Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/20050208194410532
Feng Shui je narejen zlahka - 2

torek, 22. februar 2005 @ 05:44 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Marjan Predanič

Sheng Qi in Sha Qi

Poznamo dve vrsti qija, dobrega in slabega. Dobrega imenujemo Sheng qi, medtem, ko slabega imenujemo Sha qi. Beseda Sheng pomeni vitalnost ali življenje. Beseda Sha pomeni zlo ali ubijanje. Ta dva tipa qija lahko včasih začutimo z našimi petimi čuti, drugič pa se ne zavedamo njunega obstoja.

Lepe predmete upoštevamo kot Sheng qi. So prijetni našim očem in ob njih se počutimo prijetno. Vendar pa kar je nekomu prijetno, ni nujno tudi drugemu, vendar pa ne moremo zanemariti splošnega mnenja.

Za hišo, ki je zgrajena v čudovitem okolju pravimo, da se koplje v dobrem Feng Shuiju, zato ker jo obdaja Sheng qi. Če je notranjost hiše čista in urejena, dobro prezračena in ima dobro svetlobo,potem je tudi hiša napolnjena s Sheng qijem. Ljudje, ki živijo v taki hiši bodo čutili umirjenost in življenje bo za njih užitek. Imeli bodo več energije za delo in veselje. Ti ljudje uživajo dober Feng shui.

Na drugi strani za grde predmete pravimo, da imajo Sha qi. So neprijetni našim očem in ob njih se počutimo neudobno. Hiša zgrajena blizu smetišča z mušicami in komarji, s slabim vonjem v zraku, trpi za slabim Feng Shuijem. Ljudje, ki živijo v njej zlahka zbolijo in se počutijo nesrečne. Za njih je življenje trpljenje.

Kitajci upoštevajo, da je popolna Trojnost sestavljena iz Resnice, Prijaznosti in Lepote. Starodavni ljudje so se dokazovali v iskanju resnice. Bili so prijazni drug do drugega, s skupnim ciljem ustvariti lepši svet.

Danes potekajo po svetu Feng Shui vojne. To je najbolj nevedno dejanje. Uporaba grdih predmetov, zato da bi škodovali tekmecem je ustvarjanje vira Sha qija v lastnem domu. Ne da škoduje tekmecem, tudi samim sebi in nedolžnim sosedom. Feng Shui praktiki, ki uporabljajo take tehnike, za služenje denarja, bi morali biti grajani.

Nekateri ljudje učijo druge uporabe ogledal za upravljanje s Sha qijem. Qi enačijo s svetlobo, kar pa ni res. Če svetloba ni qi, kaj potem povzročajo ogledala?

Pravijo, da poznamo tri vrste ogledal – ravno ogledalo, konveksno ogledalo in konkavno ogledalo in vsako od njih ima posebno funkcijo:

[1] ravno ogledalo lahko odbije sha qi nazaj k izvoru.
[2] konkavno ogledalo lahko zbere sha qi v eno točko.
[3] konveksno ogledalo pa lahko razprši sha qi.

V resnici se pa zgodi, da bo ravno ogledalo oblikovalo podobo na hrbtni strani ogledala. Če je izvor sha qija izven vaše hiše, ga bo uporaba ravnega ogledala vidno prinesla v vaš dom. Če uporabljate konkavno ali konveksno ogledalo, bo to ravno tako prineslo sha qi na zbran način v ali blizu vašega doma. Na srečo je to samo podoba izvora sha qija, ne pa sha qi sam. Ker svetloba prispeva samo del sha qija, tako povzročena škoda ni velika. Lahko smo prepričani da to ne deluje, celo če ni narejene škode.

Če analiziramo Feng Shui z znanstvenega vidika, ne bomo slepo verjeli takim lažnim učenjem.Orodja za študij Feng Shuija

Da lahko študiramo nek predmet moramo imeti primerne pripomočke. Pripomočki za študij Feng shuija so:

(1) Yin and Yang
(2) Pet elementov
(3) He Tu in Luo Shu diagrama
(4) Xian Tian in Hou Tian Ba Gua
(5) Devet zvezd
(6) Gora in Voda
(7) Logika

Zgoraj navedeni vrstni red pripomočkov ni pomemeben. Pomembna so vsa in nobenega ne moremo izpustiti. V bistvu so odvisna drug od drugega.

Na primer, Yin in Yang se tesno nanašata na Goro in Vodo, vendar pa gore in vode potrebujejo posebno pozornost neodvisno od yin in yang aspekta.

Luo Shu je tesno povezan z Devetimi Zvezdami in lahko se vparšamo:” Ali je to eno in isto?”

Kot se spomnite, je lahko Qi otipljiv ali pa neotipljiv. Luo Shu se nanaša na 9 neotipljivih zvezd. Kaj je potem 9 otipljivih zvezd?

Celoten študij Feng Shuija je poznavanje uporabe teh pripomočkov, da lahko naredimo analizo prostora, ki je lahko hiša, stolpnica, vas, mesto ali celo dežela.

Danes lahko študiramo Feng Shui veliko bolj učinkovito kot nekoč. Naš izobraževalni sistem nam nudi solidno znanstveno podlago, za boljše razumevanje Feng Shui principov kot so ga imeli predniki. Vendar pa se lahko tudi izgubimo, če se togo držimo znanosti brez prilagodljivosti, kajti nekaj temeljnih principov še vedno ne more biti razloženo z današnjo znanostjo.

Pogosto se tudi postavlja vprašanje ali je poznavanje Štirih stebrov usode ( Ba Zi - vrsta kitajske astrologije) nujno potrebno pri študiju Feng Shuija?

Odgovor je “Ne!”

Štirje stebri usode operirajo z Nebeško Srečo (usoda, danost, karma, življenjska pot..). Povedo nam kaj je pred nami na naši poti življenja. Svetujejo nam kako delovati v različnih situacijah v prihodnosti. En način je uporaba Zemeljske Sreče, to je, Feng Shuija. Drug način pa je primerna uporaba Človeške Sreče (naš lasten trud).

Postavlja se vprašanje: “Ali pri predpisovanju Feng Shui zdravil upoštevamo tudi štiri stebre ljudi v prostoru, da bi bili predpisani pravi elementi?”

Odgovor je enostaven: “Ne!” Vas je odgovor presenetil?

Vprašajte se: “Če je voda moj najbolj nezaželen element, ali naj zaradi tega preneham piti vodo?” Je sedaj odgovor očiten? Ali ni to najbolj nujen odnos med menoj in vode? Tako razumevanje predpisovanja zdravil je ali napačna predstava ali nerazumevanje teorije petih elementov, da poskušamo z uporabo predmetov ali substanc uravnotežiti štiri stebre.

Feng Shui in Štirje Stebri sta razdeljena na različne nivoje. Na osnovnem nivoju, morda lahko uporabljamo barve in substance za uravnoteženje naših Štirih stebrov. To lahko priporočamo, ker to ni škodljivo in ker je morda lahko koristno v psihološkem smislu.Dodatne informacije na e-mail:
MARJAN PREDANIČ
ali GSM: 031/292-548.


Nadaljevanje prihodnji torek

Feng Shui je narejen zlahka - 1

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/20050208194410532Domov
Powered By GeekLog