Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20060622153728150
Ta država je res na psu

četrtek, 22. junij 2006 @ 15:37 CEST

Uporabnik: Anonymous

Basen TRINAJSTI BRAT
(ali kako država popusti pri trinajstem bratu)

Bili so grozni časi, ko so desetega brata nagnali od doma. O tem govore le še pravljice, današnja resničnost pa je pokazala, da so bili pravljični časi včasih. Danes je namreč še veliko slabše.

Ko izpolnjujemo dohodninsko napoved, se verjetno niti ne zavedamo, da smo se sprijaznili s tako nizko ceno za svoje otroke, da se je ne da primerjati niti s cenami za pse in mačke. Tako državi nemo potrjujemo njen sramotni cenik, ki ga je izoblikovala in s katerim se sem in tja celo hvali.

Oglejmo si preprosto primerjavo:

• Oskrbni dan za mačko v zavetišču za zavržene živali v Dramljah stane 797 SIT.
• Oskrbni dan za psa na istem mestu pa 2415 SIT.
Država je tak cenik potrdila, ptujska občina na primer (in še marsikatera druga) pa po njem plačuje (z denarjem plačevalcev dohodnine, seveda).


In kakšno ceno za oskrbni dan našega otroka nam v dohodninski tarifi priznava država?
• Za prvega otroka nam zniža davčno osnovo za 474.900 SIT. V povprečju bi na to osnovo plačali najverjetneje 38 odstotkov dohodnine. To pomeni, da nam je za prvega otroka pustila (= priznala ceno) 180.462 SIT za vse dneve oskrbe v letu, to pomeni 494 SIT na dan. Torej prvi otrok ni vreden niti toliko kot zavržena mačka v zavetišču; s cuckom, najdenim na cesti, pa naj se sploh ne primerja! Država uradno trdi, da naš prvi otrok potrebuje za hrano, obleko, učbenike, igrače, topel dom in rjuho na postelji manj, kot je treba odšteti za mačje brikete in mačjo košaro in zavetišče pred vetrom. Lep izračun, ni kaj!Tako po lestvici dohodninskih olajšav navzgor pridemo do dokazov, da primer s prvim otrokom ni naključen, temveč do zadnje podrobnosti usklajen z davčno politiko.
• Tudi za drugega in tretjega otroka nam država ne prizna oskrbnega dne, ki bi dosegal ceno oskrbnega dne za mačko. Za četrtega otroka nam država pušča 716 SIT na dan.
• Petemu otroku pa uspe prebiti magično dnevno ceno za mačko 797 SIT in se povzpne više od mačke, na 896 SIT.

Torej so od petih otrok kar štirje manj »vredni« od mačke, zadnji pa jo za malenkost preseže. Da ne omenjamo pasjih 2415 SIT na dan!

Pravljični deseti brat, ki je kot zapuščen pes moral po svetu, je bil takrat s psom izenačen. Danes ni:
• Desetemu bratu za oskrbni dan priznava država le 1970 SIT, kar je 445 SIT manj kot za psa!
• Dvanajsti brat je tudi še vedno cenejši od psa.
• Pri trinajstem otroku v isti družini se država šele predrami in mu v velikanski skrbi do izumirajočega naroda, tako da nam s priznanim davčnim cenikom prav oskrbni dan trinajstega brata dvigne nad pasjega, to je kar 2507 SIT.

Ej, srečnež trinajsti, tebi je v tej državi postlano bolje kot potepuškemu psu! Vsem tvojim dvanajstim bratom in sestram pred teboj pa tega država ne privošči. Kot trinajsti si se le povzpel nad pasje dostojanstvo in stroške.

Edina težava je, da te v tej državi komajda še kje najdemo - če te sploh …!

Vir: www.gibanje.org

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20060622153728150Domov
Powered By GeekLog