Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20070418202850601
Sorodnost znamenj, hiš in planetov

četrtek, 19. april 2007 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Irena Stopar

Avtorica: Irena Stopar, marec 2007

V moderni astrologiji velja pravilo o sorodnosti med astrološkimi znamenji, hišami in planeti vladarji znamenj. V večini literature je naveden le podatek o sorodnosti med znamenjem, hišo in planetom. Le redko pa boste našli pojasnilo, zakaj tako in kakšna je razlika med posameznimi pojmi.

Vsako znamenje zodiaka (Oven, Bik, Dvojčka, Rak, Lev, Devica, Tehtnica, Škorpijon, Strelec, Kozorog, Vodnar in Ribi) predstavlja popolnoma drugačno energijo kot druga znamenja. Vsako ima svoje značilnosti in način delovanja, ki je pogosto v nasprotju z drugimi znamenji. Znamenje se razteza od 0°-30° in predstavlja pravo malo morje različnih možnosti izražanja osnovne energije. Znamenje obarva tudi način delovanja in lastnosti planeta, ki se nahaja v njem.

Primer: Oven je prvo znamenje zodiaka, ki predstavlja osnovno energijo mladosti, začetka in moči za nov preboj. Po svoji osnovni naravi se Oven ne prilagaja in se ne ozira na druge ljudi, pač pa je predvsem osredotočen nase in na svojo novo nalogo. Za ljudi s poudarjenim znamenjem Oven v karti velja, da jih drugi doživljajo kot samozavestne, egoistične in samozadostne. Oven ni znamenje prilagajanja in odnosov z drugimi (kar predstavlja njemu nasproti ležeče znamenje v naravnem horoskopu – Tehtnica). Ovnova energija mora biti bolj dinamična in celo bolj groba, saj le z diplomacijo običajno precej težko začnemo karkoli novega.

Hiše so najbolj osebne v naši rojstni karti. V času rojstva osebe se že ves dan vsi planeti nahajajo na mestu, kjer bodo postavljeni v trenutku rojstva. Običajno se premakne le še Luna, najhitrejše nebesno telo, ki ga proučujemo med osnovnimi pojmi. Novo bitje čaka le še na znamenje in stopinjo Ascendenta, ki mu bo najbolje omogočila opraviti nalogo, zaradi katere se rojeva. Pri tem je 1. hiša najbolj osebna, je pravzaprav »osebni Oven« osebe, ne glede na to, v katerem znamenju se vrh 1. hiše začne in katero znamenje mu sledi. Prav od znamenja, ki se nahaja na vrhu 1. hiše (ali Ascendentu) in od planetov v 1. hiši je odvisno na kakšen način nas prepoznajo drugi.

Primer: Z močno zastopano 1. hišo celo bolj previdna in običajno bolj tolerantna znamenja postanejo bolj napadalna in bojevita. Oseba je v takšnem primeru veliko bolj osredotočena nase, kot bi bila na prvi pogled, če na Ascendentu vzhaja npr. Tehtnica (znamenje partnerstva, dogovora in diplomacije). Ljudje pogosto menijo, da Ascendent Tehtnica kaže le na prijetne, urejene in neodločne ljudi. Z močno zastopano 1. hišo v tem znamenju znajo prav presenetiti s svojo odločnostjo in sicer netipično neobzirnostjo.


Vsak planet je soroden znamenju, ki mu vlada. Med njima obstaja razlika. Znamenje nosi celotno svojo energijo, planet vladar pa v sebi nosi skoncentrirano energijo znamenja in stopinje, na kateri se nahaja, zato deluje veliko močneje. Še močneje deluje na stopinjah svoje vladavine ter na tistih, na katerih se lahko (preko aspektov) povezuje z drugimi planeti ali pomembnimi točkami horoskopa.

Primer: Planet vladar znamenja Oven je Mars. To je najbolj borben planet, ki odkrito pokaže svoj namen in ima dovolj energije, da želeno uresniči. Ničesar ne skriva, pač pa v svojem bistvu deluje, brez da bi kaj dosti premišljeval o svojem delovanju. Je ozko usmerjen in ga zanima le on sam in tisto, kar si je namenil izboriti.

Če planet Mars povežemo z energijo znamenja Oven in 1. hišo, lahko zelo hitro opazimo sorodnost, s pomočjo katere lahko pojasnimo, zakaj velja pravilo sorodnosti znamenja, hiše in planeta vladarja. Ni pomembno katerega od elementov skupine 1 boste našli poudarjenega v rojstni ali drugi astrološki karti. V povezavi z znamenjem Oven, 1. hišo ali planetom Mars boste vedno našli odgovore o osredotočenosti nase, o odkrivanju novih nalog, o začetnem impulzu in o energiji, ki omogoča delovanje. Na nas je, da razumemo, da oseba s tako poudarjeno karto pač ne more delovati drugače, kot deluje, četudi nam morda njen pristop ali nastop ni všeč.

Opomba:
* Več o znamenjih, hišah in planetih si boste že v kratkem lahko prebrali v moji prvi knjigi iz zbirke ASTROLOGIJA ZA VSAKOGAR I. – Učbenik za osnove astrologije. Podrobneje pa lahko vse osnovne pojme spoznate na tečaju Osnove astrologije Šole astrologije Astro.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20070418202850601Domov
Powered By GeekLog