Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20061224231656624
Dvoglavi zmaj je živel!

ponedeljek, 25. december 2006 @ 05:01 CET

Uporabnik: Pozitivke

Na Kitajskem so odkrili v pravem fosilskem gnezdu med drugim našli tudi ostanke dvoglavega zmaja, ki naj bi po ugotovitvah paleontologov živel pred 145 milijoni let.

Dr. Eric Buffetaut iz pariškega nacionalnega znanstvenega raziskovalnega centra je povedal, da gre za mutacijo, imenovano bifurkacija. Mutacije pri plazilcih so sicer dobro raziskane, o dvoglavih kuščarjih in kačah so pisali tudi že v antiki, omenjeni fosil pa je prvi najdeni primer.

Najdeno bitje naj bi izhajalo iz roda plazilcev, malo pa naj bi bili podobni tudi krokodilom. V vodi in na kopnem živeči plazilci so se svojo hrano lovili v vodi in v močvirnatih predelih. Znastveniki pravijo, da naj bi najdeni dvoglavi plazilec lahko zrasel do enega metra, najdeni primerek pa je bil velik le sedem centimetrov, zato domnevajo, da je šlo za mladiča, ki je umrl kmalu po skotitvi ali da se je celo skotil mrtev.

Dr. Buffetaut je še povedal, da dvoglava bitja običajno živijo zelo kratek čas, glavni razlog za to pa naj bi bili dvojni možgani. Ker obe glavi mislita individualno, dvoglave živali težje preživijo. Poznan je tudi primer dvoglave kače, kjer je ena glava odgriznila drugo.
wwwidnevnik.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20061224231656624Domov
Powered By GeekLog