Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20061201185855445
Tantrična razlaga geometričnega središča Slovenije

sobota, 9. december 2006 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Zvonimir Kolenc

Muladara čakra (če uporabimo angleško transkribcijo iz sanskrta je: Mooladhara chakra) ali korenska čakra (podpora) Predstavlja primarne sile našega bitja in podzemni svet našega osebnega bivanja. Nahaja se na koncu hrbtenice / na področju trtice in se manifestira skozi spolne žleze in medenični splet. Nadzira spolne funkcije in je vpletena v spolne motnje. Povezana je z elementom zemlje, prebudimo jo z vonjem, izraža se skozi podplate in noge.

Naštejmo nekaj pojmov- simbolov, ki so povezani s korensko čakro: teža, masa, slon, rumen kvadrat, kocka, zemlja - kamen, temelji - osnova, Brahma (bog kreacije, oploditve, regenracije), Dakini (boginja vrat sil Muladare - gospodarica kože), vonj, penis, …

Kaj je jantra ? To je lik, ki ga uporabljamo za vajo (meditacijo, koncentracijo), za prebujanje sil v določeni čakri, z namenom zdravljenja, vzpodbujanja določenih nagnjenj,…..
Jantra muladari čakre je moder kvadrat s točko na sredini. Ta točka se imenuje bindu in v njej je zgoščena, stisnjena ogromna moč. Bidu pomeni: vrata v druge dimenzije.

Mandala neke čakre je navadno slika (lahko je relief ali kip), ki simbolično predstavlja čakro. Navadno vsebuje vse pojme in simbole, ki so povezani s to čakro.

Moja trditev:
Obeležje - spomenik je MANDALA MULADARI ČAKRE

- Samo obeležje - spomenik je zgrajen iz pohorskega tonalita (pravilno - granodiorita) in gabra. To je zelo masivna in težka (gosta) magmatska kamnina ( teža, osnova, temelj,..) sivo modrikaste barve.
- Tudi jantra te čakre je modra (Med vajo delamo s komplementarno - torej rumeno barvo, ki jo dobimo, če zremo v modro barvo in po daljšem času gledanja zapremo oči).
- Iz kamna so narejeni kvadratni bloki. Kvadrat, kocka pa so simboli te čakre.
- Spomenik ima izrazito falično zgradbo. Falus pa je eden temeljnih simbolov te čakre, ki simbolizira oploditev, nastanek, kreacijo, spočetje,…
- Na dnu falusa - v špranji - je označena točka - geometričnega središča. To je natančno na sredini - kot bindu točka (zgoščena energija). Te točke se navadno vsak obiskovalec dotakne z roko.
- Na prirezanih vogalih ( - ki izražajo mehkobo slovenske duše) so oznake za strani neba.

POVZETEK

Kot da bi nam spomenik govoril:”Slovenka - Slovenec - kjerkoli si (oznake na prirezanih vogalih spomenika: N, S, E, W):
- tu je tvoj temelj, osnova,
- od tu je tvoje seme - izvor, bistvo,
- tu je tvoje središče,
- od tu je tvoja energija, potenca,
- tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva.”

Hvala avtorju spomenika arhitektu Marjanu Božiču, ki je sledil svoji intuiciji in ustvaril simbol, ki izraža težišče ne samo slovenske države - temveč tudi slovenske duše!

Zvonimir Kolenc

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20061201185855445Domov
Powered By GeekLog