Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/2006022210134094
V spomin najmlajšemu mučeniku

sreda, 22. februar 2006 @ 10:13 CET

Uporabnik: Tatjana Malec

Društvo TIGR in osnovna šola Dobrovo sta včeraj pripravila na cerovskem pokopališču komemoracijo v spomin na Mirka Brezavščka, ki je komaj 13-letni umrl pred 75 leti za posledicami mučenja v fašističnih zaporih. Brezavšček je bil član bratovščine Črni bratje. Spomin nanj so obudili mnogi domačini, predsednik društva TIGR Franjo Batagelj in šolarji s kulturnim programom.

Včeraj, 21. februaruja je Rodoljubno društvo TIGR v Znanstveno raziskovalnem središču Univerze na Primorskem v Kopru predstavilo širši javnosti knjigo Povest in resnična zgodba ČRNI BRATJE Franceta Bevka in dr. Mire Cenčičeve.

Predstavitve knjige in slavnostnega dogodka se je udeležilo veliko število udeležencev, ki so z navdušenjem sprejeli predstavitev Dr. Miroslave Cenčič, avtorice Resnične zgodbe, Franja Batagelja, predsednika TIGR, s predstavijo avtorice in Društva TIGR. Dr. Gorazd Bajc, zgodovinar Up ZRS pa je podal oris časa v letu 1930.

Predstavitev in prireditev so obogatili dijaki Umetniške gimnazije iz Nove Gorice in gojenci Glasbene šole Koper z igranjem na flavte, z branjem odlomkov iz knjige Franceta Bevka o Črnih bratih.

Gledališka igralka Slovenskega narodnega gledališča iz Nove Gorica Alida Bevk, vnukinja pisatelja Franceta Bevka je občuteno recitirala pesem avtorice Tatjane Malec PASION, posvečene njenemu očetu Ivanu Gašperčiču, črnemu bratu.

Režiser predstavitve in prireditve je bil Marjan Bevk, sin pisatelja Franceta Bevka.

Društvo TIGR Primorske je izdajo knjižnega dela založilo in pripravilo kot darilo vsem osnovnim šolam v Sloveniji in v zamejstvu, da bi s tem mladim generacijam osvetlili dogodke iz leta 1930, ki so opisani v knjigi. Tega leta je, kot žrtev brutalnega mučenja v goriških zapornih, izdihnil trinajstletni Mirko Brezavšček, mladi primorski rodoljub. Domovinska vzgoja ne sme prezreti njegove žrtve in njegovih mladih tovarišev.

4 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/2006022210134094Domov
Powered By GeekLog