Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20070416212025756
Iz Sežane - spominska slovesnost v poklon igralki Emi Starc

ponedeljek, 16. april 2007 @ 23:35 CEST

Uporabnik: Sonce

Kosovelov dom se je v torek, 10. aprila poklonil priznani gledališki igralki Emi Starc, ki se je rodila 6. aprila 1901 v Sežani in sklenila svojo življenjsko pot pred 40 leti.

Po pozdravu programskega vodje Kosovelovega doma Aleksandra Peršolje je poznavalec lokalne zgodovine Pavle Skrinjar strnil pričevanja slovenskih igralcev o Starčevi. S svojo osebnostjo, na katero je čas le dodal žlahtno patino, je publiko najbolj pritegnila igralka Ivanka Mežan.

Prav ona je namreč ena redkih še živečih osebnosti iz sveta gledališča, ki je Emo Starc tudi osebno poznala. Sorodenica igralke sežanskih korenine, Tatjana Malec je Starčevi posvetila svojo zadnjo pesniško zbirko Gorečka. Pesmi iz nje je prebrala igralka Nevenka Vrančič in sklenila večer, ki je orisal življenjsko pot igralke: od njenih mladostnih dni do leta 1924, ko je prvič nastopila v Mariboru.

Kasneje je igrala v ljubljanski Drami in se med vojno pridružila partizanom. Leta 1945 pa se je podala v Slovensko gledališče v Trstu in se borila za slovensko besedo, od njega pa se je leta 1959 poslovila z vlogo Starke v Ioneskovih stolih.

Spominskih svečanosti se je udeležila tudi pesnica Danaja s Sončevih pozitivk.


Tatjana Malec v pogovoru s pesnico Danajo, Anica Lončar in dr. Franc Jerkič, ki je podaril slike gledališke igralke Eme Starc Sežani ter Jolka Milič, znana pisateljica, publicistka in prevajalka iz SežaneGledališka igralka Ivanka Mežan, dobitnica Borštnikovega prstana se spominja Eme StarčeveGledališka igralka SNG Nova Gorica Nevenka Vrančič bere pesmi iz Tatjanine pesniške zbirke Gorečka, posvečene Emi StarčeviObčinstvo v Kosovelovem domu


Občinstvo v Kosovelovem domu v Sežani na spominski svečanosti ob 40-letnici smrti Eme Starčeve


Tatjana Malec je Emi Starc posvetila zbirko pesmi


Saša Pavček je lani odgrnila tančico s spominske plošče na rojstni hiši Eme Starc


Ivanka Mežan je ena redkih igralk, ki se še spominjajo Eme StarcTatjana Malec je prejela cvetje


Na sliki je gledališka igralka SNG Nova Gorica Nevenka Vrančič, ki bere pesmi iz Tatjanine zbirke Gorečka


Na sliki sta Ivica Eller, lektorica Gorečke in Tatjana

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20070416212025756Domov
Powered By GeekLog