja zdrava kuhinja in po receptih s katerimi se spoznavajo tudi otroci, ter malčku omogočiti, da razvija individualne potenciale svoje osebnosti in spoznava vrednote življenja, vse to in še mnogo več od tega, vam je na dosegu v  varstvu Modri škratek.     

1. Ugodnosti pri nas:

- ekološka, kvalitetna prehrana in skrbno izbrani jedilniki ( zdrava, ekološko- naravna (rastlinska) sveža pripravljena prehrana, zato se za ta način odločajo tudi starši drugih načinov prehranjevanja. Otrokom z alergijami nudimo posebej prilagojeno prehrano).
-
manjše skupine
- samoizpopolnjevanje in dodatno izobraževanje voditeljev
- izkušnje dela z otroci v vrtcih in na različnih ustvarjalnih delavnicah
- veliko veselje pri delu z otroci
- toplo in igrivo družinsko počutje
- ambient je otroku primeren, poslikan, v njem izvajamo redno energetsko čiščenje prostora

2. Cilje uresničujemo z našim zgledom, čustvenim povezovanjem otrok s starši,  igrivimi programi povezovanja z naravo, domiselnim vzpodbujanjem otroške kreativnosti in spoznavanjem vrednot, na prvem mestu pa nam je vedno otrok, kot posameznik.

1. S svojim zgledom se zavzemamo za dvig zavesti glede kvalitete življenja (zdravje, počutje, stik z naravo) in varovanja okolja, tako osebno, kot tudi na delovnem področju.

2. Pri nas lahko starši vsaki dan preživijo nekaj časa skupaj s svojim otrokom, da jih lahko tudi otrok začuti, kot del skupine (mamice jih podojijo ali pa pojedo z njimi malico…)

3. Starši po želji sodelujejo pri idejah za mesečni ali letni program, aktivno se lahko vključijo tudi v priprave za doživetje skupnega izleta.

4. Trenutno imamo dva zunanja sodelavca;  maserja, ki enkrat na teden razvaja naše malčke z  masažno urico pred spanjem, z Matejo Tea Dereani ( avtorica knjige - Matejina veganska kuhinja) pa uživamo ob pripravljanju prehrane oziroma uresničujemo projekt - Kuhajmo z Matejo…

5. Smo v manjših skupinah, kar pomeni, da lahko nudimo vsakemu otroku individualni pristop in s tem vso pozornost, ki jo otrok potrebuje, navsezadnje so nekateri z nami tudi po 8-9 ur. Zavedamo se, da pri nas doživijo prvo izkušnjo ločenosti od staršev, mi pa se trudimo, da je ta izkušnja prijetna.( Otroka lahko obravnavaš celostno le, če ga poznaš in imaš čas, da se mu lahko posvetiš, le tako lahko krepiš njegove vrline in mu pomagaš prebroditi  prve težave.)

6. Radi bi vam  predstavili še rdečo nit našega varstva  – to pa je povezanost otroka z naravo. Dejavnosti so vedno vezane na trenutno dogajanje v naravi in otrokovo čutenje teh sprememb. (Skrb za naravo izražamo z ločenim zbiranjem odpadkov in učenjem zavedanja o pomembnosti čiste narave.)

7. Vsi vemo, da so otroci že primarno kreativni in raziskovalni, mi jih pri tem  še dodatno vzpodbujamo in jih učimo kreativnega razmišljanja, predvsem pa poudarjamo originalnost in njihovo edinstvenost, seveda z zavedanjem, da smo vsi eno. Poleg učenja z zgledom  si postavimo vsak mesec za mesečni plan dve do tri vrednoti, primerni za določeni mesec in jih ustvarjalno uresničujemo na razne načine preko igre.

Prisluhnite šepetu intuicije in prisluhnite kaj si želi vaš otrok. Uspeh se začne pri  starših in vsi vemo, da so prvi koraki življenja  posebej občutljivi. Za svojo rast potrebujejo nežnost, ljubezen in toplino, skratka prvi otroški koraki potrebujejo vso pozornost in zaupanje do odraslih, če hočemo, da se iz njih razvijejo zdrave in samozavestne osebnosti. Iz majhnega raste veliko, zato je dobro, da podarimo našim otrokom  tiste možnosti, iz katerih lahko razvijejo spoštovanje do sočloveka in narave ter se učijo spoznavati sebe, že v prvem obdobju svojega razvoja.   

Tekst: Marja Turniški

Vse ostale informacije: www.modriskratek.com 
tel: 040 540 408

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/2007041821180551Domov
Powered By GeekLog