Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20050721184828650
Oproščanje

četrtek, 12. april 2018 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Kdor oprosti se osvobodi navezanosti na osebo, ki ji je prizadejala zlo. Na oprostiti drugemu, pomeni, se vršti v osamo in bolezen duha. Dve družini so živele v skladju in prijateljstvu. Toda v nekem trenutku je, malo nerazumevanje zlomilo te odlične odnose.

Prišlo je do prepira zaradi meje. Sosed je bil prepričan da mu je drugi sosed za nekaj malega centimetrov zemljišča vstopil v njegovo dvorišče. Pogovarjala sta se, merila, prekopavala, dokazovala en drugemu, a ni šlo. Končalo se je na sodišču. Sosed, ki je tožil, je izgubil. Tedaj pa je v njega vstopilo zlo, saj je bil prepričan, da je ogoljufan. Dočim je njegov sosed bil pripravljen na spravo, užaljeni sosed to ni sprejel.

Nato je to ozračje peklenskega sovraštva, ki je za sabo potegnilo tudi neke druge sosede, prijatelje in sorodstvo začelo pustošiti to družino. Kmalu nato je umrl sosed, njegovi so se odselili v mesto. Toda sovraštvo ni bilo izčrpano in zlo v njih je odšlo z njimi. Sin je zbolel, ostali otroci pa se počutijo nesrečni ker so bili proti njihovi volji potegnjeni v sovraštvo, a mati teh otrok ne vidi več izhoda iz tega zla. Kot da vsi skupaj drvijo v nek prepad in se ne morejo zaustaviti. To je samo ena izmed neštetih zgodb našega vsakdanjika, ki nas opozarja na strašne posledice.

Sovraštvo nas vedno veže in nam jemlje svobodo, duševni mir. Ko enkrat stopimo na pot sovraštva, tedaj nas zlo zasužnji in nam ne da svobode. Ko se odločimo za zlo, tedaj postanemo sužnji. Da bi se lahko tega osvobodili nam je potrebno dvakrat ali trikrat toliko več napora kot pa ko smo stopili na pot zla. Sovraštvo stiska naše žile, zatemni naš razum in čustva, kreira v naši domišljiji napačne slike-predstave. Kdor sovraži postane neumen in naiven. Tako vidi da propada in uničuje vse okoli sebe, za to ker ne oprosti, toda v večini primerov niti ne more več, ker je to zlo v njem močnejše od njega samega, zasužnjen je z temačno silo zla.

Kako se rešiti tega zla?

Človek sam v večini primerov to ne more, toda Bog to lahko. Kadar koli imamo kaj proti drugemu človeku moramo pri sebi pregledati svoje napake, grehe, ki jih trenutno nosimo; gotovo je kaj prišlo med vas in Boga in to je sedaj naredilo nevidno steno med vami in Njim! Nekaj imamo proti nekom in od tega trenutka dalje ne moremo več biti v miru, moliti, meditirati…To vsi dobro poznamo, mar ne?

Kadar koli imamo kaj proti drugemu, drugim, takoj pričnimo oproščati. Pojdimo lepo po vrsti. Najprej moramo oprostiti sebi, da smo se vezali za sovraštvo, opravljanje, »fovšarijo« itd…; poglejmo komu nismo v življenju ali v tem trenutku oprostili.Lahko, da smo komu kaj zamerili in vam zato ne gre meditacija, molitev…

Z nekom ne simpatiziramo, od nekoga bežimo, se na nekoga jezimo, z nekom ne želimo govoriti….
Vedimo, da je takrat, ko ne moremo komunicirati z drugim, je Bog daleč, kajti Bog je Ljubezen in mi smo se ljubezni zaprli. Nekdo nas je ranil in ta rana je v hipu presekala ljubezen. Kako oprostiti? Enostavno zapremo oči in glasno izgovorimo: »Gospod, oproščam, hočem oprostiti!« V delu Nathan der Weise pravi Nathan takole:
«Ko so mi kristjani pred osemnajstimi leti brutalno umorili ženo in sedem sinov, sem tri dni in tri noči ležal v prahu in pepelu in jokal, se jezil na Boga in preklinjal ves svet, zaklet v nepomirljivo sovraštvo do kristjanov. Potem se mi je polagoma povrnil razum in zaslišal sem glas:«In vendar je Bog! Dajmo! Pridi! Izuri se v tistem, kar si že zdavnaj dojel, kar zagotovo ni težje vaditi kot dojeti, če le hočeš!«! Vstani!« - Jaz sem vstal in zaklical Bogu:«Hočem! Stori le, da bi jaz hotel!«
V tem trenutku se je prikazal menih, ki je v naročju držal dojenčka krščanskih staršev in mu ga izročil v varstvo. Nathan vzame otroka, ga položi na svojo posteljo in se ihte vrže na kolena: »Bog! Po sedmih zdaj zopet eden!« v TEJ ZGODBI SE VIDI NAMREČ BOŽANSKA SLED, KI JO JE BOŽANSKO PUSTILO V ČLOVEKU. Sled se imenuje tudi notranja resnica, ki jo izkuša srce in ki kot notranji glas govori človeku.

Kadar koli imamo kaj proti drugemu, mu takoj oprostimo! Zakaj? Bog je ljubezen in če ne oprostimo drugemu, si sami zapiramo vrata ljubezni. KAJ POMENI OPROSTITI DRUGIM?
Oprostiti drugim pomeni dojeti, da so nam druga bitja darilo od Boga. Oprostiti drugim pomeni osvoboditi se jih. Ne oprostiti drugim pomeni odklopiti se od Boga-Svetlobe, se zapreti v osamo in bolezen. Oprostiti drugemu pomeni, da se mi spreminjamo in zato, ker smo mi oprostili, smo tisti hip povezani z Bogom in ker smo povezani z Bogom, se spreminja tudi tisti, ki smo mu oprostili (»…kakor tudi mi oproščamo svojim dolžnikom…«). Zato torej, ker ga pričnemo sprejemati!
Jezus je dejal: » Ljubite svoje sovražnike,« kajti ljubiti svoje sovražnike pomeni biti povezan z Bogom in ko smo povezani z Njim, takrat božanska sila vstopi v nas in tistega drugega, ter tako spremeni nas in njega. Ljubiti sovražnika pomeni spremeniti sovražnika, takrat pride on ali ona do nas in nam reče:«Oprosti mi.« Tako nastopi prijateljstvo. Sovražiti«sovražnika« pomeni počasi uničiti sebe.

Kadar sovražimo, v nas nastane prostor, kamor vstopi zlo, ki nas uničuje in skozi nas ves svet. Najlepša stvar na svetu je oproščanje, to je najmočnejša molitev. In najhujše, kar se nam lahko zgodi, je, da ne oprostimo! V da ne oprostimo, nam tudi Bog ne more oprostiti (»…in oprosti nam naše grehe…«) in ne – odpuščanje nam bo tu na tem svetu, uničilo življenje. Sama smrt in odhod v drugi svet nas tudi v drugem svetu ne bosta odrešila. Tam so muke srca mnogo težje breme kot tukaj in celotna pot je tako zaman. Tako se bomo morali še enkrat vrniti na ta svet, kjer bomo ponovno šli skozi podobno situacijo!
KAJ POMENI OPROSTITI SEBI?

Oprostiti si pomeni vzljubiti se, se imeti ponovno rad! Vedimo, da mi sebe nimamo radi, to je naš življenjski problem. Nihče ne ljubi sebe, tega se moramo zavedati. Ne obstoja lepotica – lepotec, lep človek, ki bi se ljubil! Vsi mi želimo postati nekdo drug. Nihče se ne sprejema takega, kot je. Skrivamo se pod maskami, samo, da ne bi bili to, kar v resnici smo. Nič ni hujšega, kot biti to, kar smo – to so naše misli.

Toda Bog nas je naredil take, kot smo. Oprostiti si pomeni sprejeti se. Le varamo se, da nimamo lepega glasu, las, oči, da nimamo tega ali onega. Sprejeti se pomeni postati lep človek. Zakaj so vsi otroci lepi? Zato, ker so to, kar so. Mi odrasli ljudje pa se skrivamo. Pazimo, kako govorimo, kakšne geste bomo naredili, pazimo na vse mogoče in nemogoče… Tako nikoli nismo taki, kakršne nas je ustvaril Stvarnik. Saj nas je konec koncev ustvaril On. Vse , kar imamo, je božanski dar, zato: le, ko se sprejmemo, le takrat ljubimo Njega.
,Mnogi se sprašujejo, kaj je egoizem. Egoizem je lastno ne – sprejemanje, egoizem je manipulacija, samozloraba. Egoizem je, da želimo biti taki, kakršni v resnici nismo! Ljubiti se je pogoj, da lahko ljubiš drugo osebo in s tem Boga.

Ta članek sem v prvi vrsti namenili Ewe, a tudi vsem ostalim želim prijetno branje.

Miran Zupančič

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20050721184828650Domov
Powered By GeekLog