Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20070106204640431
Znanstveniki za hibridne zarodke, javnost ogorčena

sobota, 6. januar 2007 @ 20:46 CET

Uporabnik: Pozitivke

Angleški znanstveniki načrtujejo mešanje človeških in živalskih celic v raziskovalne namene. Kljub temu, da bi s pomočjo hibridnih zarodkov morda našli zdravila za vrsto degenerativnih bolezni, pa je novica v javnosti naletela na ogorčene odmeve.

Nasprotniki menijo, da so takšna raziskovanja neetična in da se znanstveniki igrajo z naravo, poroča Večernji list. Britanska vlada jim je prisluhnila in odboru HFEA, ki izdaja licence za raziskovanje zarodkov, predlagala, da ne odobri nadaljnjih raziskav. Odbor je objavil, da še ni rešeno vprašanje, ali je takšno kontroverzno raziskovanje dopustno po veljavnih zakonih in ali sploh lahko da dovoljenje za raziskave.

Ustvarjanje človeško-živalskih zarodkov so znanstveniki predlagali zato, ker je za raziskovanje izvornih celic dostopnih premalo človeških jajčec, poleg tega pa mešanje celic daje boljše rezultate. Preučevanje izvornih celic iz zarodkov, ki se lahko spremenijo v vse vrste tkiva, bi lahko pripeljalo do razumevanja ali celo do zdravil za številne bolezni, med njimi tudi za Alzheimerjevo.
www.dnevnik.si

2 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20070106204640431Domov
Powered By GeekLog