Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20061107205217700
Novice za srce

četrtek, 9. november 2006 @ 05:02 CET

Uporabnik: Biska

Hoja po poti življenja

Poglej, kaj ti je bilo dano; tako lepo je in tako preprosto. Dano ti je bilo življenje – ne knjige in prtljaga – nič drugega. Pravijo, da tako kot smo prišli na ta svet, tako ga bomo zapustili: brez vsega. Vse odvečno, kar nas obremenjuje, smo si nabrali na poti in naložili v svojo vrečo zvijač. Mislimo, da so te stvari pomembne. Tukaj ne bi rad razpravljal, ali so, ali niso, ker bi bila razprava neskončna.

Imam primerjavo. Življenje je pot. Ima določen začetek in določen konec. Ko hodiš po tej poti, seješ semena. Ni pravila, kje poseješ katero seme, samo seješ jih. In ko hodiš dalje in poseješ več semen, se nenadoma začnejo pojavljati pred teboj sadovi semen, ki si jih prej posejal.

Tako se vprašanje glasi: kakšno vrsto semen si sejal? Mnogo ljudi pravi: ”Nobenih semen nisem posejal.” To ne drži. Na vsakem koraku po tej poti življenja poseješ seme. Nimaš izbire. Če si sejal semena sočutja, ljubezni, hvaležnosti, razumevanja, zadovoljstva, vedrine in jasnosti, boš imel lepo praznovanje.

Če praviš: “Nobenih semen nisem posejal,” je to prvo seme nezavedanja. In če si sejal semena nezavedanja, jeze, sovraštva, zmede, dvoma, vprašanj, boš imel res slabo hrano v tem življenju. To je moja izkušnja, kako je s tem.

Ali lahko kdo drug uživa sadove semen prijaznosti, ki jih sejem jaz? Ne. Samo jaz jih bom užival. Drugi sejejo svoja. In semena, ki so posejana iz občutij srca, so neverjetno slastna.

Hodi skozi življenje na vsakem koraku premišljeno. Imamo priložnost biti izpolnjeni, doživeti radost, doživeti mir vsak dan. Resničen mir. Mir, ki nam ga nihče ne more vzeti, ki se ga ne da odrezati, ukrasti ali zmanjšati. To je resničen mir.

V tebi je neskončen zaklad. Zgodba življenja se začne in konča s teboj. To je tvoja zgodba, tvoja pot. Nihče drug ne more iti po tej poti življenja, po kateri hodiš – na njej si edini popotnik. To življenje je darilo tebi in samo tebi. Diha in časa, ki ga imaš, ne moreš dati nikomur drugemu. To ni dovoljeno nikomur.

Tisti, v katerega si resnično zaljubljen, je v tebi in s tabo bo do konca življenja. Dih, ki prihaja vate vsak trenutek, je že po svoji naravi neločljiv od tebe. Zaljubi se vanj, ker je lep. Resničnost zavedanja, resničnost, da si živ, je preprosta. Tukaj je mir. Tukaj je resnica. Vedno je bila tukaj v tebi. Pazi na svoje življenje. Je edino, ki ga imaš.

Hočeš biti dobra mati ali oče? Bodi najprej dober človek. Kaj pomeni, biti dober človek? Dober človek mora živeti v miru. To je moja definicija dobrega človeka. Vse drugo sledi potem, ali pa ne. Ni pomembno.

Prem Rawat - Maharaji
Vir: www.besedemiru.net

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20061107205217700Domov
Powered By GeekLog