Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20061130222030497
Portret strelca

ponedeljek, 4. december 2006 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Bern Jurečič v novi številkiKarme plus

PORTRET STRELCA - DVOJNA NARAVA KENTAVRA

Kakšno bo deveto znamenje Zodiaka, je odvisno od tega, ali človekova humana stran prevladuje nad živalsko in nekontrolirano. V prvem primeru se srečamo z izumiteljskim duhom, ki ima tudi intelektualni potencial, v drugem pa s hazarderjem in prevarantom.

Strelec kot deveto znamenje horoskopa se začenja 22. novembra in traja do 21. decembra. Strelec je tretje in zadnje med ognjenimi znamenji, pri katerem moč ognja in plamenov dobiva nove dimenzije, in sicer duhovno jasnost, notranjo rast in prosvetljenje duha.

Slikovni prikaz tega spremenljivega znamenja predstavlja kentavra, mitološko bitje, katerega prvi, zgornji del sestavljajo človeška glava, roke in oprsje, zadnji oziroma spodnji del telesa pa ima obliko konja. To bitje s tako nasprotujočimi lastnostmi simbolizira težnjo po surovosti in prvinski živalski naravi, to pa v primeru, da se ne vzpostavi ravnovesje notranje energije. Kentavri so slika človeške dvojne narave, živalske in božanske, vsega zavestnega in nezavednega, ki sčasoma postane gospodar te osebe in jo prepušča njenim porivom in počasi umirja kakršnokoli notranjo borbo. Odtod Strelcu želja po vzvišenosti in borba proti slabostim, ki jih je potrebno obvladati, občasno pa tudi egoistično opijanje z idejo o lastni veličini.

JUPITER, PLANET SREČE IN PROSTRANOSTI

Znamenju Strelca vlada Jupiter, največji planete sončnega sistema, ki obsega njegov središčni prostor. V astrologiji Jupiter predstavlja princip ravnotežja, avtoritete, urejenosti, neprestanega napredka in rasti, obilja, razkošja in ohranjanja običajnih zakonitosti. Jupiter je planet bogastva in optimizma, kakor tudi družbenega vpliva in moči. Pod njegovo zaščito lahko najdemo medicino in pravo, v človeškem telesu pa nadzoruje krvni obtok in jetra. Če je ta planet v osebnem horoskopu položen ugodno, prinaša uspeh v večini življenjskih nalog, uresničitev sanj in načrtov, dobronamernost in velikodušno naravo. Takšni ljudje potem negujejo družinsko tradicijo in neomejeno pomagajo drugim ljudem, lahko pa postanejo uspešni politiki in zdravniki.

Strelcu je torej prirojena težnja po velikih prostranstvih, bogastvu in moči, kakor tudi po visokih etičnih principih in estetiki. Nenehno ima potrebo po širitvi znanja in raziskovanju neznanega, neguje svoje telo, se razgibava na čistem zraku in veliko potuje. Načeloma nima večjih težav z zdravjem, svojo pozornost mu velja nameniti le žolču, žlezam in revmi, predvsem pa naj čuva okončine, predvsem stegna.

OPTIMIZEM, BREZSKRBNOST IN ŠIRJENJE

Tako imenovani "višji tip" Strelca je tisti, pri katerem - če v spomin prikličemo simboliko kentavra - človeški in humani del prevladuje nad animalnim in nekontroliranim delom. Življenje takega Strelca bo izpolnjeno z intelektualnimi in duhovnimi dosežki, njegov duh bo večno raziskovalen, nemiren in v nenehnem iskanju novih znanj in vznemirljivih avantur. Strelec se želi dokazati na področju znanosti, umetnosti in filozofije. Obožuje potovanja, predvsem tista, ki ga odpeljejo v daljne in nepoznane kraje. Njegov pogled na svet in medčloveške odnose je osvobojen konvencij in omejitev. Prav posebno zanimanje goji do drugačnih kultur, privlačijo ga tuje in nenavadne države ter ljudje, ki tam živijo. Največje uspehe lahko doseže na področju mednarodne trgovine, turizma, diplomacije ali športa. Rad ima lov, konje, dirke, spektakle, nad vsem tem pa je v njegovem vrednostnem sistemu nedotakljivost njegove neodvisnosti in svobode delovanja.

Strelec je izredno družaben in zgovoren, velikodušen, veder in optimističen. Zahvaljujoč svoji toleranci, dobro sodeluje z vsemi ljudmi, saj jih sprejema takšne, kot so. Njegov entuziazem je prav nalezljiv in vpliven, vendar pa včasih lahko pretirava v tem svojem izražanju dobrega razpoloženja.
Zaradi poudarjene družabnosti sklepa številna prijateljstva in različne druge stike. Med ljudmi v svoji okolici ne dela razlik, nekatere obravnava tako, kot da so del njega samega, pogosto pa se z marsikom celo poistoveti. Tako ženski kot moški predstavniki tega znamenja se nagibajo k svobodnemu in nekontroliranemu vedenju, za svet, dogodke in ljudi so odprti, predvsem pa znajo odpuščati.

Strelec ima neko notranjo potrebo po poznavanju vsega okultnega in nezavednega, čeprav njegovo vedenje in slika, ki jo kaže zunanjemu svetu, tega ne odkrivata. Zelo rad se pogovarja in polemizira o tistem, kar ga trenutno okupira in ne odneha, preden popolnoma ne zadosti svoji radovednosti. Področja znanja, ki so poznana in raziskana, želi nadgraditi ter se čimprej soočiti z neznanim in neraziskanim delom tega znanja.

Na materialnem področju je Strelec pogosto megaloman, vendar bi bil njegov odnos do denarja - če mu ne bi bil neizogibno potreben za samostojnost in realizacijo svojih načrtov, potovanj in raziskovanj - kaj lahko zelo rahel in neodgovoren. Najdejo se tudi taki, pa katere je bolje, da v denarnici nimajo veliko denarja, kajti če ga nimajo veliko, ga tudi ne porabijo veliko. Strelec rad pomaga soljudem, je zelo radodaren po srcu in pogosto celo razsipen, kadar pa si nečesa močno želi, sploh ne vpraša za ceno.

TUDI UŽITKARSTVO IN NERAZUMAVANJE

Pri "nižjemu tipu" Strelca pa nasprotno prevladujejo nekontrolirani nagoni in izkrivljena slika lastne identitete. Najlepša potrditev takšne slika so njegovi odnosi z drugimi ljudmi, saj je Strelec izredno družabno bitje. Takšnemu človeku so prav usojene dramatične izkušnje, ki mu nato služijo za potrditev lastne izjemnosti. Po drugi strani pa lahko živi monotono in duhamorno življenje, kar ni naravna oblika tipičnega Strelca, toda zato nenehno išče kompenzacijo v domišljiji neobstoječih norih avantur, katere kasneje svoji okolici predstavlja kot dejanski in vznemirljiv del vsakdana.
Njegova pretirana ekstravertiranost in nerazumevanje stanja v svoji okolici, kakor tudi vsakodnevna nestrpnost lahko prizadene čustveno občutljive ljudi, ki ga praviloma označujejo za nezaželenega in odvečnega v njihovi družbi.

Ker Strelcu veliko pomenita materialna in finančna varnost, se lahko zgodi, da v darovih razkošja uživa do take mere, da to stremljenje postane njegov edini cilj v življenju. Najslabše značajske lastnosti "nižjega tipa" Strelca so predvsem neskromnost, pretirana nagnjenost k uživanju in razkošju, hazardiranje, partnerska nezvestoba, izdaja in nezaupanje.
Zelo težko se zbere in usmeri pozornost na več kot eno stvar, saj njegov um ne prenese zmede ali kakšne večje angažiranosti. Popolnoma je lahko okupiran z enim samim problemom, s svojo omejenostjo in nestrpnostjo pa privablja v svoje življenje lažne in nestabilne prijatelje in si s tem pridobi zelo slabo ime in status.

NEVEZANOST KOT PRIMARNA POTREBA

Kakorkoli že, podobno kot druga znamenja zodiaka tudi za Strelca velja, da je po nečem posebnjak. Če drugega ne, je v družbi vseh drugih znamenja zaradi tega, da pokaže ogledalo njihovim lastnim omejitvam, težavam in frustracijam, saj zna sam zelo dobro krmariti brez vsega tega. Če zna biti njegov sosed v zodiakalnem krogu, Kozorog, še tako zapet, konstruktiven, resen in odgovoren, to Strelca ne zanima, saj prisega na svobodo izražanja, na pravico do razmišljanja o tujih, še nevidenih in neodkritih svetovih. Medtem ko nekateri drugi bolj ali manj dobro in uspešno živijo in delujejo v zapovedanih ali dogovorjenih okvirih, pa Strelec zagovarja pravico izbire in svobodne volje. Če ne bi bilo spontanega in veselega Strelca, bi ne bilo tudi močne težnje po svobodi - in še danes bi bivali v tradicionalnih okvirih katerega od časov, ki so že zdavnaj minili. Minili tudi zaradi tega, ker za Strelca niso bili dovolj dobri in se je potrudil razbiti okove ter oditi novih izzivom nasproti …

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20061130222030497Domov
Powered By GeekLog