Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20061219171654873
Predstavljamo vam brezplačno brošuro

torek, 26. december 2006 @ 05:01 CET

Uporabnik: Pozitivke

Ne jejte mesa!
Zakaj?

Na zemlji živi dvakrat toliko klavne živine kot ljudi!
Za človeško prehrano ubijejo vsako leto po vsem svetu 45 milijard živali. Samo v Nemčiji je bilo leta 2002 ubitih 490.744.200 živali;: 4.300.000 govedi, 44.300.000 svinj, 2.100.000 ovac in koz, 12.600 konj, 367.600.000 pitanih piščancev, 31.300.000 kokoši za juho, 30.800.000 puranov, 13.800.000 rac, 400.000 gosi, 1.600 pegatk. Poleg tega so samo v lovskem letu 2002/2003 uplenili 4.934.838 živali.

Za to ni nobenega inteligentnega razloga! Kajti:
Uživanje mesa je okrutno
Uživanje mesa povzroča bolezni
Uživanje mesa povzroča globalno revščino

Nekaj odlomkov iz brošure:

V svinjskem getu: "Nas, svinje, redijo v velikih skupinah po 80 do 200 živali na mrežnih rešetkah v skoraj stalni temi. Stojimo na luknjičastih tleh brez stelje, kar pogosto povzroča sklepne poškodbe. Producirajo nas kot v tovarni: svinje matere v posebnih boksih umetno oplodijo. Med petnajstmesečno nosečnostjo morajo pri slabotni luči životariti na ozkem prostoru. Ob rojevanju so privezane v posebnih "boksih za rojevanje!" Komajda se lahko premikajo, le vstanejo lahko ter spet ležejo. Tako ni mogoče, da bi skrbele za svoje otroke."

V "kokošjih koncentracijskih taboriščih":"Kokoši nesnice životarimo svoje kratko življenje v halah brez oken, v skupnih kletkah, ki imajo do osem etaž. Dvaindvajset kokoši si deli en kvadratni meter, smrad je neznosen. Že po 14 - 18 mesecih kokošjega koncentracijskega taborišča ne moremo več nesti - in romamo v jušni lonec. Skoraj petina nas ne preživi niti tega leta in pol: umremo zaradi stresa, infekcijskih ali kostnih obolenj itd."

V kravjem zaporu: "Zaprti smo v ozkih lesenih pregradah, v katerih se komajda lahko premikamo. Do našega umora, ki ga vi imenujete zakol, ima vsak od nas na razpolago nič več kot en kvadratni meter površine - tako tisti, ki nas pitajo, maksimirajo svoj profit. Ker vi pijete naše materino mleko, mi dobimo samo mastno belo brozgo, ki je sestavljena iz prahu posnetega mleka, loja, kitove masti in veliko soli. Zaradi velike količine soli postanemo strašno žejne in ker ne dobimo vode, pijemo še več slane kaše. Tako nas v najkrajšem času spitajo za zakol. V vsem našem kratkem in samotnem življenju niti enkrat ne vidimo travnika. Sonce zagledamo prvič na poti v klavnico ..."

Žalosten transport: "Približno 250 milijonov klavnih živali letno z morilskim transportom prevažajo križem po Evropi. Cele dneve smo stlačene na najožjem prostoru, brez vode, brez hrane, v največji vročini, v ledenem mrazu, s polomljenimi kostmi in odprtimi ranami. Umiramo od žeje, zadušimo se, umiramo zaradi težkih poškodb ali zaradi panike in stresa. Na poti v klavnico smo mnoge tako slabotne, da komajda lahko hodimo. Da bi se hitreje premikale, nam v usta, oči ali zadnjik zabodejo železne kavlje."

Brutalen umor v klavnici: "Ko nas klavec razpara, nam prereže goltanec, nam odžaga noge, smo pogosto še pri zavesti. Tulimo na kavlju, cepetamo v smrtnem strahu ter zaradi peklenskih bolečin. Živali, ki so na vrsti za nami, morajo sodoživljati naše smrtne muke ter vedo, da se bo njim godilo prav tako. Toda vi ne poznate usmiljenja. Vam se to zdi razumno. Ker nas hočete jesti ... "

Vi jeste naše otroke: "Vi, ljudje, sebe označujete kot 'krono stvarstva' in nas, živali, degradirate na dobavitelje mesa. Pri tem se ne ustavite pred ničemer!

Dejstvo je: Mnoge od nas živali v naravi dočakamo od 20 do 40 let, če nam vi, ljudje, ne bi pripravili predčasnega, nenadnega in strašnega konca.

Kar leži na vaših krožnikih, so v glavnem živalski otroci!"

Meso je iz psihološko-prehrambenege vidika odvečno živilo. Strokovnjaki danes ne dvomijo več, da brezmesna, vegetarijanska prehrana zagotavlja optimalno pokritje potreb po hranilnih snoveh. To velja za vse starostne skupine. Pri nekaterih obolenjih, npr. pri visokem krvnem pritisku, revmi, motnjah v presnovi maščob, je vegetarijanski način življenja eden najbolj smiselnih terapevtskih ukrepov nasploh. Kakšen odnos bo kdo zavzel do uživanja mesa, je prepuščeno njemu samemu; vsekakor naj bi si bili na jasnem tudi o posledicah uživanja mesa za lastno zdravje.

Meso povzroča sladkorno bolezen in prekomerno težo. Meso škoduje kostem, je rizični faktor za raka, pospešuje vnetja in bolečine, pospešuje srčni infarkt in arteriosklerozo. Meso pospešuje depresije.

Ali uživanje mesa škoduje inteligenci? Beljakovinsko bogata prehrana vodi do zvišanja kortizona v krvni plazmi in slini. Kronično povišane koncentracije kortizona škodujejo hipokamposu, kar povzroča občutno poslabšanje spomina. Za uživalce mesa obstaja po raziskavi kalifornijske univerze Loma Linda tudi dvakrat višje tveganje, da zbolijo za demenco.

Mesojedec ima ob koncu svojega življenja na vesti do 450 živali

80% kmetijskih površin obremenjujejo živinorejci. 20 milijonov uporabnih živali poje 49% svetovnega letnega pridelka žita in 90% letnega pridelka soje.

Pri 2,23 milijardah ton svetovnega pridelka žita in pri okoli 6,4 milijardah prebivalcev na svetu bi lahko vsak človek dnevno razpolagal z 957 g žita - če ne bi polovice žita porabili za živalsko krmo. Če bi ljudje živeli vegetarijansko, ne bi bilo nobenemu človeku na tem planetu treba stradati.

Največ kar lahko naredite za okolje je,
da postanete vegetarijanec!

To je ugotovila tudi Enquete-Kommission, raziskovalna komisija nemškega zveznega parlamenta za zaščito zemljine atmosfere: "Z zmanjšanjem porabe mesa do zdravju koristne mere bi lahko preprečili četrtino ali več za klimo pomembnih emisij. Prehod k močnejši usmerjenosti k rastlinski hrani bi v sistemu prehranjevanja potemtakem omogočil daleč največji potencialni prihranek (do ekvivalenta 100 mio. t CO2). Pri tem bi bili indirektni narodnogospodarski stroški pri boleznih, ki so pogojene s prehrano (25 milijard EUR letno) občutno zreducirani. Glede na obremenitev klime nastane pri sestavinah, ki vsebujejo meso (npr. mesni cmok) 13 kratna količina ekvivalentnega CO2 nasproti sestavinam, ki ne vsebujejo mesa.(npr. žitna pečenica)."

Albert Einstein, fizik:
"Nič ne bo tako zvišalo možnosti preživetja na Zemlji kot korak k vegetarijanski prehrani."

Wilhelm Busch, pesnik:
"Prava človeška kultura obstaja šele, ko za kanibalizem ne velja samo uživanje človeškega mesa, temveč uživanje mesa vsake vrste."

Ne jesti mesa pomeni:
pustiti živali živetiIzdajatelj: Univerzalno življenje
Vezava: mehka
Obseg: 24 strani (format 21 x 10 cm)
Brošuro lahko naročite na naslovu:
Univerzalno življenje, Celovška cesta 87, 1000 Ljubljana
tel./fax 01/568-4148 - informacije vsak ponedeljek od 18.00 do 19.00 ure
Internet: www.univerzalno-zivljenje.si
email: info@univerzalno-zivljenje.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20061219171654873Domov
Powered By GeekLog