Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20061216095303189
Kavka Zobozdravka in kojot Svedernot

sobota, 16. december 2006 @ 09:53 CET

Uporabnik: Ljuba

(nekoliko kruta) DB - zgodba

Kavka Zobozdravka ima zobno ambulanto nedaleč stran od zobne ambulante kojota Svedernota. Je vedno dobrodušna, četudi nekoliko nadležna, in morda za kanček preglasna. Toda otroci jo imajo radi, saj jim zdravi zobe brez nepotrebnih bolečin, in, če se le da, kar brez svedra.

Kojot Svedernot pa ni čisto nič dobrodušen, temveč je, obratno, prav hudoben. Otrokom zelo rad izdira zobke, tudi če so ti še dobri in zdravi. Nadvse uživa v bolečih krikih otrok, ko jim z brenčečim svedrom dolbe po zobeh, ali ko jim s kleščami kar brez narkoze vleče iz dlesni male črnikaste zobke. Prav nič ni obziren do od strahu drhtečih malčkov.

Neko decembrsko soboto dopoldne pa kavka Zobozdravka dobi obisk. V čakalnico kavkine zobne ambulante se eden za drugim pririne sedem škratov - Obedek, Obodek, Obadek, Obredek, Obrobek, Zdrobek in najmlajši nadebudni škratek Zobek. Pa niso tu zaradi bolečih zob, o ne! Tako zdravih zob kot oni nima stoodstotno nihče na svetu, ne otroci, ne odrasli, ne živali. Škratom namreč teknejo le zdrave jedi kot so na primer bučke, brokoli, sadje, paradižnik, robide, borovnice in mlečni zdrob. O kakšnih sladkarijah še slišati nočejo. Pa dosti o tem! Škrati so tu seveda zaradi kojota Svedernota. Nedavno so namreč izvedeli, kako brezčutno se vede ta zlobni zobar do otrok, kar dobrosrčnim škratom niti od daleč ni všeč.

Beseda da besedo, in po posvetu s kavko Zobozdravko škrati že natančno vedo, kako bodo kaznovali zobarja kojota Svedernota.
In tako neko sredo v decembru ob desetih dopoldne vseh sedem škratov odide v Svedernotovo zobno ambulanto.

Mladi škratek Zobek reče kojotu kar se le da nedolžno:
"Boter Svedernot, tule na desni strani dlesni imam čudno bodičast zob. Rad bi vedel, ali bi se ga dalo kako obleči, ker me vedno bode, kadar glodam kaj trdega?"

Kojot Svedernot se radovedno skloni k Zobku. V tistem trenutku se dvanajst škratovskih rok bliskovito oklene okoli Svedernota. Ta se čez deset sekund nenadoma zave, da leži zvezan kot butara na svojem zoboderskem stolu.

Obredek mu začne nemudoma dolbsti z najdebelejšim svedrom v zobe. Zdrobek izdira in drobi kojotove škrbine s kleščami, seveda brez narkoze, kojot Svedernot pa tuli od bolečin. Divje robanti, buta z nogami ob pod in zmerja škrate s prav nespodobnimi besedami. Ti pa ostajajo ob njegovem robantenju ravnodušni kot modro nebo nad Florido.

Ko kojot Svedernot nazadnje ostane brez vseh zob, škratov nenadoma ni več v bližini. Odhiteli so domov, v deželo dobrodušnih škratov.

Avtorica zgodbe: Ljuba Žerovc

3 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20061216095303189Domov
Powered By GeekLog