Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20070101130344158
Utrjujmo velike pisane črke

ponedeljek, 1. januar 2007 @ 13:03 CET

Uporabnik: Ljuba

Pri spoznavanju velikih pisanih črk so učiteljice pogosto v zadregi, kaj dati učencem za nalogo, da bodo nove črke res lahko čim pogosteje zapisovali, in jih tako utrjevali, kajti tovrstnih teksov ni ravno v (pre)obilju.
Pa sem (predvsem sama zase) sestavila nekakšen "učbenik" z obilico primerov prepisov za utrjevanje velikih pisanih črk, zelo primernih za samostojno domače delo učencev.
Morda bodo tudi kakšni učiteljici (ali kakšni skrbni mamici) prišli prav!

Črki C,Č:
Ciril kupuje igrače. Čudovite so. Cilki bi kupil punčko. Čenči bi kupil žogo. Cene so visoke, zato na koncu Ciril ne kupi ničesar.

Črki O,V:
Olga je gospodinja. Od jutra do večera skrbi za družino. Oton hodi že v šolo. Verica je še dojenček. Ves dan samo je in spi. Včasih tudi joče. Olga jo takrat vzame v naročje. Objame jo. Verica se takoj pomiri.
--------------------

Očka je Otonu in Valentinu kupil kolo. Včasih se vozi z njim Oto, včasih pa Valentin.
Včeraj pa sta se sprla. Oto ni hotel kolesa odstopiti Valentinu. Očka jima je kolo vzel. V kleti bo počakalo, da se nehata prepirati.

Črki S,Š:
Štefka in Špela se igrata v peskovniku. Skupaj zidata grad. Stojan zleze na drevo. Sedi na veji in se guga. Smeje se na ves glas. Še malo - in neprevidni Stojan sedi točno v sredini peščenega gradu. Štefka in Špela jočeta.
--------------------
Šivilja Simona šiva obleko za Špelco. S škarjami reže blago. S šivalnim strojem obleko sešije. Še enkrat jo pomerita, in obleka je nato kmalu narejena. Sošolki Sonja in Štefka jo občudujeta.

Črki I, U:
Urban in Izidor paseta ovce. Imata jih osem. Izidorjevim ovcam je ime Iza, Iča, Izolda in Ilija.
Urban pa ima Uršo, Utvo, Uško in ovna Ulija.
Ubogljivo jima sledijo. Uhaja jima samo oven Uli. Urban in Izidor ga brž privedeta nazaj.
--------------------
Ulica je polna otrok. Učijo se o prometu. Učiteljica razlaga prometne znake. Ida jih pozna že veliko. Učenec Igor ne posluša učiteljice. Igra se s kamni in jih brca. Učiteljica ga opozori. Igral se bo raje doma. Ulica je prenevarna!

Črki E,L:
Letos smo šli na izlet v Ljubljano. Lepo in veliko mesto je. Lahko se izgubiš v njem, če ne paziš.
Eva in Emilija sta prvič v Ljubljani. Ljudje hitijo po ulicah. Le kam se jim tako mudi?
Evgen gleda v Ljubljanico. "Ej, pazi Evgen!" ga opozori Edvina. "Lahko padeš v vodo!"
--------------------
Elica rada hodi v šolo. Likovni pouk ima najraje. Letos izdelujejo lepljenke. Lani so risali stripe. Enega je narisala za učiteljico Ljubo. Lepo se ji je zahvalila. Letošnjo lepljenko pa bo Elica podarila prijateljici Emi.

Črki H,K:
Karel stanuje v Kranju. Hodi v drugi razred. Huduje se na napise po zidovih: Kdor to bere, je osel; Kjer se osel valja, tam dlako pusti; Klemen ljubi Hildo, itd.. Karel si misli:"Kdor piše po zidovih, je pacek!"
--------------------
Sestavi vprašalne povedi z vprašalnicami:
Kaj? Kje? Kako? Kdaj? Koliko? Kakšen? Kateri? Kdo?

Črki T,F:
Teta Tanja je obiskala nečaka Feliksa. Fantek se je tete zelo razveselil. Tanja mu je prinesla torto za rojstni dan. Feliks jo je razdelil prijateljem Francu, Tilnu, Timoteju in Tomažu. Fantastična je bila! Teta Tanja, hvala!
--------------------
Fotograf Filip rad potuje. Ta teden bo odpotoval v Francijo. Fotografiral bo Eiflov stolp. Tega se že zelo veseli. Iz Francije bo odpotoval na Finsko. Tam še ni bil. Finska je dežela snega, zato bo moral Filip vzeti s seboj še smuči.

Črki Z,Ž:
Zima je že tu. Zjutraj zmrzuje. Zebe nas. Že naletavajo prve snežinke. Zdenka in Žana se sankata. Žiga se raje smuča. Za hišo otroci delajo sneženega moža. Za nos mu dajo korenček. Zelo smešen je. Zajček mu ponoči korenček ukrade.
--------------------
Zofka in Živka sta dvojčici. Zelo se imata radi. Žalostni sta, kadar nista skupaj. Živita v bloku. Zabavata se s psičkom Žužujem in z muco Žmuco. Zdenka iz sosednjega bloka je njuna najboljša prijateljica. Z njo se najraje igrata.

Črki P,B:
Blaž hodi v prvi razred. Babica ga vsako jutro pripelje v šolo. Blažev najljubši sošolec je Peter. Popoldne se skupaj učita. Pišeta domače naloge in računata. Potem se igrata. Babica jima vedno postreže z vročo čokolado.
--------------------
Blizu Brankine hiše je gozd. Borovnic in jagod je tu obilo. Poleti jih otroci radi nabirajo. Polono pa je v gozdu strah. Prestrašeno se ozira naokrog. Boji se celo ptic in metuljev. Branka se ji smeje, Polona pa pravi:"Previdnost je mati modrosti!" Prav ima!

Črki R,D:
Rudi je praznoval rojstni dan. Dedek mu je podaril kolo. Darilo je čakalo Rudija v veži. Dolgo si ga je že želel. Danes pa ga je končno dočakal. Resnično ga je bil vesel. Dedku se je lepo zahvalil. Dedek pa se je samo smehljal. Razumel je Rudijevo navdušenje.
--------------------
Dva dečka, Robert in Rok, se igrata v peskovniku. Rada zidata gradove in garaže. Roke imata umazane od mokre mivke. Danes sta zgradila avtocesto. Dirkata po njej z avtomobilčki. Robert je prehitel Roka za dve dolžini avtomobila.

Črke M,N,A:
Med odmorom je zabavno. Malicamo in poslušamo šolski radio. Nato se pripravimo na naslednjo uro. Nekaj časa se lahko tudi igramo. Anka in Alenka si podajata teniško žogico. Marjanca ponavlja učno snov. Nastja in Milena sta rediteljici, zato brišeta tablo. Marjan, Aleš in Aljoša pa se najraje pogovarjajo. Njihovo zanimanje seveda velja avtomobilom in športu.
--------------------
Naša učiteljica Martina je stroga. Neprestano nas opozarja:"Ne gugajte se na stolu! Ali bi lahko utihnili, prosim! Ali ste se naučili pesmico? Napišite nalogo brez napak, če se da! Ničesar se nisi naučila, Marta! Nadaljuj z branjem, Anže!"
A našo učiteljico imamo vseeno zelo radi. Mnogo koristnega nas je naučila.

Črki J,G:
Grušo boli zob. Jože si je potolkel koleno. Goran se je zaletel v vrata. Glavo ima polno bušk. Janja se je udarila v nos. Joče. Jaka jo tolaži. Govori ji:"Je že vse v redu. Glavno je, da smo vsi živi in zdravi!"
--------------------
Tvori povedi iz besed:
Jesenice, Gorenjska, Grčija, Jošt, Gorazd, Gašper, Japonska, Jolanda!

Ljuba Žerovc

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20070101130344158Domov
Powered By GeekLog