Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20061211113601760
Stopinje zodiaka

sreda, 13. december 2006 @ 05:02 CET

Uporabnik: Irena Stopar

Zodiak je zamišljen pas ekliptike in obsega 360°. Razdeljen je na 12 enakih delov, od katerih vsak obsega 30°. Vsaka od 360° stopinj v zodiaku ima svojo naravo in svoje specifično delovanje. Na lastnika rojstne karte vplivajo le tiste stopinje, na katerih se nahajajo planeti, Ascendent ali katera od drugih pomembnih točk. Najpomembnejše so tiste, ki se nahajajo na stopinji višine ali dna nekega planeta, v konjunkciji z zvezdo stalnico, imajo podobno naravo kot planet, ki se na njej nahaja in podobno. Opozoriti vas moram, da nikoli ne razlagajte nečesa le na podlagi postavitve planeta na določeni stopinji. Naravo in delovanja stopinj je smiselno vključiti v razlago takrat, ko želimo nekatera dogajanja v horoskopu potrditi še iz drugačne smeri.

Poraja se vprašanje, kako določiti stopinjo planeta. Namreč, če si zamislimo, da se planet nahaja na 15°59' Ovna, se vprašamo, ali ta postavitev pomeni 15° ali 16° v zodiaku. Mnenja o tem, na kateri stopinji se nahaja takšen planet, so med astrologi deljena. Sama upoštevam, da se planet nahaja na tisti stopinji, kakor je opisan v svoji postavitvi. Poenostavljeno povedano upoštevam, da se planet na 15°59' Ovna nahaja na 15° Ovna. Planet na 16°00' Ovna pa na 16° Ovna.

Primeri:
Mars se nahaja na 12°59' Ovna. Ali naj ga upoštevamo na 12° ali na 13° Ovna? Mi bomo ves čas upoštevali, da se Mars nahaja na 12° Ovna. Za Marsa na 16°22' Bika bomo določili, da se nahaja na 16° Bika.

Kadar se planet nahaja zelo blizu stopinje, ki ga opisuje, moramo to vzeti v obzir. Npr. Luna se nahaja na svoji višini na 3° Bika. Če bi se v rojstni karti nahajala na 2° ali 4° Bika, bi jo lahko upoštevali ne le v znamenju njene višine (Bik), pač pa tudi v neposredni bližini svoje velike moči (višina na 3° Bika).

Podobno bi upoštevali, če bi se Venera nahajala na 26° Device. Njeno dno se nahaja na 27° Device. Upoštevali bi tako znamenje dna kot tudi veliko bližino natančne stopinje njenega dna.

Nekatere stopinje so prav posebno pomembne, saj podobno delujejo prav v vsakem znamenju:

Vsaka 0° označuje nekaj novega.
Vsaka 8° pogosto nakazuje na grobost ali nasilje.
Vsaka 12° predstavlja velike strasti in trpljenje.
Vsaka 15° je tako imenovana »kraljevska stopinja«.
Vsaka 18° predstavlja velike nevarnosti in spremembe.
Vsaka 22° predstavlja predvsem višji um.
Vsaka 29° predstavlja konec.

Nekateri astrologi zagovarjajo teorijo o sorodnosti stopinje in znamenja. Tudi sama sem odkrila, da s to analogijo lahko pogosto potrdim prvotno hipotezo, ki sem jo pred tem obvezno potrdila iz drugih postavitev planetov.


Ne pozabite, da vsak planet, ki se nahaja v konjunkciji z zvezdo stalnico v orbisu 1°, največ pa do 2°, sprejema njen vpliv, ki ga je smiselno vključiti v razlago.

Obstaja še več razdelitev in pomembnih stopinj, ki pa presegajo namen tega članka. Vse, ki vas tematika zanima, vabimo k vpisu v Osnove astrologije Šole astrologije Astro®.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20061211113601760Domov
Powered By GeekLog