NE ZAMUDITE  


 Rubrike  

 Zanimivo  


 Bodi obveščen ? 

Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah lahko dobivaš tudi na dom.


Vpiši se ali pošlji email na: info@pozitivke.net.
Sončno pošto tedensko na dom dobiva okoli 2.500 bralcev.


 Ne spreglejte  


 SVET POEZIJE  

Klikni sliko za vstop v svet poezije.


 Aktualno  


 Mesečni koledar  
Dogodki te strani

petek 10-feb
 • Valentinovo v bivši slogi

 • sobota 11-feb
 • Sobotna ustvarjalnica / Počitniška hišica: urejanje okolice

 • torek 14-feb
 • Reka sedmerih imen

 • sreda 15-feb
 • 17. Festival gorniškega filma

 • petek 17-feb
 • Valentinov ples v pionirskem domu

 • sobota 18-feb
 • Pustno vodenje po Vilinskem Homcu

 • torek 28-feb
 • Zimski festival Ljubljana

 •   Več o dogodkih  
  Preglej vse dogodke v tem letu


  Mrežni marketing? Ne, hvala!   
  petek, 6. april 2007 @ 05:02 CEST
  Uporabnik: Nara

  Tukaj sta dva osveščujoča prispevka o pasteh mrežnega marketinga, ki sem ju prevedel že pred časom, šele zdaj pa ju delim s prvimi bralci izven kroga ožjih prijateljev. Če ste imeli, imate ali boste imeli kakršen koli stik z mrežnim marketingom, vsekakor pozorno preberite oba spodnja prispevka ... in ju ponudite v branje še prijateljem!

  DVANAJST TESTOV ZA OVREDNOTENJE "PRILOŽNOSTI" MREŽNEGA MARKETINGA
  Mnogi zagovorniki večnivojskega oz. mrežnega marketinga MLM (Multy-level marketing), tudi takšni, ki ponujajo dobre izdelke, poudarjajo rekrutiranje, preprosto zaradi sistema kompenzacije, ki veliko bolj nagrajuje rekrutiranje kot prodajo. Takšen MLM program je lahko v praksi še vedno piramidni sistem, čeprav vključuje izdelke (temu pravijo PPS - Product-based pyramid sistem). Pomembni piramidni elementi ostajajo del večine MLM programov, tako da imajo sodelujoči zelo malo možnosti za finančni uspeh (večinoma končajo pri izgubah), razen drobnega odstotka na vrhu hierarhije distributerjev.

  Sledi dvanajst testov, ki vam lahko pomagajo, da se izognete potrati lastnega denarja, časa in energije:

  1. TEST PRILOŽNOSTI
  So vas nagovorili predvsem na osnovi dejanske vrednosti in potrebe po izdelkih ali na osnovi "priložnosti"? Če drži slednje, utegne program biti piramidni sistem za bogatenje podjetja in majhne skupine distributerjev nad vami.
  Še dve frazi, ki sta vredni posebne pozornosti, sta "vključevanje na samem začetku" in "lovljenje vala" priložnosti. Ponavadi je velika večina prihodka v teh primerih že v rokah distributerjev-ustanoviteljev v piramidni hierarhiji.

  2. TEST TRŽNE REALNOSTI
  Ali rekrutirani MLM distributerji govorijo o velikem potencialu za rast njihovih programov brez upoštevanja običajne dinamike ponudbe in povpraševanja? Brez ustreznega nadzora lahko vsako tržišče zelo hitro doleti nasičenost - vsaj v umih ljudi.
  Je dovoljenih več ravni distributerjev, kot je potrebno, da bi izdelki prišli do strank? Ali podjetje dovoljuje neskončno rekrutiranje distributerjev v določenem območju, brez ozemeljske zaščite ali drugih ukrepov za preprečitev nasičenja trga? Če to drži, morda kupujete karto za letalo, ki je že odletelo. Na koncu vam bosta morda v rokah ostala samo vreča praznih obljub in brezkoristna vozovnica (ter polna garaža izdelkov, ki jih ne morete prodati).

  3. TEST IZDELKA
  Raziščite ponujene izdelke in se vprašajte:
  Kako verjetno je, da bi lahko izdelke prodajali že zavoljo njihove lastne vrednosti, ne da bi bili vključeni v MLM distribucijski sistem? Če ni na tržišču ničesar primerljivega, ugotovite, zakaj.
  Je MLM podjetje osredotočeno na legitimne izdelke s stvarno vrednostjo za uporabnike, ali pa poudarja trenutne trende, čas in eksotične ali skrivne formule?
  Imajo izdelki dosledno visoko kvaliteto in vam je zagotovljena garancija z možnostjo vračila denarja? Ali obstajajo zanesljive neodvisne raziskave, ki nudijo stvarno podkrepitev raznih trditev v zvezi z izdelkom (npr. o tem, kako je zdrav ali naraven)? Kako hitro obdelajo vaša naročila in vam dostavijo blago? Je datum izdelave in rok uporabe natisnjen na izdelkih, ki so namenjeni porabi, posebej uživanju?

  4. TEST SISTEMA KOMPENZACIJE
  Lahko kot distributer dobro zaslužite glede na vložen čas tudi samo s prodajo izdelkov, ne da bi rekrutirali eno samo osebo? Ali distributerji nad vami, ki niso imeli nič s prodajo, zaslužijo od podjetja enako kot vi, če ne še več (vključno s provizijo in bonusi)?
  Če drži slednje, je poudarek na dobičku od downlineov (ki bi jih morali rekrutirati), ne pa na prodaji izdelkov.
  Vaše šanse za uspeh v takšnem sistemu niso najboljše. Nekaj distributerjev na vrhu piramide bo bogato nagrajenih, večina (tudi 99 odstotkov in več) pod njimi pa bo ostala praznih rok - večina bo celo izgubila denar, če odštejemo stroške in nakupe izdelkov.
  Vprašajte distributerje, ki so v podjetju dva do tri mesece, ali že dobivajo zadovoljiv zaslužek - ko odštejejo operativne stroške in stroške nakupov. Če ne, samo debelijo denarnice svojih uplineov.

  5. TEST RAZPOLOŽLJIVOSTI PODATKOV O VIŠINI PLAČ
  Če se nekdo, ki rekrutira nove distributerje za MLM podjetje, sklicuje na zelo visoke plače distributerjev na vrhu, zaprosite podjetje, da vam razkrije povprečno plačo distributerjev po procentih - od najvišjega 1 %, do drugega najvišjega 1 % itn - da lahko določite svoje možnosti za uspeh. Zaprosite za neto izplačila (potem, ko so odšteti stroški nakupov) za vse distributerje, ki so se kdaj vpisali, vključno s tistimi, ki več niso aktivni. Če vam ne ponudijo teh podatkov, vam ne dajejo uravnovešenih informacij, ki jih potrebujete za zrelo odločitev.
  Ocenite operativne stroške gradnje distribucijske mreže. Vsakdo, ki se resno loti gradnje MLM posla, bo precej denarja porabil za telefonske klice, potovanja, vzorce, prodajne materiale, pisarniški material, poštnino, tisk, razmnoževanje in (če se prijatelji in sorodniki ne odzovejo) za propagando. Večina distributerjev konec koncev porabi več denarja za nakup izdelkov in operativne stroške, kot ga zaslužijo. Najboljši vir podatkov o izdatkih so bivši distributerji, ne pa aktivni distributerji, saj ti marsikdaj sami sebi zanikajo, koliko dejansko trošijo za MLM posel.
  Če manj kot 1 % distributerjev zasluži ekvivalent minimalne plače za svoj vloženi čas in trud (potem ko odštejejo vse stroške in nakupe MLM izdelkov), se raje odločite denar, čas in energijo vlagati v bolj profitabilne posle. (Nekateri raziskovalci MLM poslov, ocenjujejo, da v večini mrežnih marketingov manj kot 1 % distributerjev sploh pride do zaslužka.)
  Še en test profitabilnosti MLM distributorskega sistema je, da zaprosite človeka, ki vas hoče rekrutirati, naj vam pokaže svoje lanskoletno davčno poročilo. Zelo redko so distributerji pripravljeni odkrito govoriti o točnem zaslužku v mrežnem marketingu in davkih.

  6. TEST "PLAČAJ, DA LAHKO IGRAŠ"
  Pozanimajte se, kako visoka pričakovanja ima podjetje od vas glede nakupov, uslug, šolanja itn. v določenem časovnem obdobju, če želite biti resen sodelavec. Z drugimi besedami: koliko vas bo stalo, da se boste lahko šli to igro. Naj vas ne preslepi preprosta prošnja za majhen vpisni znesek, saj mu bo kmalu sledila neskončna veriga vabil ob popustih, obvestil o bonus ravneh za višje plačilne stopnje, seminarjih, plačljivih izobraževalnih programih.
  Zahteva (ali pa odločen predlog), da se v določenem obdobju z nakupom večje količine izdelkov kvalificirate za višje bonus ravni zaslužka ali popuste pri nakupih, je eno od znamenj piramidnega sistema, ki temelji na izdelkih (PPS). Po mnogih mesecih ali celo letih neuspešnih prizadevanj mnogi distributerji končajo z garažo polno izdelkov. Postopoma se zavejo, da so z nakupi nepotrebnih izdelkov zgolj vlagali v piramidno shemo.

  7. TEST CENE
  So veleprodajne cene dovolj nizke, da vam omogočajo spoštljiv zaslužek, tudi če se odločite za "razprodajo" po ceni, ki je konkurenčna podobnim izdelkom, ki so na voljo prek drugih virov? Ali pa so maloprodajne cene tako visoke, da pride za konkreten zaslužek v poštev le prodaja na veliko?
  Če MLM izdelek stane 40 $, primerljiv izdelek pa stane 20 $, potem je 20 $ viška piramidni del cene, ki odteče k distributerjem na vrhu piramide.

  8. TEST ZLATEGA PRAVILA
  Največje sanje vsakega distributerja so, da bi mu uspelo vpisati downlinea, ki bi mu zagotovil dovolj zaslužka, da mu več ne bi bilo treba delati - s tem bi dobil "časovno svobodo" in bi lahko živel od prizadevanj drugih.
  Če vam oseba, ki vas poskuša rekrutirati, zatrdi, da vam po krajšem obdobju trdega dela ne bo več treba delati, jo vprašajte, kolikšen odstotek vrhnjih distributerjev ni več dejavnih v podjetju in se nikoli ne udeležuje poslovnih srečanj.
  Vprašajte starejše distributerje, kdaj so si nazadnje privoščili daljši dopust. So to lahko naredili brez večjih izgub, ker v tem času niso skrbeli za svoje downline? Je kateri koli od njih prenehal z aktivno gradnjo mreže ali zmanjšal svoja prizadevanja, ne da bi doživel manjše ali večje finančne izgube?
  Še najbolje pa je, če osebo, ki vas hoče rekrutirati, zaprosite za izpisek njegovih uplineov in downlineov. Povežite se z distributerji več ravni nad in pod njim in jih vprašajte, ali je kateri koli dosegel obljubljeno "časovno svobodo". In če poznate partnerja kakšnega od distributerjev, ga vprašajte, ali so se zaradi udeležbe v MLM poslu doma pojavile kakršne koli težave (zaradi vsiljivih telefonskih klicev, daljših obiskov na domu, zapostavljanja družinskih in drugih dolžnosti.)

  9. TEST POŠTENOSTI
  Je distributer ovinkaril ali pa je bil neposreden, ko vas je vabil k poslu? Je možno izdelek in "priložnost" prodati brez napihnjenih trditev glede izdelka in zaslužka? Prosite, da vam dodobra utemelji vsako svojo izjavo.
  Če ugotovite, da resnico pogosto popači, je zelo možno, da rekrutiranje poteka pod vplivom vedno večjega podpihovanja. Če sicer pošteni ljudje podležejo potrebi, da pretiravajo pri raznih trditvah, da bi le prodali izdelek in program, boste morda tudi sami pristali pri enakem početju.

  10. TEST KREDIBILNOSTI
  Mnogi MLM distributerji, ki s svojo osebnostjo in uspehom ne vzbujajo spoštovanja, se sklicujejo na uspehe in značaj drugih, udeleženih v "priložnosti". Če se take reference veliko uporabljajo, pazite. Sklicevanja na druge so lahko zelo zavajajoča.

  11. TEST PODPORE
  Ali podjetje nudi ustrezno infrastrukturno podporo, da pokrije eksplozijo povpraševanja po izdelkih?
  Vam bo upline na voljo, ko ga boste potrebovali ali pa je že znan po tem, da prestopi na drugo ladjo, takoj ko se ponudi naslednja MLM priložnost?
  So konference, izobraževalni programi, kasete, videokasete ... brezplačni (kot drugod v primeru programov, ki jih sponzorirajo podjetja), ali pa morate zanje plačevati - kar je samo še en vir dohodka za podjetje in upline?

  12. ZADNJA BESEDA
  Če so se vam zdeli podatki s tega letaka koristni, kar se tiče odločitve glede udeležbe pri MLM, lahko naredite prijateljem in sorodnikom uslugo, če te informacije podelite z vsaj petimi od njih ter jim namignete, da jih sami podelijo s še petimi itn.

  Za osveščanje potrošnikov o problematiki mrežnega marketinga skrbi strokovno urejena spletna stran http://www.whatisgood.com/docs/index.htm, na kateri najdete še več uravnoteženih in z raziskavami podprtih člankov o MLM.

  Dr. John Taylor, Inštitut za osveščanje potrošnikov
  Prevedel in priredil: Nara Petrovič

  (izvirnik je na http://www.whatisgood.com/nwm/NWM12tests.htm)  DESET STVARI
  KI SEM SE JIH NAUČIL V DESETIH LETIH
  RAZISKAV MREŽNIH MARKETINGOV


  Zaključke, ki sledijo, podpirajo rigorozne neodvisne raziskave. Analize in sklepi niso zgolj mnenja, saj jih podkrepljujejo:

  - obsežne primerjalne študije o MLM kompenzacijskih planih in alternativnih poslovnih modelih z namenom razčistiti razliko med njimi
  - pogovori in povratne informacije od več tisoč aktivnih in bivših MLM distributerjev v pestri paleti MLM programov
  - pogovori z najvišjimi strokovnjaki za to področje
  - raziskave stotin davčnih strokovnjakov iz regij z visoko aktivnimi MLM programi, v katerih so predstavljene tisoče davčnih poročil
  - zapisi s sodnih primerov, povezanih z MLM posli
  - ankete med potrošniki o MLM udeležbi
  - ankete s predsedniki vodilnih MLM podjetij
  - zasebne in javne objave finančnih podatkov o MLM podjetjih
  - komunikacija z zakonskimi uradniki na vseh ravneh
  - neposredna izkušnja s pomembnimi MLM podjetji


  1. MLM PROGRAMI SO NAVIDEZ NEDOLŽNI, TODA V VEČINI PRIMEROV PRINAŠAJO RAVNI IZGUBE NAD 99 % "Multilevel marketing" (MLM ali mrežni marketing) nagovarja ranljive potrošnike, ki bi radi bolje zaživeli. Pritegne jih z navidez nizkimi pristopnimi stroški, občutkom pripadnosti skupini z enotnim ciljem, hvaljenjem izdelkov, ki naj bi imeli skorajda čarobna svojstva, obljubami o "postranskem" zaslužku ali možnosti zgodnje upokojitve. MLM je pogosto zahrbten zaradi navidezne nedolžnosti, hkrati pa je poguben za skoraj vse udeležene, saj veliko večino stane precej več denarja (in časa), kot ga v skupnem seštevku iztržijo. Izgube (večinoma zaradi nakupov neuporabljenih izdelkov) so za mnoge udeležene resda minimalne, toda v mnogih primerih prinašajo veliko škodo: visoke dolgove, prisilne izselitve, potrate kariere, bankrote. Med ostalimi posledicami so: pretirana osredotočenost na materializem, zloraba globokih prijateljstev, obsesiven fokus na MLM posel, ki lahko okrne samospoštovanje ali prispeva k ločitvi.
  Večina udeležencev v MLM poslu ne išče "priložnosti", ampak jih pač rekrutira nekdo od bližnjih. Tak posel se prodaja kot zakonita dejavnost na domu, s katero lahko zaslužite nekaj "dodatnega denarja" za plačilo položnic ali dobrodelne namene ipd. Resnica je povsem drugačna. S spodbujanjem gradnje neskončne verige distributerjev na končno velikem trgu je že matematično velika večina udeleženih obsojena na finančno izgubo. Stopnja izgube v MLM programih, ki v prvi vrsti poudarjajo rekrutiranje, je približno 99,9 %, kar pomeni, da je 999 od 1000 udeleženih na izgubi! Verjetnost za uspeh je celo nižja kot v piramidnih sistemih, ki niso podprti z izdelki; nižja je celo kot pri večini iger v igralnicah na srečo. V svetovnem merilu milijoni MLM distributerjev zapravijo skupno na desetine milijard dolarjev letno.

  2. SKORAJ VSI MLM PROGRAMI TEMELJIJO NA REKRUTIRANJU OZ. SO PIRAMIDNI SISTEMI
  Večino MLM programov lahko uvrstimo med t. i. "piramidne sisteme, ki temeljijo na izdelkih" oz. "rekrutne MLM sisteme", saj uspevajo zaradi rekrutiranja novih "distributerjev", ki pa so dejansko le njihove stranke. Izraz "rekrutni MLM" ali na kratko "MLM" se nanaša na sheme, za katere je značilna večnivojska neskončna veriga rekrutiranih distributerjev, ki so primarne stranke.
  Rekrutne MLM programe označuje naslednjih pet "rdečih zastavic":

  * rekrutiranje udeležencev je neomejeno v neskončni verigi pooblaščenih in motiviranih rekruterjev, ki rekrutirajo nove rekrute
  * napredek v hierarhiji "distributerjev" se dosega z rekrutiranjem in ne z imenovanjem * "distributerje" podjetje spodbuja k vedno novim nakupom, da bi se kvalificirali za provizije in napredovanje v poslu ("plačaj, da se lahko greš našo igro")
  * podjetje plačuje provizije in/ali bonuse več kot petim nivojem "distributerjev"
  * pri vsaki prodaji je izplačilo vsem uplinom enako ali celo višje kot izplačilo osebi, ki je prodala blago; to poraja neprimerno spodbudo k vedno večjemu rekrutiranju namesto k direktni prodaji izdelkov

  OPOZORILO: če v kompenzacijskem planu MLM programa zasledite teh 5 zastavic, bi bilo modro, če se ga ognete kot kuge, ne glede na to, kako izjemne izdelke ponuja ali kako "izjemni" ljudje ga podpirajo in vodijo.

  3. POŠTEN IN DONOSEN "MALOPRODAJNI MLM" SPLOH NE BI IZGLEDAL KOT TIPIČEN MLM
  Razumljivo je, da je možno ustvariti MLM program, ki je hkrati pošten in zakonit. Na primer, poudarek na direktni prodaji bi odseval v planu kompenzacije, po katerem bi podjetje večino provizij (več kot 50 %) izplačevalo distributerjem, ki neposredno prodajajo izdelke. Presežne provizije bi izplačevali največ trem do štirim ravnem v upline liniji, pri čemer bi vsak od njih dobil zelo nizek odstotek (največ 3-6 %) od prometa neposrednih prodajalcev takoj pod njimi. Za provizije ali napredovanje se od distributerjev ne bi zahtevalo (ali se jih priganjalo), da se kvalificirajo za provizije ali napredovanje.

  4. TUDI VODILNI MLM PROGRAMI SO, ČE JIH PRAVILNO RAZUMEMO, ZELO VERJETNO GOLJUFIVI IN TEHNIČNO NEZAKONITI
  Skoraj vsi MLM programi so sami po sebi goljufive sheme za neskončno rekrutacijo, ki obljubljajo zajeten in trajen zaslužek, dejansko pa večino udeleženih vodijo k izgubi. Le manjše število tistih na vrhu ima velikanske zaslužke od nakupov donwlineov, ki si kopičijo izdelke, da bi lahko sodelovali v igri. S tega stališča bi poslu lahko rekli kraja z zavajajočimi podatki.
  Investitorji v MLM podjetja, ki so prisotna na javnem trgu, bi se gotovo razburili, če bi vedeli, da je v njihovem MLM podjetju le nekaj dejanskih kupcev (če je sploh kakšen) in da je uspeh podjetja odvisen od mrežnih distributerjev, ki v 99,9 % primerov izgubijo denar.

  5. ŽRTVE MLM ZLORAB LE REDKO VLOŽIJO PRITOŽBE, KAR PROBLEM ŠE POGLABLJA
  Ko gre za udejanjanje zakonskih predpisov, podmažejo najprej kolešček, ki cvili. Torej je primanjkljaj glasnega pritoževanja javnosti poglavitni razlog, da proti goljufivim MLM programom ne stečejo uradne obtožbe. Celo tisti, ki so pretrpeli velike izgube, se le redko pritožijo na policijo ali sodišče zaradi pogojenosti, da same sebe obsojajo za "neuspeh". Ne pritožijo se tudi zato, ker se bojijo posledic za uplinea, ki je morda njihov bližnji prijatelj ali sorodnik. Prav tako se bojijo posledic poročanja o goljufiji, saj so sami nekoč na enak način goljufali druge, čeprav iz nevednosti. Zaradi zelo redkih pritožb organi za uveljavljanje zakona ne čutijo nobenega pritiska, da bi ukrepali proti MLM programom. In ker zakonski organi ne ukrepajo proti goljufivemu MLM-u, potencialni rekruti domnevajo, da je gotovo legalen.

  6. ZAKONSKI ORGANI IMAJO PREMALO VOLJE IN SREDSTEV, DA BI REGULIRALI MLM PROGRAME IN TAKO ZAŠČITILI POTROŠNIKE
  Zakonski organi - z nekaj izjemami - redko ukrepajo proti neštetim kršitvam zakonov. Uradniki imajo navadno čez glavo raznih primerov, med katerimi so redki tako zapleteni, kot so primeri MLM sistemov. Uradniki pogosto trdo delajo veliko ur, toda manjka jim sredstev, s katerimi bi se lahko zoperstavili mrežnim shemam; eden od pomembnih uradnikov v zakonskih pisarnah mi je povedal, da bi za te primere potrebovali 20 krat več virov kot za običajne primere, s katerimi se ukvarjajo. Prav tako le redki nadzorniki razumejo goljufije, ki jih obsegajo kompleksni kompenzacijski plani MLM programov, saj jih zakriva izjemna kompleksnost. Zakonski organi torej ne bodo ukrepali če ne bodo dobili zadostnega števila pritožb od potrošnikov - kar pa se redko zgodi, še posebej v primeru uveljavljenih MLM-ov.
  Državni zakoni so pogosto šibki in nekonsistentni; ker MLM programi presegajo pravosodne meje, jih pristojni na določenem področju le stežka obvladajo. Ponekod je zakonodaja pod vplivom lobijev Združenja za direktno prodajo (DSA - Direct Selling Association, ki deluje kot vzvod MLM industrije), zato izdaja "izboljšane" zakone proti piramidnim shemam, ki pa izključujejo piramidne sisteme, temelječe na izdelkih. Neosveščeni zakonodajalci so marsikje sprejeli takšne zakone. Tako nekatere najškodljivejše od vseh piramidnih shem (tiste z najvišjimi stopnjami izgube) niso preganjane, druge, komaj škodljive, pa so včasih deležne visokih kazni. Mnoge velika MLM podjetja, ki v ZDA vedno teže prepričajo potrošnike, so našla nove "stranke" v Aziji in drugih delih sveta, kjer so ljudje zelo ranljivi za rekrutiranje. Rekrutni MLM programi začnejo vpisovati nove ljudi v novih državah, da bi preživeli in rasli.
  Uradniki v drugih državah se nič bolje ne spoznajo na to področje kot uradniki v ZDA. Pravzaprav so se trgovski zastopniki ZDA uklonili pritisku DSA, da dovoli širjenje MLM programov (pod krinko direktne prodaje) v druge države. Posledično milijoni nič hudega slutečih žrtev trpi milijarde dolarjev izgub zaradi teh podjetij, s sedežem v Ameriki. Tovrstno ropanje držav, od katerih smo se trudili dobiti naklonjenost, bo neizogibno imelo neugodne posledice na vzajemne odnose z njimi.
  V vsem skupaj je ena svetla točka, ki uravnoveša neaktivnost zakonskih organov. Mnogi, ki so kdaj pristopili k MLM-u, in njihovi bližnji, so bili priče zadosti škodljivim posledicam udeležbe v MLM sistemih, zato so postali imuni na vabila k vpisu. Nekatere od žrtev so odprle spletne strani, na katerih opozarjajo druge na škodo, ki jih delajo razni sistemi. Vsakdo, ki sede pred računalnik in odprtega uma razišče vire na internetu, se najverjetneje ne bo priključil MLM programu, ne glede na to, kako v njegovem okolju delujejo zakonski organi.

  7. LJUDJE, KI PROMOVIRAJO MLM SISTEM, GOLJUFIJO RACIONALIZIRAJO
  Videl sem zastopnike MLM podjetij, ki so imeli zelo prebrisane racionalizacije za to, kar počnejo. Tisti, s katerimi sem komuniciral, so pokazali ekstremno raven zanikanja škode, ki jo dela njihov MLM program. Stik imajo v glavnem samo s tistimi na vrhu rekrutnih piramid in se ne zavedajo razsežnosti škode tistim, ki so niže v hierarhiji; med njimi velika večina samo izgubi denar, se izpiše in na koncu ni o njih ne duha ne sluha.
  Kdor promovira MLM sistem, mora stvari predstavljati popačeno, da bi preživel in napredoval. Slepljenje drugih in sebe postane življenjski slog. Če bi bile splošno znane absurdno nizke možnosti za uspeh, bi se ti programi sesuli kot hišica iz kart. Kdo bi se pridružil programu, v katerem le eden od tisoč udeleženih nekaj zasluži - potem ko odštejemo vse stroške, vključno s pomočjo drugim pri nakupih in prodaji ter z nakupi od podjetja, da bi se kvalificirali za provizije in napredovanje v mrežni shemi?
  Poučeno zakonsko osebje in aktivisti, ki se zavzemajo za osveščanje potrošnikov, so pri MLM "pravovernikih" opazili nianse religioznega in celo kultnega vedenja. Steven Hasan, strokovnjak za kulte, ustanovitelj Centra za svobodo duha (Resource Center for Freedom of Mind), svetovalec in pisatelj vidi v mnogih mrežnih marketingih destruktivne poteze, ki so značilne za kulte.
  Pisal sem že o vplivu MLM programov na člane mlajših cerkva Jezusa Kristusa. Pripadniki teh cerkva so posebej dovzetni za mrežne sheme, delno tudi zaradi trdnega medsebojnega zaupanja, ki ga gradijo v svojih vrstah.

  8. ZLOBNEŽ V MLM-U JE KOMPENZACIJSKI PLAN ALI "SISTEMSKA PREVARA"
  Težko bi izpostavili posameznike kot malopridneže, saj glavni vzrok MLM prevar niso ne vodje ne izdelki, ki jih prodajajo, temveč kompenzacijski sistem, ki nagrajuje neskončno verižno rekrutacijo "distributerjev" kot primarnih strank. Zato bi temu lahko rekli "sistemska prevara".
  MLM je popolna sleparska igra. Mnogi, ki širijo mrežno shemo so tudi sami žrtve, ki konec koncev ostanejo brez denarja in odstopijo. Kvečjemu pokrijejo svoje (pogosto precejšnje) izgube. Ker se le redko pritožijo oblastem, se igra nadaljuje.

  9. ČEPRAV SO MLM PROGRAMI VEČINOMA ZVIJAČE, SO LAHKO IZJEMNO VZDRŽLJIVI IN SE CELO USPEŠNO ŠIRIJO V DRUGE DRŽAVE
  Če so MLM programi v veliki večini zgolj zakrinkane piramidne sheme ali sheme neskončnega rekrutiranja, bi si človek mislil, da se bodo hitro sesedle same od sebe. Toda rekrutni MLM-i so najbolj vzdržljivi od vseh piramidnih sistemov. Kompleksni kompenzacijski plani zasenčijo prevaro, tako da se lahko le zelo tankočuten analitik prebije skozi labirint goljufij. Zato lahko ti programi masovno zavajajo ljudi, ne da bi jih oblast prepoznala ali preprečila.
  Kot je bilo pojasnjeno pri točki 6, se vodilni distributerji, ko je določeno območje izčrpano, odpravijo drugam. Novi rekruti navadno izvedo, da se prava priložnost skriva v tej in tej državi, ki predstavlja svež trg. Ko se zasiti celoten svetovni trg in začne posel drseti navzdol, podjetje odpre nov oddelek z izdelki in krog se spet začne od začetka. Amway je to, denimo, storil z svojimi oddelki Quixtar, Nu Skin, Big Planet in Pharmanex. Tako se trpežni MLM-i razvijejo v t.i. ponzi-sheme, v katerih imajo zgodnji investitorji dobiček od investicij novih rekrutov.

  10. KOMPENZACIJSKI PLANI V MLM SISTEMIH BOLJ NAGRAJUJEJO REKRUTIRANJE KOT DIREKTNO PRODAJO Združenje DSA (Direct Selling Association), nad katerim prevladuje MLM industrija in zato promovira MLM cilje, opredeljuje direktno prodajo kot "osebno prodajo potrošnega izdelka ali usluge izven fiksnega prodajnega mesta." Na podlagi te definicije MLM-i trdijo, da so programi direktne prodaje. Toda definicija ne opredeljuje, kateri programi direktne prodaje NISO zakonski.

  Zakonski programi direktne prodaje ne:

  1. rekrutirajo članov v neskončni verigi distributerjev
  2. opredeljujejo napredka po rekrutiranju, ampak po imenovanju
  3. terjajo energičnega spodbujanja, da bi se nakupi nadaljevali in da bi se člani kvalificirali za provizije in napredovanje v shemi
  4. izplačujejo odstotkov od prodaje več nivojem managerjev, kot je funkcionalno upravičeno (večina podjetij je ugotovila, da za celotne države zadostujejo štirje nivoji prodajnih managerjev)
  5. spodbujajo energično članov k čim večjemu rekrutiranju, hkrati pa nezadostno k prodaji izdelkov dejanskim strankam. V skoraj vseh MLM programih je izven mreže "distributerjev" izredno malo dejanskih strank.

  Prepričan sem, da se bo vsak razumen človek, ki je pripravljen odprtega uma preveriti vse dokaze, strinjal z navedenimi zaključki. Kogar zanima resna raziskava, se lahko za dodatna poročila in podatke obrne na avtorja (jonmtaylor@juno.com).


  V besedilo, ki ste ga prebrali, je vloženih deset let raziskav avtorja (in dobrih deset ur prevajalčevega dela). S tem, ko ste se seznanili z navedenimi informacijami, si boste morda prihranili izgube več stotin ali celo tisoč evrov. Če cenite naš trud pri osveščanju javnosti, prosim podelite te liste s petimi prijatelji. Zaprosite njih, da jih podelijo še s petimi itn. Tako ste lahko člen v neskončni verigi širjenja resnice.

  Dr. John Taylor, Inštitut za osveščanje potrošnikov
  Prevedel in priredil: Nara Petrovič

  (izvirnik je na http://www.mlm-thetruth.com/top%2010%20things%20I%20learned.htm)


  Dodatne podatke v angleščini najdete na http://www.whatisgood.com/nwm.

  Nekaj analitičnih orodij dr. Taylorja najdete tudi na http://www.pyramidschemealert.org/ (pod "resources" in potem "analytical tools")


  (c) 2004 John M. Taylor, Ph.D

    
   
  | More
  Sorodne povezave
 • http://www.whatisgood.c...
 • http://www.whatisgood.c...
 • jonmtaylor@juno.com
 • http://www.mlm-thetruth...
 • http://www.whatisgood.c...
 • http://www.pyramidschem...
 • Več od avtorja Nara
 • Več s področja * Poučna (spo)znanja, znanost

 • Dodatne možnosti
 • Pošlji članek prijatelju po e-pošti
 • Za tisk prijazna stran
 • Slabovidnim prijazna stran

 • Mrežni marketing? Ne, hvala! | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
   

  Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Avtorji spletne strani na komentarje obiskovalcev nimamo nobenega vpliva.


  Na vrh (začetne) strani
   Copyright © 2023 www.pozitivke.net
   Vsa naša koda pripada vam.
  Powered By GeekLog 
  Page created in 2,80 seconds