Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20061101145403516
Novice za srce

četrtek, 2. november 2006 @ 05:02 CET

Uporabnik: Biska

Minevanje življenja

Govorim o nečem zelo preprostem. Ko dandanes odpreš časopis ali gledaš televizijo, je toliko stvari, o katerih se da pogovarjati. Tema je mir; tema je lakota; tema je revščina; tema so družbeni nemiri. Nekateri menijo, da bi tudi jaz moral govoriti o eni izmed teh stvari.

A jaz govorim o nečem, kar že poznaš. Ne o svetu; govorim o tebi. O človeškem bitju, o tem, da je v tebi, kar iščeš. O tem, kdo si.

Ljudje pravijo, da se ne rodijo s priročnikom za uporabo. A se. Vendar je njihov priročnik za uporabo samodejen, ker se navodilo glasi: bodi zadovoljen. To postane očitno v otroštvu in ostaja enako vse do dneva, ko umreš. Kar delaš, delaš zato, da bi bil srečen. Res ni važno, ali temu praviš sreča ali umirjenost ali mir. Imenuj to, kakor hočeš, ker stvar ni v besedi. Besede sledijo kasneje. Ta lepota je prišla veliko pred besedo.

Kaj je tvoje najbolj pristno in najbolj iskreno hrepenenje? Jaz to vem. Ali veš, kako to prepoznam? Ne zato, ker je prišel angel in mi povedal o tem. Ne zato, ker sem nekega dne spal in mi je to nekdo prišepnil v uho. Vem, ker sam čutim enako hrepenenje. Tudi jaz želim občutiti mir. Takrat se počutim dobro. Srečen hočem biti zato, ker se tedaj počutim dobro.

Česa si želiš? Česa si ti želiš? Slišal si, kaj vse v tvojem življenju pričakujejo drugi ljudje. Česa si želiš ti – ne samo danes – ampak česa si si od nekdaj želel?

Ljudje si v življenju želimo resnično ljubezen in resnična ljubezen je v nas. Doživi jo. Razumi jo. Živi svoje življenje v preprostosti, ker si takšen. Zavedaj se vsakega dneva, ki ti je dan, ker se ta dan nikoli, nikoli ne bo vrnil. To, kar imaš za svoje, in kar ti nekdo lahko vzame, ni zares tvoje. V tebi pa je stvar, ki ti je nihče ne more vzeti. Ta je tvoja.

Minevanje življenja je lahko zelo zapleteno. Ljudje pravijo: “Ko dežuje, ne želimo biti mokri, zato se znebimo oblakov.” Jaz pravim: “Nosi dežnik.” Prej ali slej bo deževalo. In ko bo, boš moker. Če ne želiš biti moker, odpri dežnik. Ni treba biti moker. Tako preprosto je. To je tvoja resničnost.

Če hočeš razumeti to resničnost, poglej vase. Ljudje mislijo, da mir nastopi s koncem vojne. Ne, saj se bo začela nova. Mir, o katerem govorim, je mogoče doživeti tudi sredi vojne. Ta mir je v srcu vsakega človeka noč in dan. Mir ni odsotnost nečesa. Mir je na voljo vsakomur – izobraženemu ali neizobraženemu, bogatemu ali revnemu.

V tebi gori luč. Ali res misliš, da si bil poslan na ta svet z lučjo, ki ni bila prižgana? Ne. To bi bilo skrajno kruto. Luč je prižgana. In ko se stemni, se ti ni treba spotikati ob stvareh. Naj v tvojem življenju sije luč, ne glede na to, kdo si.

Prem Rawat – Maharaji

Vir: www.besedemiru.net

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20061101145403516Domov
Powered By GeekLog